Helmen Säihkeessä tavoitteena on saada hevoset jälleen säihkymään

0

Helmen Säihkeen ravitallilla tavoitteena on nimensä mukaisesta saada hevoset, eli omistajiensa helmet, säihkymään. Hevosten kuntoutus- sekä varsomispalveluiden lisäksi tilalla on mahdollista majoittua tallin yläkerrassa ja katsella hevosia ikkunasta vaikka aamukahvia nauttiessa.

Ratsutytöstä raviurheilun pariin

Helmen Säihkeen yrittäjä Tuua Koponen kertoo olleensa “ratsutyttö” lapsena, mutta hevosenhoitajan opinnot Kiuruvedellä johdattivat hänet ravureiden pariin. Hän on kerryttänyt kokemusta niin kotimaassa Vermon ravitalleilla kuin ulkomaillakin, missä hän vietti 3,5 vuotta Yhdysvalloissa ja Italiassa. Hyvien ystävien ja verkostojen lisäksi ulkomailta Koponen sai mukaansa myös kokemusta isoista kilpailuista ja oppia esimerkiksi hevosten kuntoutuksesta.

Koponen valmistelee tamma Valettaa eläinlääkärin tiineystutkimusta varten.

“Ulkomailta opin sellaisen rauhallisuuden tallin toiminnassa. Se, että talli on rauhallinen paikka, on jäänyt vahvasti sieltä omaan toimintaan. Kaikki on hyvin aikataulutettua ja organisoitua, mutta tekemisessä ei hätäillä”, Koponen kertoo.

Raviurheilun parissa Koponen piti taukoa, kun lapset tulivat elämään ajankohtaiseksi. Oma talli alkoi kuitenkin kiinnostaa, kun sopiva hevostila tuli vastaan Ypäjällä. Koponen kertoo, että tila tuntui heti kodilta. Nyt talli on ollut toiminnassa jo neljä vuotta.

Palveluita monenlaisille tarpeille

Koponen tiesi heti, että haluaa keskittyä toiminnassaan ravihevosten kuntoutukseen. Palveluihin kuuluvat myös muun muassa varsojen ajo-opetus, peruskuntotreeni ravihevosille ja varsomispalvelut. Koponen esittelee tallissa muutamaa orikarsinaa, jotka ovat olleet yllättävän kysyttyjä. Hän kertoo itsekin yllättyneensä, että niihin muodostui halukkaita jopa jonoksi asti.

Tallin oripojat omassa porukassa.

Helmen Säihkettä ympäröi 980 metrinen ravirata, joka mahdollistaa treenaamisen kotioloissa. Tilalta löytyy myös kävelykone, joka kuuluu olennaisesti muutaman hevosen treeniin. Koponen kertoo, että tekee pääosin tilalla työt itse. Miehensä hän on opettanut esimerkiksi varsojen ravikoulutukseen ja hänen lapsensa toimivat myös tilalla apukäsinä.

Koposen tallissa asustaa lähinnä asiakkaiden hevosia tällä hetkellä, omia hevosia hänellä on vain kaksi. Asiakkaissa on jonkin verran vaihtelua, mutta myös muutama pidempiaikainen asiakassuhde on jo muodostunut. Esimerkiksi kuntoutusjaksot suunnitellaan aina yksilöllisesti ja ne kestävät noin kahdesta kuukaudesta vuoteen.

“Puskaradio on todella tärkeä kanava. Usein asiakkaat tulevat esimerkiksi tuttujen kautta, vaikka toki nettiin olemme myös laittaneet ilmoituksia”, Koponen kertoo.

Koponen on Valetta-tamman osaomistaja. Valettan tuleva varsa on tarkoitus tulla Koposen omistukseen.

Majoitusta kiireettömän tallin ylisillä

Muuttaessa tilalle tallin yläkerrassa oli tyhjä tila, johon Koponen miehensä kanssa pohti käyttömahdollisuuksia. He päätyivät tekemään tyhjään tilaan asuinhuoneiston, jossa on oma kylpyhuone, keittiö ja kaksi vuodetta. Näin mahdollistettiin esimerkiksi hevosten omistajien majoittaminen. Koponen on tyytyväinen asuntoratkaisuun ja kertoo sen olevan tietenkin myös ihan kaikkien varattavissa Airbnb-palvelun kautta. Hän sanoo myös mielellään tarjoavansa majoittujille elämyksiä hevosten kanssa, esimerkiksi kärryajelujen tai muiden toimintojen kautta. Ypäjän Hevosopistollekaan ei ole pitkä matka.

“Yksi majoittuja kehui juuri sitä, että oli ihanaa juoda aamukahvia keittiön pöydän ääressä ja katsella samalla ikkunasta hevosia tarhoissaan”, Koponen kertoo.

Koposen oma ruuna Wallander on hänelle erityisen tärkeä. Hän herkistyy kertoessaan hienointa hevoskokemustaan: Wallanderin ensimmäinen Toto65-voitto Vermossa, vuonna 2015.

Maalaistunnelmaisella tilalla on rauhallista ja levollista. Koponen kertookin, että tärkeimpiä arvoja hänelle ovat hevosten kunnioittaminen, niiden ymmärtäminen ja lukeminen. Hän painottaa etenkin kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä työskentelyssä hevosten kanssa, koska myös turvallisuus on etenkin varsojen kanssa otettava huomioon. Myös kuntoutusasioissa on edettävä pienin askelin.

Helmen Säihke -nimen keksivät Koposen tyttäret, kun hän pyysi heitä vain kertomaan kauniita sanoja. Helmi ja säihke olivat lasten valinnat, ja Koponen keksi heti yhteyden tallin toimintaan.

“Hevosethan ovat yleensä omistajiensa helmiä. Ja täällä Helmen Säihkeessä tavoitteena on saada helmet taas säihkymään”, hän kuvailee.

Lue lisää tallin toiminnasta: https://www.xn--hevostilahelmensihke-qzb.fi/

Majoituspalvelut Airbnb: https://www.airbnb.fi/rooms/41285586?guests=1&adults=1&s=67&unique_share_id=ff8bb8d4-9536-4c3b-be2c-c06c6e5582b4 

Teksti: Terhi Heikkinen

Kuvat: Moona Mäntyvaara

Comments are closed.