Motivaatiotekijät selville – työhyvinvointi kasvaa

0

Rekrytilanteessa uudelta henkilöltä kannattaa kysellä kysymyksiä, joissa saa selville mistä henkilö motivoituu. Master Trainer Carita Nybergin mukaan motivaatiotekijöitä voidaan tunnistaa yhdeksän kappaletta. Ne ovat vuorovaikutus, turvallisuus, seikkailu, valta, ilmaisu, vapaus, laajeneminen, arvostus ja yhteys. Kun olet suunnittelemassa uutta rekryä, pohdi tämän hetkisen tiimisi kanssa motivaatiotekijöitä ja sitä, mitä uutta vahvistusta tiimiisi tarvitsi.

Mitä sinä arvostat?

Innostutko asiakastapaamisista kasvokkain vai puurratko mielummin hommia oman huoneen rauhassa? Tykkäätkö visioida projekteja vai varmasti tietää, mitä jokainen päivä tuo tullessaan? Entä haluatko tavata työkaverit päivittäin vai arvostatko enemmän etätyömahdollisuutta? Kysymyksiin vastaaminen antaa sinulle lisätietoa motivaatiotekijöistäsi. Jos motivaatio on kohdillaan, niin todennäköisesti voit paremmin ja annat parastasi tiimillesi ja koko yritykselle. Jos et saa työssäsi vahvistusta asioihin, joista motivoidut, niin voit vahvistaa motivaatiotekijöitäsi esimerkiksi harrastusten kautta.

Motivaatiotekijöitä on yhdeksän

Carita Nybergin kolmannessa koulutuspäivässä käytiin läpi yhdeksän motivaatiotekijää: vuorovaikutus, turvallisuus, seikkailu, valta, ilmaisu, vapaus, laajeneminen, arvostus ja yhteys.

Jos henkilön motivaatiotekijänä on vuorovaikutus, niin hän on hyvä kommunikoimaan. Hän on tiedonjanoinen ja kiinnostunut uuden oppimisesta. Tiimissä hän haluaa osallistua mieluummin valmisteltuun, kuin valmistelemattomaan kokoukseen. Hän on hyvä valinta tiimin viestintä- ja tiedonkeruutehtäviin.

Turvallisuus -motivaatiotekijänä kertoo, että henkilö välttää virheiden tekemistä. Hän ei pidä muutoksista ja haluaa suunnitelmallisuutta tekemiseen.  Eri tilaisuuksiin osallistuessa hän haluaa tietää etukäteen minne mennään, mitä tapahtuu ja miten tulee pukeutua. Tiimissä hän arvostaa varmuutta ja selkeyttä. Hän on suunnittelutyön mestari.

Jos henkilön motivaatiotekijänä on seikkailu, niin hän nauttii jännittävän kokemuksen tuomasta kihelmöivästä tunteesta.  Hän haluaa ottaa riskejä ja ikävystyy helposti, jos ei ole jotain uutta kiinnostavaa tekemistä. Tiimissä hän pitää uusista tehtävistä ja muutoksista. Hän selviytyy yllättävistä tilanteista hyvin.

Valta -motivaatiotekijänä ilmenee henkilössä niin, että hän haluaa vaikuttaa muihin ihmisiin. Hän nauttii kilpailusta ja luottaa omiin kykyihinsä. Tiimissä hän haluaa tehdä päätöksiä ja projektien vetovastuu on luonnollinen tehtävänkuva hänelle.

Jos henkilön motivaatiotekijänä on ilmaisu, niin hänestä huokuu luovuus ja kekseliäisyys. Hän innostaa toisia luovuuteen esimerkillään ja opettamalla muita. Tiimissä hän on mestari keksimään uusia ideoita ja näkökulmia.

Vapaus –motivaatiotekijänä  pitää avoimista aikatauluista ja siitä, että aikataulussa on tilaa muutoksille. Hän on itsenäinen ja riippumaton. Hän arvostaa esimerkiksi etätyön mahdollisuutta. Hänelle kannattaa antaa erilaisia tehtäviä, joita hän saa suunnitella itsenäisesti.

