Perheen kanssa yhdessä pyöräilemään

0

Perusta kestäville liikenne- ja liikuntatottumuksille luodaan jo lapsuuden aikana. Perheiden rooli on tässä todella tärkeä ja perhepyöräilypäivänä halutaan nostaa esille erityisesti perheiden mahdollisuuksia pyöräilyyn. 

Tavarafillari.fi blogi yhteistyössä Jyväskylän pyöräilyseuran JYPSin kanssa on koostanut jo vuonna 2012 hyvän oppaan lapsiperheiden arkipyöräilyyn. Pyöräliliiton sivuilta löytyy tietoa pyöräilystä vauvan, taaperon ja isomman lapsen kanssa.

Pyöräliiton Perhepyöräilyoppaan etusivu, jossa tekstiä
Pieni perhepyöräilyopas löytyy verkosta. Kuva: Pyöräliitto.


Lapsien kanssa voi pyöräillä monin tavoin – 

  • perinteinen lastenistuin on yleisin
  • perävaunu, joka kiinnitetään tavallisen pyörän perään toimii myös useammalle lapselle
  • peräpyörä, joka kiinnitetään tavallisen pyörän perään antaa myös lapselle mahdollisuuden polkea
  • laatikkopyörällä / tavarapyörällä lapset ja tavarat kulkevat hyvin mukana, sähköstä saa apua mäkiseen maastoon
  • pitkäpyörä, johon mahtuu useita lastenistuimia ja myös kauppatavarat, on ketterämpi liikenteessä

Kokeilut & lainaukset kannustavat kokeilemaan eri vaihtoehtoja. Tämä on ollut mahdollista Jyväskylässä jo pidempään, jossa Lastipyörälainaamo ry lainaa erilaisia pyöriä kiinnostuneille. Olisipa hienoa jos jatkossa saataisiin myös hämäläisille perheille erilaisten pyörien kokeilumahdollisuuksia.  Yhteinen piknikretki pyörillä läheiselle laavulle eväiden kera on kivaa viikonloppu tekemistä ja samalla pääsee harjoittelemaan pyöräilyä.

Opastusta lasten pyöräilyyn ja pyörien valintaan löytyy “Lapsi pyöräilee” Instagram -tililtä. Vinkkejä ajoon, varusteisiin ja pyörän valintaan, jotta pyöräily olisi ilo myös lapsille.

Oikean kokoinen ja laadukas pyörä kannustaa paremmin liikkeelle myös lapsia. Hyviä pyöriä löytyy myös käytettynä ja hyvin huollettuna niiden jälleenmyyntiarvo säilyy paremmin.

Uusi Geegosovellus puolestaan kannustaa perheitä liikkumaan yhdessä. Geegosta löytyy lapsille ja myös vanhemmille vinkkejä pyöräilyyn.

  • ”Fillaritenavat” videoissa esitellään ihan perusjuttuja pyöräilyyn ja opetellaan pyörän hallintaa, joka on todella tärkeää liikenteessä. 
  • Kaupunkihaasteissa esitellään Hämeenlinnan ja Tampereen eri paikkoja + liikunnallisia rasteja, joita voi tehdä yhdessä pyöräilynkin lomassa. Kaupunkihaasteet ovat ilmaisia.
  • ”Maastopyöräkoulussa”  on tarjolla monipuolisia ohjeita maastossa ajoon.
Linkkejä Hämeenlinnan ja pitäjien reiteille Geegon verkkosivuilla
Hämeenlinnassa kaupunkihaasteita löytyy myös pitäjistä. Kuva: https://www.geegokids.com/.

Pyöräilyviikolla – Geego haluaan haastaa perheet mukaan pyöräilemään ja harjoittelemaan yhdessä pyöräilytaitoja. Tästä lisää tarkempia tietoja viikon aikana.      

#Hämepyöräilyohjelma
#pyöräilyviikko2020
#tawastcc

LINKIT

Pyöräliiton sivuilla tietoa perhepyöräilystä ja tulostettava Pienen perhepyöräilyoppaan pdf esite: https://pyoraliitto.fi/pyorailysta/perheille

Lastipyörälainaamo: https://www.japary.fi/toiminta/lastipyoralainaamo/

Vinkkejä lasten pyöräilyyn Instagramissa: https://www.instagram.com/lapsipyorailee/ 

Geego: https://www.geegokids.com/  

Kuva Minna Takalasta

Minna Takala on Tawast Cycling Clubin puheenjohtaja ja Pyöräliiton perustajajäsen.  

Leave A Reply