Kehitysvammaisten päivä HAMK kampuksella

0

Syksyn projektimme tavoitteena oli järjestää tapahtumapäivä kehitysvammaisille lapsille, sekä heidän läheisilleen. Tapahtumassa tarkoituksena oli erilaisten pisteiden kierto, sekä yhteisen ajan vietto. Päivä toteutettiin yhdessä Kehitysvammaisten Tuki Ry kanssa. Tapahtuman järjestämispäiväksi valikoitui lauantai, 27.11.2021 klo 14–16.

Tässä projektissa on ollut mukana moni opiskelija. Jotkut ovat olleet mukana lyhyemmän ajan ja jotkut taas pidemmän. Yhteistyö on kaikkien osalta sujunut oikein hyvin. Yhdessä saimme toteutettua oikein onnistuneen tapahtuman.

 

Toimintapäivän tapahtumapisteet

Tapahtuman teemana oli viidakko. Toimintapäivän tapahtumapisteille oli sijoiteltu viidakon eläimiä, joiden kuvat ja nimet löytyivät seinältä. Esimerkiksi rentoutumispisteellä meille esiintyi Paavo Papukaija, niin kuin oheisesta kuvasta voi huomata.

Rentoutumispiste. ©Milja Alalempi

Rentoutusharjoitus – pisteellä tarkoituksena oli pitää tauko kaiken puuhaamisen välissä.

Perheille oli tarjolla meditaatioharjoitus, joka sopii niin lapsille, kuin aikuisillekin. Perheet vaikuttivat tyytyväisiltä tähän rastiin ja tämä saikin hyvää palautetta osallistujilta. Kaikki kokivat olonsa hyvin rentoutuneeksi harjoituksen jälkeen.

Ruokapyramidi – pisteellä lapset oppivat, millainen on terveellinen ruokavalio. Nimensä mukaisesti pyramidin huipulla on ruuat mitä kuuluu käyttää vähemmän, kun taas pyramidin pohjalla on ruuat mitä kuuluu käyttää enemmän.

Liikuntapyramidi – pisteellä oli tarkoituksena keskustella liikunnasta, kuten liikuntasuosituksista. Lisäksi projektin toteuttajat olivat keksineet yhdistää musiikin ja liikunnan. Näin lapset pääsivät jumppaamaan / tanssimaan musiikin tahdissa.

Oikeus elää ilman kiusaamista – pisteen valmis lopputulos. ©Jatta Paloaro

Sokerinäyttely – pisteessä tarkoituksena oli, että lapset pääsevät arvaamaan kuinka paljon sokeria on esillä olevissa ruuissa / välipaloissa. Lisäksi sairaanhoitajaopiskelijat kertoivat sokerin haittavaikutuksista, sekä suosituksista. Tämä oli hyvin opettavainen piste perheille ja kaikki osallistuivat hyvin arvailuun.

Oikeus elää ilman kiusaamista – piste oli yhdistyksen toivoma toteutus. Tässä pisteessä oli liikuttava sanoma: Lapset saivat tehdä yhdessä taideteoksen, jossa he jättivät viestejä kiusaajille ja tsemppasivat kiusattuja. Lopputuloksena saatiin hieno taideteos tehtyä. Ohessa kuva valmiista tuotoksesta.

Tämän pisteen toteutus onnistui ja kaikki tykkäsivät tästä. Pisteeseen idean auttoi keksimään teemaviikon yhteyshenkilö Wilma Karikko.

Viimeisellä pisteellä kaikille osallistujille jaettiin välipalaa. K-Market Visamäki sponsoroi tapahtumaan pientä tarjottavaa, juotavaa ja syötävää. Monet perheet pitivät välipalapisteestä.

Lähtiessään perheille annettiin mukaan pienet lahjakassit, kiitokseksi tapahtumaan osallistumisesta.

Toteutus

Lahjakassit kotiin vietäväksi. ©Sakina Lutfi

Tapahtumapäivänä pientä jännitystä oli havaittavissa. Saavuimme kampukselle 4 tuntia ennen tapahtuman alkua, laittamaan kaikki pisteet valmiiksi.

Kaikki lähti hyvin rullaamaan ensimmäisen perheen saapuessa. Perheet kiersivät jokaisen pisteen ja niissä vietettiin aikaa noin vartin verran. Osa kertoi pisteiden olevan liian lyhyitä, jolloin kaikki oli käyty läpi hyvin nopeasti. Kierros päättyi kaikkien osalta välipalapisteelle, jossa vietettiin yhteistä aikaa mehun ja muiden naposteltavien äärellä.

Viimeiset poistuivat tapahtumasta vähän ennen neljää, joten tapahtumalle varattu aika (2 h) oli juuri sopiva ainakin tälle osallistujamäärälle. Tapahtumaan osallistui lähemmäs 30 ihmistä.

© Tapahtumapäivän järjestäjät, HAMKin sairaanhoitajaopiskelijat.

Pohdinta

© Blogipostaajat Jasmin A. ja Milja A.

Kaikki sujui lähes ongelmitta ja vain muutama kehitysidea tuli ilmoille. Tällainen oli mm. leimapassi, johon kerätäisiin leimoja sitä mukaan millä pisteillä on käynyt. Muuten saimme hyvää palautetta kävijöiltä: Suosikki pisteet olivat rentoutus- ja välipalapisteet.

Osan mielestä pisteet käytiin hyvin nopeasti läpi tai, että pisteitä olisi saanut olla enemmän. Tähän ei tällä opiskelijamäärällä valitettavasti pystytty vaikuttamaan. Jokaisella pisteellä oli 1–2 opiskelijaa, mutta joihinkin olisi selkeästi tarvittu enemmän auttavia käsiä. Näin ollen pisteitä ei olisi pystytty järjestämään yhtään enempää.

On mukavaa, että tapahtuma pystyttiin järjestämään. Aluksi meillä oli liian vähän osallistujia, mutta tapahtumapäivän lähentyessä saimme kerättyä lisää. Tämä oli silti pilotointiversio, mutta onnistumisen perusteella tapahtumaideaa pystytään kehittämään jatkossa ja tarkoituksena on järjestää mahdollisesti isompi tapahtumapäivä seuraavassa projektissa.

Blogin kirjoittajina opiskelijat Jasmin A. ja Milja A.

Leave A Reply