Jos henkilön motivaatiotekijänä on laajeneminen, niin hän on visionääri, jolla on kauaskantoisia suunnitelmia.  Tiimissä hänelle kannattaa antaa projektien läpivieminen. Hän nauttii saadessaan seurata projektin kehitystä ja kasvua lopputulokseen saakka.

Arvostus –motivaatiotekijänä on lämminhenkinen ja miellyttävä ihminen. Hän suhtautuu myötämielisesti lähes jokaiseen kohtaamaansa henkilöön. Tiimissä hän on hengen luoja ja saa muutkin viihtymään. Hänelle kannattaa vastuuttaa erilainen neuvontatyö.

Jos henkilön motivaatiotekijänä on yhteys, niin hän viihtyy tapahtumissa ja tutustuu helposti uusiin ihmisiin. Hän on mieluummin muiden ihmisten seurassa kuin yksin. Tiimissä hänen roolinsa voisi olla asiakastyö sekä tapahtumien järjestäminen.

Palaute Carita Nybergin tiimitoiminnan kehittäminen -koulutuspäivästä 8.10.2024

Yleisarvosana koulutukselle asteikolla 1-5 = 4,7

Kouluttajan ammattitaito asteikolla 1-5 = 4,8

Hyödyllisyys koulutuksessa saaduista tiedoista asteikolla 1-5 = 4,5

Mikä oli hyvää: 

  • Kiva porukka ja hyvää keskustelua.
  • Yhteiset pohdinnat ja keskustelut.
  • Motivaatiotekijät -tehtävä oli mielenkiintoinen.
  • Hyvää keskustelua ja kokemustenvaihtoa.
  • Vuorovaikutus ja keskustelu, sekä osallistaminen.
  • Sisältö, selkeät esitykset, ymmärrettävä setti ja ennen kaikkea valmentaja = ope.
  • Hanki kaikki menestyksen avaimet.
  • Kokemusten ja näkemysten jakaminen. Hyviä malleja ja työkaluja.
  • Hyvä materiaali, joka kirvoitti antoisat keskustelut, kiva kun tuli paljon aitoja esimerkkejä.
  • Vuorovaikutus, eri näkökulmat.
  • Keskustelut ja niiden jakaminen.

Kehittämisvinkkejä: 

  • Hieman enemmän aikaa, syventymistä asiaan.
  • Hyvä kokonaisuus, en huomaa kehityskohtia.
  • Opin tuntemaan itseni paremmin.
  • Pieni jaloittelutauko loppupäivään 😊.

Kolmen koulutuspäivän toteutus valmis

Hämeen ammatti-instituutissa käynnissä olevat SUJUVA-, KULKEVA– ja HAALARI -hankkeet mahdollistavat kolmen päivän ”Onnistumisia rekrytointiin” -valmennuksen syys-lokakuussa. Hankkeet ovat saaneet rahoituksen Ely-keskuksen ESR+ sekä Hämeen liiton AKKE-rahoituksesta.  Tasapainon Avaimet -mallin mukainen valmennus yrittäjille toteutettiin Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer Carita Nybergin johdolla.

 

Lue aikaisempi blogi Carita Nybergin koulutuksesta.

Vältä virherekrytoinnit.

Hämeen ammatti-instituutti koulutukset ja valmennukset.

Hämeen ammatti-instituutin rekrytointi- ja työyhteisön kehittämispalveluissa on tarjolla esim. Thomas-arviointeja ja tiimin kehittämistä.

HAMIn käynnissä olevat hankkeet.

Lisätietoa Carita Nybergistä ja Tasapainon Avaimista:

https://www.k2b.fi

https://www.linkedin.com/in/caritanyberg/

https://kollega.fi/-/palstat/tasapainon-avaimet/

Carita Nyberg on Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer. Nyberg on kehittänyt käytännönläheisen ja oivalluttavan Tasapainon Avaimet® -ohjelman, jonka avulla voi syventää itsetuntemustaan ja kehittää vuorovaikutustaitojaan. Lähes kaksikymmentä vuotta johtajia, esihenkilöitä ja tiimejä valmentanut Nyberg on kirjoittanut myös seitsemän e-kirjaa.

Teksti ja kuvat: Hämeen ammatti-instituutti, kehittämispäällikkö Kirsi Sippola.

Leave A Reply