Tuire Hölli on 38-vuotias monimuoto-opiskelija, joka valmistui HAMIn Evon yksiköstä metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi syksyllä. Tuire on ensimmäinen evolainen perustutkinnosta valmistunut Väylä-opiskelija, joka jatkaa suoraan AMK:hon.
Olen Tuire Hölli, naimisissa ja kahden lapsen äiti ja asun tällä hetkellä Kangasalan Sahalahdella. Syksyllä 2018 tein alanvaihdon metsäalalle. Sitä ennen olin lähihoitajana ja keväällä 2018 valmistuin terveydenhuollon sihteeriksi, eli tein osastosihteerin töitä Valkeakosken sairaalassa. Kuulostaa radikaalilta alanvaihdokselta, mutta itsellä oli jo jonkin verran metsätaustaa ja mies on tehnyt yli 10 vuotta metsurin töitä. Metsä on aina ollut hyvin tärkeä itselle. Isä oli aikoinaan Metsä-Timberillä sahalla töissä. Lapsuudessa isällä oli puuverstas kotona ja siellä minäkin kaikenlaista touhusin mukana. Itsekin olen työurani aloittanut 16-vuotiaana Vilppulassa Metsä-Timberillä (nykyinen MetsäFibre Oy) palovartijana. Olin siellä kaksi kesää töissä ja niiden välisen talven aina kerran kuukaudessa. Se oli mielenkiintoinen työpaikka ja tuli sahalinjasto kyllä tutuksi. Teininä, kun en vielä oikein tiennyt mikä minusta tulisi, opiskelin parturi-kampaajaksi, mutta sitä työtä en tehnyt pitkään.
Syksyllä 2018 aktivoin toiminimen ja hyppäsin miehen mukaan ja aloin tehdä raivaussahatöitä. Enimmäkseen tein ennakkoraivauksia, koska taimikon hoidot vaativat vähän enemmän ajattelua. Mutta ei tämä alanvaihto helppoa ole ollut. Elokuussa 2018 koskin ensimmäisen kerran raivaussahaan sillä tavalla, että se oli käynnissä. Mutta sitten vaan harjoittelin. Aloin raivata miehen metsää, kun sinne oli hakkuut tulossa: niin ennakkoraivasin sen. Ensimmäiset neljä kuukautta intensiivistä harjoittelua, sen jälkeen kroppa alkoi tottua fyysiseen työhön ja sen rasituksiin vuoden istumatyön jälkeen. Alanvaihto oli itselle pakollinen siinä mielessä, että aiemman koulutuksen ja työn myötä minulle puhkesi niin paha migreeni, että se oli ihan kokoaikaista ja jouduin syömään särkylääkkeitä paljon. Mutta migreeni loppui kuin seinään alan vaihdon myötä, ei ole yhtään kohtausta sen jälkeen tullut.
Hämeen ammatti-instituuttiin Evolle hakeuduin opiskelemaan, koska se oli lähin ja sitä minulle suositeltiin. Suoritin opinnot monimuotokoulutuksena. Vuoden 2019 huhtikuussa aloitin HAMIssa ja valmistuin elokuussa 2020, vuosi ja kolme kuukautta siinä kaikkinensa meni. Suoritin myös ns. Väyläopinnot eli 30 opintopistettä ammattikorkeakoulun puolelta. Väylä-opinnot mahdollistivat opintojen jatkumisen suoraan ammattikorkeassa toisen asteen tutkinnon jälkeen ilman pääsykoetta.
