Hemmottelupäivä iäkkäiden omaishoitajille sekä omaishoidettaville ystävänpäivänä 14.2.2024

0

Olemme kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelijoita HAMKista. Teimme projektiharjoittelun yhteistyössä Hämeenlinnan seudun omaishoitajayhdistyksen kanssa. Järjestimme omaishoitajille sekä omaishoidettaville yhteisen hemmottelupäivän ystävänpäivänä 14.2.2024. Vinkkejä hemmottelupäivän sisältöön löysimme erinäisistä lähteistä, jotka on koettu hyväksi juuri iäkkäiden hyvinvoinnin tukemisessa.

Hemmottelupäivä 14.2.2024 (Idänpään torppa)

Hemmottelupäivä sisälsi kahvittelua, bingoa, hemmottelupisteitä, tuolijumppaa, yhteislaulua ja seurustelua.  Hemmottelupisteillä saimme hyviä keskusteluja aikaiseksi ja omaishoitajat avautuivat hyvin vaikeistakin elämäntilanteista. Kahvien lomassa oli hyvää aikaa seurustelulle, jossa he pääsivät keskustelemaan kokemuksistaan omaishoitajina sekä viettämään rentoa aikaa yhdessä.

Päivä antoi meille arvokkaita kohtaamisia ja laittoi myös miettimään omaishoitajia ja sitä, miten arvokasta työtä he tekevät. Omaishoitajien työ on rankkaa, eivätkä he pääse viettämään aikaa kodin ulkopuolelle juurikaan, kun ovat kiinni omaishoidettavassaan.

Keskustellessamme omaishoitajien kanssa huomasimme, että tilanteet ovat erilaiset kaikilla. Toiset saavat apua kotiin, toiset taas eivät. Osa omaishoitajista oli kovin väsynyt tilanteeseensa ja totesi jaksamisensa olevan vähissä, mutta on kuitenkin pakko jaksaa. Kannustimme heitä pitämään omasta hyvinvoinnistaan kiinni hyvällä omallatunnolla, sillä omaishoitajat voivat tuntea velvollisuudekseen hoitaa toista ja unohtaa samalla oman hyvinvointinsa, joka on tärkeää raskaassa työssä.

Hemmottelupäivän järjestäminen antoi heille mahdollisuuden vertaistukeen, yhteisöllisyyteen ja rentouttavaan yhdessäoloon vertaistensa kanssa. Lisäksi pyrimme hemmottelupäivällä omaishoitajan ja hoidettavan positiivisen yhteisen kokemuksen luomiseen ja sitä kautta luomaan hyvinvointia ja jaksamista heidän arkeensa.

 

 

 

 

 


Kirjoittajat

Anne-Mari, Terhi, Henna ja Heli

Leave A Reply