Ilmastoystävällistä ja onnellista pyörämatkailua Hämeessä

0

Suomi valittiin juuri neljännen kerran maailman onnellisimmaksi maaksi. Pyöräilyn ilosta -kirjan kirjoittanut Martti Tulenheimo teki mielenkiintoisen havainnon. Monessa maailman onnellisimmissa maissa omistetaan myös eniten polkupyöriä. Tekeekö pyöräily onnelliseksi vai pyöräilevätkö onnelliset ihmiset? Näissä maissa myös pyörämatkaillaan paljon. Pyörämatkailu on hyvässä nosteessa myös Suomessa. Viime vuoden aikana pyörien myynti kasvoi jopa 70 % ja ympäri Suomea pyörillä matkailtiin enemmän. Ensi kesästä on tulossa pyörämatkailun huippukesä ja siihen ollaan valmistautumassa kautta koko Suomen. 

Vuonna 2020 perustettiin uusi  Pyörämatkailukeskus. Rahoitus saatiin kansanedustaja Jenni Pitkon aloitteesta eduskunnan lisäbudjetista. Traficomin kautta rahoitetulla erityishankkeella päästiin toteuttamaan Valtakunnallisen kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman tavoitteita. Ohjelman mukaan digitalisaatiota on hyödynnettävä reittien käytettävyyden ja markkinoinnin parantamiseksi. On myös huolehdittava siitä, että pyörämatkailua edistetään Suomessa systemaattisesti ja että sen edistämiselle on varattuna riittävät henkilö- ja muut resurssit. Työ on nyt päässyt hyvään alkuun. Uutta ohjelmassa mainittua portaalia kehitetään. Eurovelo-reittien parissa työ on saatu alkuun, ja neuvottelut jatkorahoituksesta ovat parhaillaan meneillään, jotta hyvä työ voisi jatkua. Se tulee juuri nyt todella suureen tarpeeseen. Jos ja kun korona rajoittaa edelleen kesällä 2021 tapahtumia ja matkustusta ulkomaille, kotimaan pyöräilykesä tulee olemaan todella vilkas.

Pyörämatkailukeskuksen johdolla parhaillaan rakennetaan Suomelle uutta pyöräilybrändiä ja verkkosivuja. Kun tunnettuus lisääntyy, tulee se entisestään lisäämään kiinnostusta pyörämatkailua kohtaan. Erityisesti talvipyöräily on ulkomaalaiselle matkailijalle eksoottinen elämys ja Suomessa sen ympärille on jo nyt tuotettu erinomaisia palveluita ja reitistöjä, luontomatkailusta vastaava Virpi Aittokoski Visit Finlandilta kommentoi.

Pyörämatkailu on erityisen tärkeää maaseudulla ja se vahvistaa maaseudun elinvoimaisuutta. Pyöräily mahdollistaa hiihtokeskusten ympärivuotista toimintaa ja tuo uusia asiakkaita. Parhaillaan uusia pyöräilyreittejä kehitetään ympäri Suomea. Reittejä on tekeillä maastopyöräilyyn, retkipyöräilyyn ja lähiseutujen kulttuurikohteisiin. Pidempiä uusia Bike Packing -reittejä on kehitteillä niin pohjoiseen kuin eteläänkin. Taneli Roininen kehittää Lapin liiton rahoituksella yli 1500 km pituista eeppistä Artic Bike Packing Trail reittiä. Neljä vuotta maailmaa pyöräillen kiertänyt Taneli näkee suurta potentiaalia Suomen pyörämatkailussa ja reittien esille nostamisessa.

Myös Hämeessä on sangen hienot puitteet pyörämatkailulle. Välimatkat ovat lyhyitä, maisemareittejä ja kauniita järvireittejä ja palveluitakin löytyy. Ilvesreitillä on jo yli 250 km merkittyä polkua myös pyöräiltäväksi. Luvat on hankittu, kunnostustöitä tarvitaan ja ne etenevät jälleen ensi kesänä. Karoliina Frankin mukaan Hämeenlinnassa Matin ja Maijan majataloon poikkesi viime kesän aikana monenlaisia pyöräilijöitä. Jotkut tulivat pyörillä matkatavaroineen, toisilla oli maastopyörät mukanaan, kolmannet ottivat lainaan majatalon omat vanhat pyörät ja lähtivät tutustumaan ympäristön luontoon ja nähtävyyksiin. Hämeenlinna on sopivan kokoinen kaupunki pyöräilyyn. Mielenkiintoisia kohteita ja kauniita reittejä Vanajaveden laakson kansallismaisemissa löytyy paljon, vieraat olivat kommentoineet. Ahvenisto, rantareitti ja Aulanko olivat suosittuja kävijöiden keskuudessa.