Täytyy esittää erityiskiitokset opettajalleni Eveliina Tiilolalle, joka jaksoi minua ohjata oikeaan suuntaan silloin, kun tuntui, että olen ihan hukassa. Mietin alkuun, että pitäisikö minun hakeutua suoraan metsätalousinsinööriopintoihin vai käynkö perusopinnot ensin. Jotenkin en vaan uskaltanut lähteä suoraan ammattikorkeaan, vaan täytyi ensin käydä perusopinnot ja ymmärtää se perusmetsätyö ruohonjuuritasolla ennen kuin insinööriopintoihin lähtee. Eveliina minut hienosti ohjasi Väylä-opintoihin. Siinä kohtaa piti myös miettiä itseään ja tulevaisuuttaan, että jaksanko tehdä metsurin työtä miten pitkään, kuinka paikat kestävät: työn fyysisyys mietitytti. Pakko miettiä, kun kotona on pienet lapset ja päivän ensin teet fyysistä työtä ja arjen hoidat vielä illalla…
Väylä-opinnot sujuivat hyvin, vaikka niissä työtä olikin. Eniten ne ehkä vaativat mieheltä, kun minun oli vaan pakko tehdä koulujuttuja. Kun ensin on oltu yhdessä hakkuutyömaalla päivä ja sitten piti tietyt tehtävät vaan kirjoittaa ja tehdä, niin mies joutui enemmän hoitamaan lapsia ja kotia. Myös mieheni suoritti metsäalan perustutkinnon samaan aikaan Evolla. Väyläopinnot suoritetaan yhtä aikaa perusopintojen rinnalla ja vaikka se intensiivinen jakso olikin, niin täytyy sanoa, että niistä opinnoista oli paljon hyötyä itselle. En ole mikään kovin hyvä kirjoittamaan ollut, mutta sain loistavasti apuja äidinkieleen kurssikaveriltani Suvilta, joka on opettaja. Suoritin 2 moduulia, yhteensä 30 opintopistettä. Toinen oli Metsät ja yhteiskunta. Toinen oli drone-teknologian hyödyntäminen biotaloudessa. Jälkimmäinen moduuli suoritettiin kokonaan etänä koronan takia.
Syksyllä, kun valmistuin, tuntui, että voisin hetken levätä, mutta Väylä-opintojen ansiosta pääsin tosiaan jatkamaan suoraan HAMKin metsätalousinsinööriopintoihin. Jouluna kyllä jo tuntui, että loma tulee tarpeeseen. Nyt olen opintovapaalla.
Tavoiteaikataulu opinnoissani on 4 vuotta, mutta toivon, että saisin vähän nopeammin ne pinnistettyä valmiiksi. Haluaisin pikaisesti takaisin työelämään. Odotan, että valmistun ja toivon, että saisin alan töitä. Sitä en vielä tiedä, että minne sitä sitten suuntautuisi. Yhtenä vaihtoehtona on, että kehittäisin omaa yritystäni. toinen vaihtoehto on mennä toiselle töihin. Puun hankita on se yleisin, mitä metsätalousinsinöörit tekevät. Myös metsäneuvontaa, tutkimustyötä… Mahdollisuuksia on monia.
Miksikö kannattaa hakeutua metsäalalle? Alalla niin paljon hyvää, että sitä kannattaa lähteä opiskelemaan. Opintojen aikana osaaminen ja itsetunto kohoavat. Opettajat HAMIssa ovat aivan älyttömän hyviä ja HAMI onkin ensimmäinen koulu, missä minulla on ollut oikeasti kivaa. Opettajat ovat mielenkiintoisia kuunnella: heiltä saa niin paljon tietoa ja heillä on reilusti kokemusta sekä tapa, miten he asiat kertovat, on loistava. Evo myös sijaitsee todella mahtavalla paikalla: on sellainen rauha, että siellä on hyvä opiskella. Ja pääsee heti konkreettisesti työn äärelle, kun metsät ovat lähellä.
Väylä-opintoja suosittelen vahvasti perustutkinto-opiskelijoille, vaikkakin ne ovat intensiivisemmät ja teoriaa tulee paljon enemmän, mutta ne ovat hyvä lisä perusopintoihin ja tuovat lisää syvyyttä metsätietämykseen.
Tuire Hölli
Väyläopinnot HAMKissa
HAMIn toisen asteen tutkinto-opiskelija voi suorittaa 30 op AMK -opintoja osana toisen asteen opintoja. Toisen asteen tutkinnon suorittanut ja 30 op AMK-opintoja suorittanut opiskelija voi hakea tutkinto-oikeutta ilman valintakoetta HAMKissa.
Lue lisää väyläopinnoista HAMKissa https://www.hamk.fi/hae-hamkiin/vaylaopinnot/