Kulunut vuosi HAALARI – haalarit päälle ja työelämään -hankkeessa oli toimelias ja tuottelias. Hankkeessa keskitytään vastavalmistuneiden, työttömien työnhakijoiden ja maahanmuuttajien työllistämiseen luonnonvara-alalla. Hankkeen ensimmäinen toimintavuosi kuluikin tämän tavoitteen parissa ahkeroiden. Päätavoitteenamme on ollut järjestää lyhytkoulutuksia, joiden avulla osallistujia tuetaan sujuvassa ja nopeassa työllistymisessä metsä-, puutarha- ja maatalousalalle. Tässä blogissa kerromme onnistumisen kokemuksista ja palautekyselyiden tuloksista.
Koulutustarjonta hankkeessa
Ensimmäisenä toimintavuotena keskityimme metsäalan koulutuspilottien toteuttamiseen Evolla. Järjestimme myös yrittäjyysteemaisen lyhytkoulutuksen verkossa sekä pidimme yritysten HR-henkilöille rekrytointivalmennuksen Hämeenlinnan Visamäessä.
Metsäalan koulutukset olivat viikon mittaisia tiiviitä tietopaketteja metsänistutuksesta ja raivaussahan käytön perusteista. Toteutuksiin kuului teorian lisäksi rutkasti käytännön harjoittelua. Koulutusten ohella olemme tehneet yhteistyötä paikallisten työnantajien kanssa. Tämän kautta osallistujilla on ollut mahdollisuus päästä suoraan käsiksi alan työtehtäviin ja luoda hyödyllisiä verkostoja.
Osallistujapalautteet lyhytkoulutuksista
Jokaisen toteutuksen jälkeen olemme keränneet palautetta osallistujien kokemuksista. Palautteiden perusteella olemme voineet tarkastella toimintaamme ja tarpeen mukaan myös kehittää käytänteitä.
Metsäalan koulutusten palautekyselyssä selvitimme muun muassa millä tavalla toteutukset vastasivat osallistujien odotuksia ja millaisena Evo koettiin oppimisympäristönä. Vaikuttavuuden osalta kiinnosti kuulla, minkä verran koulutukset ovat vaikuttaneet osallistujien innokkuuteen hakeutua metsäalan töihin.
Yrittäjyyskurssin osalta selvitimme minkä verran koulutukset ovat vaikuttaneet osallistujien innokkuuteen perustaa yritys Suomessa ja kuinka hyödyllisenä Kanta-Hämeessä myytävänä olevien yritysten esittely koettiin. Teams koettiin oppimisympäristönä hyvänä, mutta se ei voita kasvotusten tapahtuvia kohtaamisia.
Palautekyselyistä saamamme kaikkien numeraalisten tulosten keskiarvo 4,9 / 5 on todistus siitä, että olemme onnistuneet työssämme ja että osallistujat ovat saaneet koulutuksista arvokasta tietoa ja käytännön taitoja. Huomionarvoista on myös se, että jokainen vastaaja suosittelisi kursseja ystävilleen.
Sanallinen palaute
Vapaassa ”ruusut ja risut”-kentissä osallistujat kommentoivat kokemaansa seuraavanlaisesti:
- Parasta oli käytännönharjoitukset.
- Oli hienoa saada oppia metsäalasta ja työkoneista.
- Ohjaajat olivat innostavia. Käytännön tehtävät oli suunniteltu hyvin, ja saimme tärkeää oppia suomalaisista puulajeista ja metsistä.
- Järjestäjät olivat ammattitaitoisia ja huomaavaisia.
- Metsänistutusmaalle oli melko pitkä matka. Ehkä lyhyempi matka olisi hyvä tulevilla kursseilla, jos se on mahdollista.
- Kurssi oli mielenkiintoinen ja tehokas.
- Kaikki oppitunnit olivat todella hyviä ja hyödyllisiä. Ne lisäsivät itsevarmuuttani edistää suunnitelmiani yrittäjyyden parissa.
