Monikulttuurisuus on tullut jäädäkseen myös Suomen työmarkkinoille. Työvoimapula monilla aloilla on lisännyt tarvetta kansainvälisille osaajille, ja tulevaisuudessa työyhteisömme ovat yhä monimuotoisempia. Tämä haastaa yrityksiä ja organisaatioita kehittämään tapoja vastaanottaa uusia työntekijöitä sujuvasti, mutta tarjoaa samalla runsaasti mahdollisuuksia rikastuttaa työelämää.
Konkreettisia tekoja ja hyviä kokemuksia
Hämeen ammatti-instituutissa olemme omalta osaltamme tarttuneet tähän teemaan järjestämällä hankkeissa lyhytkoulutuksia ja valmennuksia maahanmuuttajille sekä erilaisia sparrauksia ja infoja yritysten henkilöstölle. Toteutuksista on saatu positiivista ja innostunutta palautetta, ja jatkoa on toivottu.
Keskeisiä ovat olleet yhteiset keskustelut, joissa on pohdittu konkreettisia keinoja edesauttaa kulttuurien kohtaamista työpaikoilla. Esimerkiksi kielimentorit, työ- ja ammattisanaston kokoaminen, ohjeiden selkosuomennokset ja selkeät perehdytykset auttavat huomattavasti uuteen työhön ja kulttuuriin kiinni pääsemisessä. Myös rauhallinen eteneminen perehdytyksessä yksi asia kerrallaan, visuaalisten esimerkkien tukemana on koettu hyväksi tavaksi. Tärkeää on muistaa olla läsnä, kannustaa ja kiittää, sekä huolehtia siitä, ettei kukaan jää työyhteisön ulkopuolelle.
Yritysten johdon tasolla keskusteluissa on noussut esiin esimerkiksi monikulttuurisuus- ja saavutettavuusohjelmat sekä anonyymi rekrytointi, jotka voivat tehdä työpaikasta aidosti avoimen ja houkuttelevan erilaisille hakijoille. Kielikoulutukselle on jatkuvaa tarvetta, ja siihen investoiminen kannattaa.
Kansainvälisyys rikastuttaa työyhteisöjä
Kansainvälisistä harjoittelijoista ja työntekijöistä on jo monilla työpaikoilla hyviä kokemuksia. SUJUVA-hankkeessa tehty työ on tuottanut tulosta. Olemme saaneet työllistettyä suurimman osan koulutuksiin osallistuneista kantahämäläisiin yrityksiin. Kansainvälisyys voimavaraksi ja HAALARI -hankkeiden yhteisesti toteuttamassa monikulttuurisuusinfossa käytiin vilkasta keskustelua hyvistä kokemuksista maahanmuuttajien kohtaamisessa.
Eräs osallistuja totesi: ”Kansainväliset tekijät rikastuttavat työtä ja työyhteisöä yllättävälläkin tavalla, vaikka he kävisivät meillä vain hetken harjoittelussa.” Osallistujat olivat huomioineet, että yksikin auttavainen ihminen voi olla ratkaisevan tärkeää yksilön kotoutumisen polulla.
Suomalainen työkulttuuri ulkopuolelta katsottuna
Monikulttuurisuus-iltapäivän aikana pohdimme myös omaa kulttuuriamme ja työtapojamme. Kävimme läpi suomalaiselle työkulttuurille tyypillisiä piirteitä, kuten ohjeiden ja sääntöjen tärkeyttä, kysymisen ja kyseenalaistamisen sallivaa kulttuuria, tasa-arvoa ja matalaa hierarkiaa, vapaa-ajan pyhyyttä sekä sitä, että sovituista asioista pidetään kiinni. Kun omaa toimintaa tarkastelee tietoisesti, ymmärtää paremmin myös sitä, miltä se näyttää muiden silmin.
Tervetullut olo syntyy arjen teoissa
Kaikissa hankkeiden toteutuksissa on korostunut ilmapiirin tärkeys. Ilmapiirin, jossa jokainen tuntee olevansa tervetullut ja arvostettu omana itsenään. Työpaikoilla monikulttuurisuus ei saisi jäädä pelkästään strategioiden ja ylös kirjattujen prosessien tasolle, vaan tärkeintä olisi, että se näkyisi arjen teoissa. Avoimessa kommunikaatiossa, yhteisissä tilaisuuksissa ja yksilöllisissä kohtaamisissa. Näin voimme rakentaa työpaikkoja, joissa monimuotoisuus on haasteen sijaan vahvuus ja rikkaus.
Vinkkejä yrityksille ja työntekijöille
- Tarjoa selkeä perehdytys – yksi asia kerrallaan, käytä kuvia, selkosuomea ja tarvittaessa englantia.
- Järjestä kielitukea ja mentorointia, kuten kielimentoreita työpaikalle.
- Luo ilmapiiri, jossa kannustetaan, kuunnellaan ja kiitetään. Jokainen haluaa tulla kohdatuksi.
- Hyödynnä anonyymiä rekrytointia ja suunnittele monikulttuurisuutta tukevia käytäntöjä.
- Järjestä yhteisiä hetkiä ja tapahtumia, joissa tutustutaan työn ulkopuolella.
- Kysy, kyseenalaista ja keskustele avoimesti. Uteliaisuus vie kohti ymmärrystä.
- Ota jokainen mukaan, älä jätä ketään yksin. Ihan jokainen tarvitsee yhteisöä ympärilleen.
HAALARI – haalarit päälle ja työelämään -hanke (ESR+)
SUJUVA – sujuvasti maahanmuuttajat töihin elintarvikealalle -hanke (ESR+)
Kansainvälisyys voimavaraksi -hanke Hämeen ammatti-insituutin sivulla
Kaikissa kolmessa hankkeessa edistetään työelämän monikulttuurisuutta ja kansainvälisyyttä kehittämällä yritysten, oppilaitosten ja työntekijöiden valmiuksia kohdata eri kulttuureista tulevia työntekijöitä ja opiskelijoita. Tavoitteena on lisäksi muunmuassa edesauttaa maahanmuuttajien työllistymistä eri aloille, vahvistaa osaamista ja parantaa työhyvinvointia. Lue lisää hankkeiden kotisivuilta.
Teksti: Sari Hattula
Kuvat: Kuvapankki Pexels.com