Metsäalan lyhytkoulutuksia nopeaan työllistymiseen

0

HAALARI – haalarit päälle ja työelämään -hankkeessa toteutettiin metsänhoitotöihin painottuva lyhytkoulutus Evon kampuksella. Koulutus pidettiin englanniksi, sillä suurin osa osallistujista oli kansainvälisiä opiskelijoita. Jatkoa tälle metsänistutuskurssille on luvassa, sillä Evolla järjestetään vastaavanlainen viikon mittainen opintokokonaisuus syksyllä 2024. Pääpaino tuolloin tulee olemaan raivaussahan käytön perusteiden opettelussa. Voit ilmoittautua mukaan jo nyt. Nämä maksuttomat koulutukset on tarkoitettu maahanmuuttajille, työttömille työnhakijoille sekä vastavalmistuneille.

Metsänhoitotyöt käytännössä -viikolla joukko motivoituneita osallistujia kokoontui Evon kampukselle. Kanta-hämäläinen metsänhoito kiinnosti ihmisiä kauempaakin. Kaikilla oli toiveena oppia alan perusteita ainakin metsänistutustöihin soveltuvalla tasolla. Lyhytkoulutuksessa käytiin läpi perusteet metsän uudistamisesta, taimien istuttamisesta sekä eri taimityypeistä. Opintokokonaisuuteen sisältyi myös työturvallisuuskortti- sekä hätäensiapukoulutus. Lyhytkoulutus oli siis kaikkinensa suhteellisen tiivis ja tehokas paketti tarjoten osallistujille hyvät mahdollisuudet työllistyä nopeastikin.

Liikkeelle lähdettiin alan perusteista kuten puulajeista. Kuvassa metsäalan lehtori Terhi Kaskioja opiskelijoiden kanssa.

Viikolla keskityttiin korttikoulutusten lisäksi pääasiassa käytännönharjoitteluun. Projektipäällikkö Terhi Kaskioja kommentoi toteutusta: ”Oli hienoa, että löysimme yhteistyökumppanin, joka tarjosi meille harjoituskohteen. Kurssin päätteeksi pääsimme tekemään käytännön töitä. Kaksi päivää sujuikin ahkerasti töitä tehden. Harjoitukset sujuivat hyvin ensikertalaisilta ja toisena päivänä oli havaittavissa selkeää työntekoa. Suurin osa osallistujista oli maastossa ensimmäistä kertaa, joten lähdimme liikkeelle alan perusteista kuten puulajeista ja päädyttiin siihen, että istutettiin uutta metsää.”

Lyhytkoulutukseen osallistujia Evon opetusmetsiin ja erilaisiin työtehtäviin tutustumassa.

Osallistujajoukon yhteishenki oli lämmin ja hyvä, ihan kuten maastopäivien sääkin. Helteestä huolimatta opiskelijat uurastivat ahkerasti ja kannustivat toisiaan: ”Hyvää työtä toverit, energinen meno!” Myös henkilökunnalle tullut palaute lyhytkoulutuksen jälkeen oli ilahduttavaa luettavaa:
”Koulutuksen järjestäjät olivat ammattitaitoisia, huomaavaisia, kannustavia ja innostavia. Opintokokonaisuus käytännönharjoituksineen oli suunniteltu hyvin.”

”Kiitos kaikille hyvästä seurasta ja mielenkiintoisista keskusteluista. Viikosta jäi mukavia muistoja. Toivottavasti tapaamme vielä”, kommentoi yksi osallistuja viikon jälkeen.

Evon toimipisteessä järjestetään vastaavanlainen viiden päivän lyhytkoulutus uudelleen syksyllä 9.-13.9.2024. Kurssi pidetään kaksikielisenä (selkosuomi ja englanti) ja se sisältää samalla tavalla korttikoulutukset työturvallisuudesta sekä ensiavusta. Pääteema on raivaussahan käytön perusteiden opettelemisessa. Ilmoittautumisia otetaan vastaan jo nyt. Toteutuksista kirjoitetaan osallistumistodistus, joka on työnhakua monipuolistava lisä jokaisen ansioluetteloon.

Kannattaa kysyä etukäteen edullisesta majoitusmahdollisuudesta kampuksella – opiskelijat ovat kovin tykänneet Evosta oppimisympäristönä ja vapaa-ajallakin kampuksella riittää paljon mukavaa ulkoilu- ja erähenkistä puuhaa.

Yhteistyöyrityksen mailla oppimassa uusia asioita ja metsänistutuksen saloja.
Päivän paras hetki – evästauko!
Onnistunut suoritus koko tiimiltä.

Teksti: Sari Hattula

HAALARI – haalarit päälle ja työelämään -hanke on Hämeen Ely-keskuksen ja Euroopan unionin osarahoittamaa (ESR+). Hanketta toteuttaa Hämeen ammatti-instituutti.

 

 

Leave A Reply