Kansainvälisyys voimavaraksi -hankkeessa on keväällä 2025 harjoittelijana Elina Rusanen. Elina opiskelee Humanistisessa ammattikorkeakoulussa työyhteisön kehittämistä. Elina on taustaltaan erityisopettaja. Hän on kiinnostunut muun muassa osaamisen kehittämisestä, työhyvinvoinnista ja työyhteisöjen kulttuuri- ja kielitietoisuuden lisäämisestä. Elina toivoo harjoittelunsa aikana pääsevänsä pitämään koulutuksia ja työpajoja näistä teemoista. Haastattelussa Elina kertoo lisää itsestään.
Kuka olet ja mistä tulet?
Olen Elina Rusanen ja asun Hämeenlinnassa. Alun perin olen kotoisin Keski-Suomesta. Opiskelen Humanistisessa ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagogiksi työyhteisön kehittämisen koulutusohjelmassa.
Kerro aikaisemmasta taustastasi ja miksi lähdit opiskelemaan?
Olen työskennellyt peruskoulussa erityisopettajana, luokanopettajana ja erityisluokanopettajana kymmenisen vuotta. Vuonna 2023 opiskelin oppisopimuksella tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon. Tämä koulutus sai minut innostumaan kehittämisestä ja halusin oppia lisää. Niinpä hain ja pääsin opiskelemaan työyhteisön kehittämistä. Aloitin opintoni vuoden 2024 alussa.
Mitä opinnot ovat tuoneet sinulle?
Opinnot ovat avartaneet näkemystäni työelämästä. Olen päässyt oppimaan muun muassa työlainsäädännöstä, osaamisen kehittämisestä, työhyvinvoinnista ja työprosessien kehittämisestä. Tutustuminen eri aloilta ja eri taustoista tuleviin opiskelutovereihin on ollut todella mielenkiintoista. Olen opintovapaalla päivätyöstäni ja on ollut ihanaa keskittyä itseä kiinnostaviin asioihin ja oppia uutta.
Olet harjoittelijana Kansainvälisyys voimavaraksi hankkeessa. Miten innostuit kysymään harjoittelupaikkaa hankkeesta?
Minulla oli toiveena löytää harjoittelupaikka, joka mahdollistaisi monipuolisen tekemisen. Hankemaailma on minulle vieras ja halusin tutustua siihen. Lisäksi halusin harjoittelupaikan kotikaupungistani Hämeenlinnasta. Tapasin hankkeen projektipäälliköt Mirvan ja Kirsin Tekijä 2025 -tapahtumassa ja kysyin, olisiko heillä tarjolla harjoittelupaikkaa.
Minkälaiselta hankemaailma sinusta vaikuttaa?
Hankemaailmassa tuntuu olevan paljon byrokratiaa, mutta myös paljon mahdollisuuksia. Hankkeen tavoitteiden puitteissa on laajat mahdollisuudet suunnitella monipuolista toimintaa.
Mitä tehtäviä sinulla on harjoitteluaikanasi?
Harjoitteluajalleni helmikuusta kesäkuuhun 2025 on jo paljon suunnitelmia. Katsotaan, mitä kaikkea ehdin tehdä. Tutustun ainakin hankkeen hallintoon, kirjoitan blogitekstejä, suunnittelen työpajoja ja koulutuksia sekä pidän niitä.
Missä olet ollut jo mukana?
Olen ollut jo mukana verkostotapaamisessa, palavereissa ja tehnyt verkostolle kyselyn heidän koulutustoiveistaan.
Olet myös ajatellut tehdä opinnäytetyön piakkoin. Mistä aiheesta?
Opinnäytetyöni liittyy organisaatioiden kansainvälisyysosaamisen kasvattamiseen. Tarkoituksena on suunnitella ja koota koulutuspaketti kulttuuri- ja kielitietoisuuteen liittyvistä teemoista. Yhtenä näkökulmana on maahanmuuttajien työllistämiseen liittyviin asenteisiin vaikuttaminen.
Mitä toivot, että oppisit harjoitteluaikanasi?
Toivon oppivani, miten hankkeet toimivat ja miten rakennetaan toimivia ja kiinnostavia koulutuksia ja työpajoja. Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus teemoina kiinnostavat myös ja opin niistä varmasti uutta. Ennen kaikkea toivon oppivani itsestäni ja löytäväni omat vahvuuteni itselleni uudella alalla.
Muuta, mitä sinun mieleesi tulee ja mistä haluat vielä kertoa?
Jos sinua ja organisaatiotasi kiinnostavat kansainvälisyyteen, työhyvinvointiin ja kulttuuri- ja kielitietoisuuteen liittyvät teemat, ota yhteyttä Kirsiin. Voimme yhdessä miettiä, miten Kansainvälisyys voimavaraksi -hanke voi parhaiten auttaa teitä.
Kansainvälisyys voimavaraksi -hanke
Kansainvälisyys voimavaraksi -hankkeessa järjestetään infoja, koulutusta ja työpajoja muun muassa kasainvälisyyteen ja työhyvinvointiin liittyen. Kanta-Hämeessä toimivat yritykset saavat myös henkilökohtaista ja maksutonta sparrausta hankkeen toimijoilta. Kansainvälisyys voimavaraksi -hankkeen tavoitteet ovat:
- 1. Kulttuuritietoisuuden ja kansainvälistymisosaamisen lisääminen.
- 2. Työhyvinvoinnin ja muutoskyvykkyyden kehittäminen.
- 3. Verkostoitumisen edistäminen kansainvälisyystoimijoiden kesken.
- 4. Kansainvälisten opiskelijoiden ohjaamisen kehittäminen ja yritysyhteistyön lisääminen.
Koulutuskuntayhtymä Tavastian ja Hämeen ammatti-instituutin toteuttama Kansainvälisyys voimavarasi -hanke on alkanut 1.1.2025. Hanke on ESR+ rahoitteinen ja tuen myöntäjä on Hämeen Ely-keskus. Hanke jatkuu 28.2.2027 saakka. Lue lisää hankkeen www-sivuilta.
Kansainvälisyys voimavaraksi -hanke (ESR+).
Kysy lisää osahankkeen työhyvinvoinnin ja muutoskyvykkyyden toteutuksesta HAMI, kehittämispäällikkö Kirsi Sippola. Jos haluat mukaan hankkeeseen, niin soittele 050 5745063 tai laita s-postia (kirsi.sippola (at) hami.fi)
Kuva: Lauri Kontkanen, Hotu Outdoors
Teksti: Elina Rusanen ja Kirsi Sippola