Rentoa retkeilyä kulttuurimaisemissa

Turvalliset pyörätiet kiertävät Hattulaan Mierolan vanhalle sillalle, jonka lähellä  Mierola Silta Cafessa on mukava pitää taukoa ja katsella ohi kulkevia veneitä. Matkalle osuu myös Pyhän Ristin kirkko, vanha pyhiinvaelluksen kohde. Janakkalan ja Sääksmäen välillä kulkee vanha jo lähes unohdettu Hiidentie, jonka varrelle pääsee löytöretkelle tutustumaan historiaan, kulttuuriin, linnavuoriin, kirkkoihin, taiteeseen ja luontoon. Laurinmäen kulttuurikohteissa on esillä historiaa kautta aikojen. Vanha uhrilähde ja kuppikivet vievät tuhannen vuoden taakse, vanhat taisteluhaudat ja torpparimuseo yli sata vuotta menneisyyteen ennen itsenäistymisen aikaa.

Kuvakaappaus Hämeen paikkajanasta Hämeen Härkätien verkkosivuilla
Kuva: Härkätien verkkosivut.

Myös vanhan Hämeen Härkätien varrelta löytyy monenlaisia kulttuuri- ja luontokohteita, historiaa ja virkistysalueita. Tietä on kuljettu jo keskiajalta alkaen. Tie yhdistää Turun ja Hämeen linnat ja sen varrella on monta mielenkiintoista pysähtymispaikkaa. Se onkin yksi Suomen virallisista matkailuteistä ja myös ikivanha pyhiinvaellusreitti. Myös Pyhän Olavin mannerreitti kulkee Kanta-Hämeen läpi. Matka pyöräillen antaa aikaa nauttia luonnosta ja miettiä menneitä aikoja. Kukin voi pyhiinvaeltaa omalla tavallaan omanlaista onnellisuutta etsien.

Hiekkatiepyöräilyn hienoutta 

Hämeessä on paljon mökkejä ja mökkiteitä, monenlaisia peltoteitä ja kulttuurimaisemia, metsäteitä ja kauniita pieniä hämäläisiä kyliä. Perinteisiä paikallisia pyöräilytapahtumia, joissa pääsee tutustumaan aitoon ja autenttiseen Hämeen maaseutuun, löytyy Hausjärvellä Kylärinki-pyöräilyssä kesäkuun alkupuolella, Sandran rinki pyöräillään kesäyön tunnelmissa Hauholla kesäkuun lopulla ja Valajärven ympäripyöräilyssä poljetaan Renko-viikolla heinäkuussa. Kaikki matkaavat vapaasti omaan tahtiin, turvallisesti ja terveellisesti myös korona-aikana. Monenlaista hiekkatietä riittää seikkailuhenkiselle pyöräilijälle kautta koko Kanta-Hämeen.

Jaska Halttusen #Fillaripäiväkirja YouTube-videot  ja kirjat tutustuttavat “bike packing retkeilyyn Lopen ja Tammelan maastoissa. Jaskan mukana kulkee myös kanootti. Mökkeilyn oheen voi hyvin suunnitella monenlaisia retkiä lähiseudun kohteisiin. Vinkkejä kohteista onnellisten hämäläisten sydänmaalta löytyy VisitHäme-sivuilta ja Finterest-karttapalvelusta.

Maastopyöräilyn mahdollisuuksia

Hämeen harjumaastoista löytyy paljon mahdollisuuksia maastopyöräilyyn. Merkittyjä reittejä löytyy Hattulasta, Lopelta, Kiipulasta, Tammelasta, Evolta ja Aulangolta. Aulangon ensimmäinen merkitty reitti on vaativa. Uusia helpompia merkittyjä reittejä on valmisteltu Aulangonjärven toiselle puolelle. Aulangon puistometsässä saa pyöräillä myös hiekkapäällysteisillä poluilla. Myös Hattulassa on hienoja merkittyjä reittejä hienoissa Parolan harjun ja Tenholan linnanvuoren maastoissa. Matkaan pääsee hyvin Parolan rautatieasemalta.

