Rakennusmestareiden kiertotaloushaaste: Terassikalusteet ylijäämämateriaaleista

0

Uudet rakennusmestariopiskelijat aloittivat opintonsa tänä syksynä Diili-haasteella: Suunnitelkaa ja toteuttakaa terassikalusteet nokialaiselle Maya’s Cafelle. Kalusteet on valmistettava kiertotaloushenkisesti ylijäämämateriaaleista. Kaksi päivää aikaa. Go!

Maya’s Cafe sijaitsee Nokian Tehdassaarella, kumisaappaista ja puhelimista tunnetun Nokian entisellä kotisaarella, joka keväällä siirtyi kokonaisuudessaan HAMKista rakennusinsinööriksi valmistuneen Perttu Ketolan johtamien yritysten hallintaan.

Tänä syksynä aloittaneille rakennusmestariopiskelijoille tosielämän Diili-haasteen esitteli Cireco Finland, Ketolan, niin ikään HAMKin rakennusinsinöörialumni Jari Tähtisen ja rakennusmestarialumni Ina Luukkalan omistama rakennusyhtiö.

Cireco Finland keskittyy kestävään kehitykseen ja kiertotalouden oppien jokapäiväiseen soveltamiseen, joten myös Maya’s Cafen ensi kesälle suunniteltu terassilaajennus tulisi hyödyntämään näitä periaatteita.

Terassikalusteita ulkona

Tässä haasteessa opiskelijat saivat ensin tutustua kahvilan alueeseen ja tämän jälkeen käyttää kaksi päivää kalusteiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Kalusteisiin käytetty materiaali löytyi pääosin HAMK Tech -tutkimusyksikön ylijäämämateriaaleista.

Opiskelijat hyödynsivät muun muassa havuvaneria, kuormalavoja, vanhoja renkaita, puuparrun ja koolinkia.

Cirecon projektipäällikkö Ina Luukkala oli finaalissa mukana tutustumassa opiskelijoiden tuloksiin.

Niina Kovanen ja Ina Luukkala
Rakennustekniikan opetusassistentti Niina Kovanen ja Cireco Finlandin projektipäällikkö Ina Luukkala.

– Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Opiskelijat pääsivät tutustumaan kiertotaloussuunnitteluun: Materiaali on mitä on, ja sitä on tietty määrä, jos ylipäätään on, joten vaatii ideointia, miten materiaali saadaan kiertoon ja pidennettyä elinkaarta, Luukkala kommentoi.

Luukkala piti myös opiskelijatöiden liikuteltavuudesta ja modulaarisuudesta.

– Opiskelijat pääsivät ytimeen ja loivat työt oikealle kohderyhmälle. Makuja on monia, joten joukossa on erilaisia tyylisuuntia, minimalistista ja boheemia, Luukkala jatkaa.

Tutustu kaikkiin töihin alta ja valitse oma suosikkisi.

Kaksi mustaa terassituolia

Musta ulkotuoli

Rengaskumien päälle rakennettu penkki

Kelatuoli ja pöytä

Kaksi puista penkkiä

Penkki kasvitelineellä

Kanssaopiskelijoiden voittajaksi äänestämä työ syntyi vanhasta kuljetuslaatikosta, joka purettiin pöydäksi. Penkki valmistui ylijäämälankusta. Voittajatyö valmistui vain kolmen tunnin käsityönä.

Kiertotaloushenkisenä anekdoottina: Rakennusmestareiden Diilin voittajatyön toteutti ryhmä, joka koottiin ylijäämäopiskelijoista, jotka eivät sattuneet olemaan paikalla, kun muut opiskelijat ryhmäytyivät.

Harmaa penkki ja terassipöytä
Vuoden 2021 rakennusmestareiden Diili-haasteen voittajatyö.

Rakennusmestari
HAMKin Hämeenlinnan kampus

Lue lisää koulutuksen sivulta, vieraile koulutuksen Facebookissa tai seuraa rakennusmestareita Instagramissa, @hamk_inssit.

Leave A Reply