Forssan seudun hevosviikon avoimien ovien päiviin osallistui tällä kertaa kolme hevostalliyritystä, jotka täydentävät alueen tarjontaa tuottamalla hyvin erilaisia palveluita hevosen ympärille. Kävimme katsomassa, millainen tunnelma talleilla oli.
Viikonvaihde tarjosi Forssan seudun asukkaille mahdollisuuden tutustua kolmen paikallisen hevostallin tiloihin ja toimintaan, kun Similän ratsutila, Anun Arkki ja Roble Verde Dressage avasivat ovensa ja toivottivat yleisön tervetulleeksi. Tuulisesta kelistä huolimatta toukokuun aurinko helli paisteellaan niin sunnuntaina kuin maanantainakin, ja tallivierailijat pääsivät nauttimaan hevosista kesäisissä tunnelmissa.
Vauhdikkaat naamiaiskisat keräsivät yleisöä Forssassa
Sunnuntaina Similän ratsutilalla riitti vilskettä, kun tallilla järjestettiin naamiaiskisat ja niiden yhteydessä avoimet ovet. Yleisöä riitti katsomon täydeltä ja ratsukot ilahduttivat monimuotoisuudellaan: pienet shetlanninponit nuorine ratsastajineen olivat hyvin edustettuina aamupäivällä, kun taas myöhemmissä luokissa nähtiin isompia hevosia monessa eri rodussa. Tarkkasilmäinen katsoja bongasi kilpailijoiden joukosta muun muassa jääkiekkofanin, täplikkään kissaeläimen ja Late Lampaan.
Kanttiinista haettu höyryävä kahvikuppi lämmitti juuri sopivasti kentän laidalla, kun tuuli yltyi. Tarhoissa ulkoilevat tallin asukkaat innostuivat ottamaan juoksuaskelia virkistävässä kelissä, mutta tapahtumaan osallistuneet hevoset keskittyivät hienosti tehtäväänsä. Myös tallipihan aitauksessa ensimmäistä kesäänsä aloittelevat suomenhevosvarsat esittelivät vierailijoiden iloksi varteenotettavaa vauhtiaan, kunnes vaipuivat päiväunille heinäkasaan.
Similän ratsutilan kaunis, viimeistelty ympäristö ja monipuolinen kattaus erilaisia hevosia antavat tallista kiehtovan kuvan uudelle kävijälle. Talli on SRL:n hyväksymä ratsastuskoulu, joka tarjoaa ratsastustuntien lisäksi mm. sosiaalipedagogista hevostoimintaa, hevosten koulutusta ja erilaisia tapahtumapalveluita, kuten syntymäpäiväjuhlia hevostallilla. Kaksi kenttää ja maneesi, koulutetut opettajat sekä monen kokoiset opetushevoset luovat laadukkaan kokonaisuuden hevosharrastajien tarpeisiin.
Voit lukea lisää Similän ratsutilan toiminnasta tallin kotisivuilta.
Lempeitä eläinkohtaamisia ja maaseudun rauhaa Jokioisilla
Hiekkatien päässä, punaisen puurakennuksen takaa avautuu vehreä, sylinomainen piha. Ollaan saavuttu Anun Arkkiin, jonka monimuotoinen henkilökunta tarjoaa asiakkailleen sosiaalipedagogista hevos- ja eläintoimintaa. Tilan henkilöstössä riittää lajikirjoa: hevosia, vuohia, lampaita, kaneja, kissoja ja koira. Voikko russponi Naksu esittelee parhaillaan avoimien ovien päivän osallistujille työtehtäviään eli hoitopaikalla torkkumista. Nuori vierailija harjaa varovasti ponin karvaa ja totuttelee ison eläimen läsnäoloon. Naksu tarkkailee uutta hoitajaansa levollisesti – se on selvästi tehnyt tämän monta kertaa ennenkin.