Maastopyöräilytapahtumia on järjestetty toukokuussa Aulangolla AulankoMTB,  syksyllä Evolla EvoMTB, Lopella Poronpolun polkaisu ja lokakuussa Kiipulassa KiipMTB.  Tapahtumat ovat keränneet vuosi toisensa jälkeen enemmän osallistujia. Tapahtumien aikaan laajemmat merkityt reitit ja hienot maastot ovat hienosti kannustaneet ihmisiä liikkeelle. 

Maastopyöriä saa nykyään vuokralle yhä useammasta paikasta ja myös opastettuja pyöräretkiä on tarjolla ryhmille Aulangolla, Evolla ja Eerikkilässä. Toki niitä voi halutessaan tilata muuallekin.  Digitaaliset palvelut TrailMap.fi ja Jälki.fi auttavat uudenlaisten maastopyöräilyyn soveltuvien polkujen löytämisessä. Kilpailuhenkiset voivat ottaa toisistaan mittaa Strava-palvelun segmenttien avulla.  Komoot ja Ride with GPS -palveluissa voi suunnitella omat reittinsä ja navigoida reittiä puhelimen avulla.  Seikkailumieltä matkaan ja menoksi.

Aulangon maastopyöräreitti kartalla
Kuva: Aulangon maastopyöräreitti kartalla.

Kalpalinnassa uusia kuvioita

Kalpalinnan uudet omistajat kehittävät perinteikästä hiihtokohdetta myös ympärivuotiseksi pyöräilyn mekaksi. Kalpalinna Bikepark ja kaiken kaikkiaan 65 hehtaarin alue luo huikeat mahdollisuudet ja suunnitelmat ovat myös hienot. Uusi omistajakaksikko Petri Ilmarinen ja Ari Laivola aikovat tehdä 10-vuotisen kehittämissuunnitelman myötä Kalpalinnasta yli 20 lajin ympärivuotisen extreme-keskuksen. Tulevaisuudessa Kalpalinnassa harjoitellaan ja harrastetaan perinteisen laskettelun ja tutun alamäkipyöräilyn lisäksi myös muun muassa BMX-pyöräilyä ja maastopyöräilyä. Suunnitteilla on täysimittainen BMX-rata ja ympärivuotinen todella monipuolinen hiihtokeskuksen käyttö. Pyöräilyyn liittyen tarjolla on pyörien vuokrausta sekä tulossa on opastusta ja ohjausta alkeisiin ja vauhdikkaaseen menoon. Sijainti lähellä Turengin rautatieasemaa mahdollistaa saapumisen myös junalla. Hieno harjureitti yhdistää Kalpalinnan Kiipulaan ja linnavuorten kautta myös Ahvenistolle. Matkaa voi jatkaa harjuja pitkin aina Hattulaan Tenholan linnavuorelle. Ja halutessaan voi palata vaikka Parolasta takaisin paikallisjunalla. Harjureitin kuvaus löytyy MTB-reittipalvelusta.

Eerikkilässä läskipyörien vuokrausta ja ohjausta

Eerikkilässä on hienot puitteet maastopyöräilyyn ja monenlaiseen luontoliikuntaan. Luontokeskuksesta saa vuokralle läskipyöriä myös lapsille. Ruostejärven rannasta löytyy pieni harjoittelurata ja Eerikkilässä koulutetaan myös eräoppaita, joilta voi tilata opastuksia. Valmisteilla on yhdessä Suomen Pyöräilyohjaaja ry:n, HUMAPin ja kkTavastian kanssa maastopyöräilyn ohjaajien koulutukseen liittyvä hanke, joka toivottavasti saa rahoitusta tulevaisuudessa.

Maastopyöräilykoulutus Suomessa -webinaari keräsi yhteen hienon kattauksen aiheen parissa toimivia ihmisiä, yhdistyksiä ja yrityksiä. Webinaari esitteli koulutuksen nykytilaa ja kehitystarpeita, kehityskuvioita Fiskarsissa ja Roll Outdoorsin yrittäjien kokemuksia pyöräreittien ylläpidosta ja pyörien vuokraamisesta Rovaniemellä, Kiilopäällä ja Helsingissä. Tarvetta osaavalle henkilökunnalle on yhä enemmän maastopyöräilyn suosion lisääntyessä ja erityisesti tulevaisuudessa kansainvälisten pyöräilijöiden palveluiden parissa. Evon kehittyessä tiedekansallispuistoksi voi myös sinne avautua aivan uudenlaisia mahdollisuuksia myös maastopyöräilyn kannalta.

