Sähköä pyöriin – iloa pyöräilyyn

0

Sähköllä pyöräily yleistyy vauhdilla. Syitä on monia. Sähkö tuo vauhtia, voimaa ja monella tavalla iloa pyöräilyyn. Pyöräiltävät matkat pitenevät ja isommatkin mäet nousee helposti vauhdilla. Sähköstä saa lisää luottamusta omaan jaksamiseen pidemmille retkille ja raskaammatkin kauppaostokset kulkevat kevyesti mukana.

Sähköpyörillä pyöräillään työmatkoja ja kauppamatkoja, kuntoillaan ja harrastetaan, lähiretkeillään ja pyörämatkaillaan. Lasten vienti hoitoon sähköistetyllä taakkapyörällä on myös yleistynyt. Ulkona liikkuminen on hyväksi terveydelle ja ilmastokin kiittää. 

Yhä suosituimmiksi sähköpyörät ovat tulleet Lapissa vuokrapyörinä. Rolloutdoorsin Rauli Ojalan mukaan ne vuokrataan ja varataan ensimmäisinä loppuun. Kulunut kesä on Kiilopäällä ollut erittäin vilkas ja moni on pyöräillyt maastossa siellä ensimmäistä kertaa. Kokemus saa harkitsemaan sähköpyörän hankintaa myös omaan käyttöön.

Kiilopäällä oli myös koekäytössä ensimmäinen sähköpyörien aurinkosähkökäyttöinen latausmaja, joka on kehitetty Rolloutdoorsin ja Lapin ammattikorkeakoulun yhteistyönä eSprint -hankkeessa EAKR -rahoituksella.  Latausmajalla saa ladattua myös kännykän akun ja testattiin sitä kahvin keittämiseenkin. Tavoitteena on saada jatkossa latausmajoja latumajojen yhteyteen pidempien reittien varteen. Hienoa innovatiivista tuote- ja palvelukehitystä!

Kuva aurinkokennolatausmajasta, jonka vieressä maastopyörä ja ihminen.
Rolloutdoorsin latausmajan prototyyppi Kiilopäällä heinäkuussa 2020. Kuva: Minna Takala.

Kuopiossa sähköistetyt maastopyörät ovat saaneet suuren suosion. Mäkisessä maastossa sähkö avustaa mukavasti ja käyttäjiä on toisena järjestelmän käyttövuotena tullut tuplasti lisää. Käyttäjäpalaute on ollut erittäin myönteistä.

Hämeenlinnassa on sähköpyöriä kokeiltu myös kaupunkipyörinä ja palautteessa sähköavustusta kiiteltiin. Pyörillä tehtiin myös pidempiä matkoja Hattulan Mierolaan ja Janakkalan Laurinmäkeen. Sähköpyöriä on tarjottu myös kokeiltavaksi työmatkoihin ja kokemusten perusteella lainaus on kannustanut sähköpyörien hankintaan. Omassa arjessa viikon, parin testaus antaa riittävästi kokemusta siihen toimisiko sähköpyörä omassa arjessa.

Sähkö sopii siis monenlaiseen pyörään

  • työmatkapyörään
  • maastopyörään
  • retkipyörään
  • kaupunkipyörään 
  • taakkapyörään 

Sähköpyörien hinnat vaihtelevat 500 € – 5 000 € välillä. Koeajo ja vuokraus kannattaa ehdottomasti ennen ostamista. Sähköpyörät kuitenkin säästävät aikaa ja parkkipaikkoja. Ja verrattuina autoihin ne ovat edullisia. Sähköpyörä voi korvata auton kokonaan tai perheen toisen auton. 

Kannattaa harkita mikä käyttö on itselle tärkeää. Osmo Perälä on vuonna 2019 kirjoittanut “Sähköavuisteiset polkupyörät” kirjan, jossa on kattavasti tietoa aiheesta ja erilaisten ihmisten käyttökokemuksia. Sieltä löytyy myös perusteelliset ohjeet oman pyörän sähköistämiseen, sähköpyörien huoltoon ja turvalliseen käyttöön. Myös verkosta löytyy monenlaisia ostajan oppaita.

#Hämepyöräilyohjelma
#pyöräilyviikko2020
#tawastcc

Kuva Minna Takalasta

Minna Takala on Tawast Cycling Clubin puheenjohtaja ja Pyöräliiton perustajajäsen.  

Leave A Reply