Tallipihalta voi astua lampolaan ja tervehtiä sen asukkaita: lampaat tarkkailevat tulijaa kiinnostuneina, mutta eturiviin kiilaa utelias vuohi, joka työntää toiveikkaana päänsä aidan raosta. Pörröiset kanit puuhastelevat omassa yksiössään. Pihalla tulee vastaan kolme kissaa, joista yksi tervehtii naukumalla, kunnes jatkaa matkaansa. Tallin kylkeen rakennetussa aitauksessa tanssahtelee tuuhea lapinkoira Robin. Koira tervehtii innostuneena kaikkia lähelle tulevia vierailijoita, kunnes vetäytyy mökkiinsä tauolle yleisön siirtyessä keppihevosradalle. Tunnelma maalaistallin pihalla on lämmin ja kiireetön. Hoppu on ainoastaan edestakaisin pyrähtelevillä pääskysillä, jotka valmistautuvat kesään.
Anun Arkin ytimessä on sosiaalipedagoginen hevostoiminta, jota toteutetaan monipuolisesti laajalle asiakaskunnalle. Yrittäjä ja ohjaaja Anu Virtanen kouluttautuu aktiivisesti ja kehittää toimintaansa vastaamaan monenlaisiin toiveisiin ja tarpeisiin. Eläinten läsnäolo ja rauhallinen ympäristö sopivat puitteiksi merkityksellisille asiakaskokemuksille.
Lue lisää Anun Arkin toiminnasta yrityksen Facebook-sivulta.
Espanjan hevoset ihastuttivat Tammelassa
Metsämaisema vilisee auton ikkunoissa 10-tieltä maatilan pihaan asti, kun saavutaan Roble Verde Dressage -tallille. Rakennuskanta on sekoitus moderneja halleja ja vanhoja, rustiikkisia maatalousrakennuksia. Tallipihalla vilisee väkeä – kaikki haluavat nähdä aidon espanjalaisen hevosen. Ja niitähän riittää: tilalla asuu yhteensä kuusi P.R.E eli Pura Raza Española -hevosta. Hevosrotu tunnetaan myös nimellä Andalusianhevonen. Roble Verde Dressagen P.R.E-hevosista kolme toimivat opetushevosina, kaksi ovat omistajiensa henkilökohtaisia kilparatsuja ja yksi vasta totuttelee Suomen ilmastoon, sillä se on juuri saapunut Espanjasta. Andalusialaisten hevosten lisäksi tilalla asuu kaksi lämminveristä ratsuhevosta, yksi shetlanninponi ja kymmeniä Angus-rotuisia nautoja.
Opetusratsu Cimba, suuri ja tumma ruuna, odottaa tallin takana satula selässään. Paikallinen ponivahvistus Aatu on valjastettu kärryjen eteen, ja molemmat ovat valmiita kuljettamaan vierailijoita pihan ympäri. Yleisö kiertää tutustumassa myös muihin hevosiin, jotka seuraavat avoimien ovien kuhinaa kiinnostuneina tarhoissaan. Tallissa Emma Metsänoja satuloi kimon Armas-hevosen ja kutsuu vierailijat ratsastuskentälle seuraamaan harjoituksia. Väistöt, laukanvaihdot ja piruetit sujuvat ratsukolta vaivattoman oloisesti ja esitys ansaitsee yleisöltä aplodit. Illan päätteeksi vierailijat hakeutuvat pieneen punaiseen mökkiin donitsitarjoilun houkuttelemina.
Roble Verde Dressage on nimensä mukaisesti oikea osoite kaikille kouluratsastuksesta kiinnostuneille. Yksilöllinen opetus yksityisesti tai pienryhmässä, lajissaan jo pitkään menestynyt opettaja ja modernit barokkihevoset mahdollistavat tavoitteellisen harrastamisen kehitystä janoavalle ratsastajalle.
Lisää tietoa Roble Verde Dressagen tallista ja palveluista löydät yrityksen kotisivuilta.
Teksti ja kuvat: Johanna Äähälä
Muokattu 24.5.2022: Korjattu Anu Virtasen sukunimi.