Maantiepyöräilyn mahdollisuuksista

Myös maantiepyöräilyn suosio on viime vuosina noussut. Ahveniston moottoriradalla on poikkeuksellisen hyvät maantiepyöräilyn harjoitteluolosuhteet. Mäkinen maasto tuo haastetta harjoitteluun. Ahvenistolla on järjestetty pidempään maantiepyöräilyn harjoituskisoja ja muutaman vuoden ajan Ahvenisto GP -tapahtumaa. Forssassa on jo pidempään järjestetty Suviajoja.

Hyvin päällystetyt pienet tiet kauniissa maisemissa saavat yhä useammat maantiepyöräilijät joukolla liikkeelle. Lopella Cafe Lättis on ensimmäisten joukossa huomioinut motoristien ohella tämän yhä kasvavan asiakasryhmän ja maantiepyörille tehty parkkipaikka viime kesänä oli suorastaan erinomainen. Vielä ei Suomesta löydy niin kattavia palveluita kuin Mallorcalta. Potentiaalia kuitenkin on – hienoja maaseutureittejä ja puhdasta luontoa.

Pyöräilijöitä kilparadalla
Kuva: RaceBikeFocus CUP Ahveniston moottoriradalla.

Mallia maailmalta 

Uudessa-Seelannissa on panostettu systemaattisesti pyörämatkailuun jo vuodesta 2009 alkaen. Vuonna 2009 myönnettiin 50M NZD ( 30 M€) ja vuonna 2016 25 M NZD (15 M€) investointirahoitus.  Vuonna 2020 myönnettiin 8 M NZD (4,8 M€) lisärahoitus.  NZ Cycle Trail -organisaatio on sidosryhmiensä kanssa tehnyt erinomaista työtä. Kehitys vie aikansa. Nyt NZ Cycle Trail reittejä löytyy jo yli 2 600 km (Great rides &  Heartland rides). Viimeisenä mukaan ovat tulleet myös kaupunkien reitit.  Pyöräily liikuttaa niin uusiseelantilaisia kuin ulkomaisiakin matkailijoita. NZ Cycle Trailin koko maan kattava reitistö on tuonut tullessaan myös uutta yrittäjyyttä ja liiketoimintaa reittien rakennukseen ja ylläpitoon, pyöräilyn ohjaukseen, opastukseen ja tapahtumiin, pyörien vuokraukseen ja kuljetuspalveluihin ja myös matkailuun. Toimintaa ja sen tuloksia seurataan tarkasti.

NZ Cycle Trailin koko maan kattava reitistö on tuonut tullessaan myös uutta yrittäjyyttä ja liiketoimintaa reittien rakennukseen ja ylläpitoon, pyöräilyn ohjaukseen, opastukseen ja tapahtumiin, pyörien vuokraukseen ja kuljetuspalveluihin ja myös matkailuun. Toimintaa ja sen tuloksia seurataan tarkasti.

Kehitysnäkymiä tulevaisuuteen

Suomessa Pyörämatkailukeskus on aloittelemassa. Sen vakituinen rahoitus on vielä epävarmaa. Uutta brändiä ja portaalia rakennetaan parhaillaan, mutta vielä ei ole tietoa, miten siellä tullaan esittelemään erilaisia pyöräilyn mahdollisuuksia ja miten Hämeen pyöräilymatkailun mahdollisuudet saadaan sinne esille sekä missä muodossa tiedot sinne halutaan ja milloin ne voidaan sinne saada.

Tawast Cycling Clubin uudet verkkosivut saatiin käyttöön maaliskuussa 2020 ja sinne on mahdollista kerätä tietoja pyörämatkailun mahdollisuuksista. Haasteena tässä kuitenkin on, etteivät kiinnostuneet välttämättä löydä tietoja yksittäisen pyöräseuran sivuilta.  Toisaalta sinne saamme koostettua tiedot valmiiksi ennakkoon, ja toivottavasti ne saadaan jatkossa laajempaan jakoon.

