Hämeen ammatti-instituutin toteuttamissa hankkeissa tehdään tutuksi koulutustarjontaa erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa. Tilalle töihin -porukka järjesti tutustumispäivän meijerialan yksikköön Hämeenlinnan Sairioon muiden hankkeiden kanssa yhteistyössä. Vieraanamme oli innostunut joukko Forssan ammatti-instituutin kansainvälisiä ja suomalaisia TUVA-opiskelijoita. Päivä oli kokonaisuudessaan varsin tykätty ja mielenkiintoinen!
Retkipäivän ensimmäisenä kohteena oli Sairion kampuksella sijaitseva opetusmeijeri. Koska opetusmeijerin hygieniatason tulee pysyä korkealla, vierailu aloitettiin pukemalla suojavaatteet päälle. Kaikki vierailijat saivat kenkiensä suojaksi kenkäsuojat ja ylleen valkoiset takit ja hatut. Opetusmeijerivierailuun tarkoitetut vaatteet herättivät hilpeyttä porukan kesken. Kun varustus oli kaikilla kunnossa, päästiin siirtymään opetusmeijeriin.
Meijerillä kierros aloitettiin hapanmaitolaboratoriosta. Yhdessä tutustuttiin koko meijeriin ja siihen, mitä kaikkea se pitääkään sisällään. Moni ihmetteli erilaisia laitteita ja koneita. Erityisesti jäätelövisparit ja juustokattilat herättivät kiinnostusta ja lisäkysymyksiä.
Koko opetusmeijerikierros huipentui jäätelön maisteluun. Meijerikoulun opiskelijat olivat valmistaneet herkullisia marjaisia serbetti-jäätelöitä, joiden makuja vierailijat pääsivät arvuuttelemaan. Jäätelön maistelun lomassa keskusteltiin vielä meijerialan opinnoista ja juuston valmistuksen saloista. Kierroksen järjestivät meijerialan yksiköstä ammatillinen ohjaaja Iida Pirnes, lehtori ja opinto-ohjaaja Johanna Stenström sekä tuotantoassistentti Eveliina Järvinen.
Opetusmeijeriltä matka jatkui tutustumiskäynnille Metsälammen laamat -maatilalle, jossa oppaana toimi Pia Kekkonen. Tämän tilan päätuotantosuuntana on viljanviljely ja retkeläiset tutustuivatkin Suomessa viljeltäviin viljoihin ja niiden käyttöön. He saivat myös tietoa erilaisista viljelytekniikoista. Maatilan konehallissa tutustuttiin maatilan kalustoon ja nähtiin traktoreiden lisäksi itsekulkeva kasvinsuojeluruisku sekä kylvökone.
Iltapäivän kohokohta oli tietenkin hurmaavat villalaamat, joita tilalla asustaa seitsemän eläimen lauma. Retkeläiset saivat tietoiskun laamojen hoidosta ja kasvatuksesta. Pieni visiitti laamatallissa ja tarhassa antoi käsityksen laamojen kasvatusolosuhteista. Lisäksi päästiin antamaan makupaloja laamoille ja niitä rapsutellessa tunnusteltiin laamojen pehmeää villaa.
Päivän päätteeksi ystävällinen bussikuski kierrätti ryhmää ympäri Hämeenlinnan. Tutuksi tuli eri oppilaitosten sijainnit sekä kuuluisimmat nähtävyydet aina linnasta Kantolan muraaliin. Kierroksella oli ajatuksena esitellä tutkintoon valmentavassa koulutuksessa oleville erilaisia opiskelu- ja vapaa-ajan viettomahdollisuuksia Hämeenlinnassa.
Jälkeenpäin saimme palautetta vierailijoilta Forssan ammatti-instituutin lehtoreiden Anniina Raunion ja Sanna Toukkarin välittämänä. Retkipäivä oli kuulemma ollut kuuma puheenaihe vielä seuraavallakin viikolla opiskelijoiden keskuudessa. Opiskelijat olivat olleet aivan innoissaan näkemistään ja kokemistaan uusista asioista.
”Hyvä palaute auttaa aina meitä viemään toimintaa eteenpäin ja antaa puhtia uusille toteutuksille. Meille itsellekin oli antoisaa nähdä, miten kiinnostuneita ja kiitollisia retkeläiset olivat. Terveisiä koko porukalle, olivat hyvin kohteliaita ja asiallisia opiskelijoita – ja opettajia 😊”, kiteytti lopuksi Tilalle töihin -hankkeen projektipäällikkö Pia Kekkonen.
Teksti: Iida, Pia ja Sari
Kuvat: Iida ja Pia
Tilalle töihin -hanketta rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus.
Hanke on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (JOTPA).
Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Lisätietoa:
Hämeen ammatti-instituutti
Tilalle töihin -hankkeen kotisivut
Yhteyshenkilönä toimii projektipäällikkö Pia Kekkonen (pia.kekkonen@hami.fi ja puh. +358503432766).