- Pähkinänkuoressa: kurssi oli todella hyvä ja käytännönläheinen, kaikki meni hyvin.
- Kiitos tästä erityisestä kurssista, jossa opin uusia asioita yrittäjyydestä Suomessa.
- Rauhallinen ja perusteellinen opetus, todella mukavat opettajat. Eteneminen oli järkevästi suunniteltu.
- Kaikki hyvin.
- En muuttaisi mitään.
- Odotan jo, että pääsen ilmoittautumaan seuraaville kursseille, jos sellaisia vielä tarjoatte.
Valmennusta Kanta-Hämeen alueen yrittäjille
Yritysten HR-henkilöstölle suunnattu Onnistumisia rekrytointiin -valmennuksessa kouluttaja Carita Nyberg keräsi palautetta jokaisen kolmen koulutuspäivän jälkeen. Osallistujat arvioivat seuraavat kategoriat tulosten ollessa kiitettävällä tasolla:
Yleisarvosana koulutukselle asteikolla 1-5 = 4,7
Kouluttajan ammattitaito asteikolla 1-5 = 4,8
Hyödyllisyys koulutuksessa saaduista tiedoista asteikolla 1-5 = 4,7
Sanallista palautetta Carita Nyberg sai muun muassa seuraavanlaisesti:
- Hyvä materiaali, joka kirvoitti antoisat keskustelut, kiva kun tuli paljon aitoja esimerkkejä.
- Selkeät esitykset, ymmärrettävä setti ja ennen kaikkea valmentaja = ope.
- Kiva porukka, hyvää keskustelua ja kokemustenvaihtoa.
- Sain valmennuksesta hyviä työkaluja käytäntöön.
Osallistuminen tapahtumiin ja näkyvyys
Koulutusten järjestämisen lisäksi hankkeemme on ollut aktiivisesti mukana erilaisissa tapahtumissa. Olemme päässeet esittelemään HAMIn ja hankkeiden opintotarjontaa ja luomaan kontakteja. Tapahtumissa olemme kertoneet luonnonvara-alan tarjoamista monipuolisista mahdollisuuksista. Markkinoinnissa olemme hyödyntäneet lisäksi eri kanavia, kuten sosiaalista mediaa ja paikallisten hankeverkostojen uutiskirjeitä, jotta olemme voineet tavoittaa erityisesti kohderyhmämme.
Kohti tulevaisuutta
Seuraavaksi suuntaamme katseet kohti Lepaan kampusta ja suunnitteilla onkin lyhytkoulutusta puutarha-alalle. Työstämme parhaillaan myös koulutuspakettia, joka on suunnattu erityisesti luonnonvara-alan työnohjaajille. Koulutuksen tarkoitus on tarjota työvälineitä onnistuneeseen perehdytykseen esimerkiksi silloin, kun yhteistä kieltä ei ole.
Yrittäjyysteeman ympärillä puuhailemme tietoiskutyyppistä webinaaria. Tulossa on myös matalan kynnyksen rekrytointitapahtumia maatalous- ja metsäalalla. Näistä kuulet lisää mm. Tekijä-tapahtumissa .
Tekijä-tapahtumat järjestetään Hämeenlinnassa to 23.1.2025 Loimua Areenalla ja Forssassa to 30.1.2025 Prisma-keskuksella.
Kiitos kaikille, jotka olette olleet mukana matkassamme tähän asti, ja tervetuloa mukaan seuraamaan hankkeemme toimintaa myös tulevaisuudessa.
Teksti: Sari Hattula
HAALARI – haalarit päälle ja työelämään -hanke on Hämeen Ely-keskuksen ja Euroopan unionin osarahoittamaa (ESR+). Hanketta toteuttaa Hämeen ammatti-instituutti.
Yhteyshenkilönä toimii projektipäällikkö Terhi Kaskioja (terhi.kaskioja@hami.fi ja puh. +358505734137).