Hämeen pyöräilyohjelman tekemisen ohessa selvitetään myös Hämeen pyöräretkeilyreittien,  maastopyöräilyreittien ja maantiepyöräilyn reittien nykytilaa ja kehittämismahdollisuuksia. Tavoitteena kerätä tietoja noin 700 km pyöräretkeilyreiteistä, noin 500 km maantiepyöräilyreiteistä ja noin 200 km maastopyöräilyreiteistä. Tulokset tullaan julkaisemaan toukokuussa 2021. Tavoitteena on myös jatkossa saada kerättyä tietoa maastopyöräilyyn soveltuvista poluista Open Street Map -karttapalveluun. Haluamme toivottaa pyöräilijät tervetulleiksi Hämeeseen!

Entä se ilmasto?

Jokainen pyöräilty kilometri autoilun sijaan vähentää CO2-päästöjä ja jokainen Suomessa vietetty loma on ilmastoteko. Elämyksellisiä kohteita pyöräillen löytyy läheltäkin. Pyörämatkailu on myös vastuullista matkailua. Pidemmälle matkatessa pyörän saa myös junaan ja lähijunissahan pyörä kulkee mukana ilmaiseksi. Pyörämatkailukeskuksen uusilta verkkosivuilta löytyy jatkossa vinkkejä pyörämatkailuun kautta koko Suomen ja toivottavasti myös Hämeeseen. Mitä enemmän matkailet pyöräillen sitä enemmän myös ilmasto hyötyy ja toivottavasti onnellisuuskin lisääntyy. 

Tehty

  • Tapahtumat maastopyöräilyyn – AulankoMTB, EvoMTB, KiipMTB ja Poronpolun polkaisu
  • Tapahtumat maantiepyöräilyyn – AhvenistoGP,  Forssan Suviajot
  • Perinteiset retkipyöräily tapahtumat – Kylärinki, Sanrdan yöpyöräily, Valajärven ympäripyöräily
  • Merkittyjä maastopyöräilyreittejä – Aulanko ja Evo/Hämeenlinna, Parolan harjut & Tenhola/Hattula, Kiipula/Janakkala,Melkutin, Poronpolku&Pikku-PässiLoppi, Ruostejärvi&Liesjärvi/Tammela 
  • Kalpalinna – alamäki/hissipyöräilyä & maastopyöräilyä

Tulossa

  • Pyöräilyreittihankkeita valmisteilla ja Ilvesreitille kunnostusta 
  • Pyörämatkailukeskuksen uusi verkkosivusto
  • Tawast Cycling Clubin uusille verkkosivuille tietoa pyörämatkailusta

Kehitysmahdollisuuksia ja toimenpidesuosituksia

  • Vanajavesireitti mukaan Pyhä ja Näsi pyöräilyreitistöön 
  • Maastopyöräilyohjaajakoulutuksen kehittäminen
  • Hämeen pyöräilymatkailun mahdollisuuksien parempi markkinointi

Lähteet

Pyörämatkailukeskus

Pyörämatkailukeskuksen Facebook-sivut

Pyörämatkailun kehittäminen – avoin Facebook-ryhmä 

Jaska Halttusen retkitarinoita 

Maastopyöräilykoulutus Suomessa webinaari

Uuden Seelannin pyöräreittien kehityksestä 

 

Blogisarja on osa Kanta-Hämeen pyöräilyohjelma-hanketta

Hankkeessa tuotetaan tietoa Kanta-Hämeen liikennejärjestelmätyön ja Suomessa toisen kunnallisen pyöräilyn kehittämissuunnitelman tueksi. Hankkeella pyritään vaikuttamaan erityisesti pyöräilyn yleistymiseen ja kehittämiseen, vähähiilisen liikenteen edistämiseen sekä pyörämatkailun kehittämiseen.

Kevään 2021 aikana  Hämeen pyöräilyohjelman blogisarja käsittelee Hämeen monipuolisesti erilaisia pyöräilyn ja pyöräliikenteen kehittämisen teema-alueita. Kirjoituksissa nostetaan esille peruskysymyksiä, esitellään  viime aikojen kehitystä ja hyviä esimerkkejä sekä tunnistetaan mahdollisia kehityskohteita.

Kanta-Hämeen pyöräilyohjelma -hankkeen verkkosivut


Kuva Minna Takalasta

Minna Takala

Tawast Cycling Clubin puheenjohtaja ja Pyöräliiton perustajajäsen 

Leave A Reply