Monimuotoisuutta metsäalalle

0

HAALARI-hankkeessa pohdittiin, miten metsä- ja luonnonvara-alojen segregaatiota eli eriytymistä sukupuolen, taustan tai alueen mukaan voitaisiin purkaa. Perinteisesti metsäala on ollut hyvin miesvaltainen, joten suunnittelimme konkreettisia toimenpiteitä, joilla alalle voitaisiin houkutella moninaisempia opiskelijoita ja työntekijöitä. Lue tästä blogista Evolla järjestetystä naisten ja lasten metsäpäivästä.

ESR-hankkeisiin (Euroopan sosiaalirahasto) sisältyvä horisontaalinen periaate velvoittaa edistämään sukupuolten tasa-arvoa ja vähentämään eriytymistä koulutuksessa ja työelämässä. Tämä tarkoittaa käytännössä toimia, joilla monipuolistetaan esimerkiksi naisten ja miesten hakeutumista eri aloille sekä puretaan alakohtaisia sukupuolistereotypioita. Toimintaan voi sisältyä esimerkiksi sukupuolitietoisen ohjauksen lisäämistä, roolimallien ja viestinnän monipuolistamista sekä työpaikkojen ja oppilaitosten toimintatapojen kehittämistä.

Osana tätä työtä HAALARI-hanke järjesti naisten metsäpäivän, johon erityisesti maahanmuuttajataustaiset naiset sekä lapset olivat tervetulleita. Osallistujien rekrytoinnissa hyödynnettiin KULKEVA-hankkeessa luodun maakunnallisen hankeverkoston kontakteja sekä puskaradiota. Assistentti Sari huolehti käytännön järjestelyistä ja osallistujien viihtyvyydestä, kun taas Forest Lady, metsäalan lehtori ja hankkeen projektipäällikkö Terhi nappasi vetovastuun oppilaitosesittelystä Evolla.

Aamupäivän aikana tutustuttiin metsäalan koneisiin ja opetusympäristöihin sekä keskusteltiin suomalaisen metsäalan toiminnasta ja uramahdollisuuksista. Mielenkiintoisinta vaikutti olevan simulaattorien ja raivaussahan valjaiden kokeilu sekä ihkaoikean metsäkoneen ohjaamoon kipuaminen.

Evon oppimisympäristöön tutustumisen jälkeen siirryttiin Niemisjärvelle, jossa nautittiin Pikku-Apajan kahvila-kioskilta ryhmätarjoiluna tilattu perisuomalainen lohikeittolounas. Lounaan jälkeen luvassa oli villiyrttien saloihin tutustuttava hauduketyöpaja ja pieni kävelykierros Evon retkeilyalueen poluilla, majavan pesän tykönä. Päivä päätettiin nuotion äärellä tikkupullien ja kuusenkerkkä-mahlajuoman parissa.

Tapahtuman päätavoitteena oli madaltaa kynnystä lähteä opiskelemaan tai työllistymään alalle, jota on totuttu pitämään ”miesten juttuna”. Tavoitteena oli myös vahvistaa osallistujien uskoa omiin mahdollisuuksiin kouluttautua ja löytää paikkansa Suomessa.

Palautteiden perusteella päivä koettiin lämpimäksi, opettavaiseksi ja yhteisölliseksi. Osallistujat kokivat tärkeänä saadessaan mahdollisuuden tutustua metsäalan lisäksi suomalaiseen kulttuuriin ja luonnon tarjoamiin vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin käytännön läheisesti. Moni toivoi vastaavia tapahtumia myös jatkossa. Hankkeessa pyritään vastaamaan kohderyhmän toiveeseen mahdollisuuksien mukaan.

Metsäpäivän toteutti HAALARI – haalarit päälle ja työelämään -hanke (ESR+). Hanketta toteutetaan aikavälillä 1.11.2023-31.10.2026 ja se on Hämeen Ely-keskuksen ja Euroopan unionin osarahoittamaa.

Tavoitteena on edistää vastavalmistuneiden, työttömien ja maahanmuuttajien työllistymistä maatalous-, metsä- ja puutarha-alalle sekä vahvistaa kohderyhmän ydinosaamista, yrittäjävalmiuksia sekä kestävän kehityksen osaamista.

Teksti ja kuvat: Sari Hattula

Leave A Reply