Konetekniikan opiskelijat länsirannikon turneella

0

Yritykset olivat mielenkiintoisia ja oli kiva tutustua paremmin omaan porukkaan

Konetekniikan uudet opiskelijat tutustuivat alan yrityksiin ja erilaisiin uravaihtoehtoihin 13.-14.9.2017 länsirannikon turneella Raumalla. Yritysvierailujen lomassa ehdittiin myös saunoa, tutustua toisiin ja viettää leppoisaa iltaa meren rannalla.

Konetekniikan koulutuksessa toteutettiin tänä syksynä jotain aivan uutta: länsirannikon turnee. Perinteisesti opintojen alussa on järjestetty erilaisia orientaatioleirejä ja muita ryhmäytymistapahtumia, mutta tällä kertaa painopiste siirrettiin alaan ja yrityksiin tutustumiseen eli tuotiin vielä enemmän ammatillista näkökulmaa heti opintojen alkuun. Toki opiskelukavereihin ja henkilökuntaankin ehti bussimatkojen ja illan aikana Rihtniemen leirimajalla tutustua, ja juttua riitti makkaranpaiston ja saunomisen yhteydessä.

Ensimmäinen reissupäivä alkoi vierailulla hanavalmistaja Oras Oy:n tehtaalla. Oras on yli 70-vuotias suomalainen yritys, jonka brändilupaus kuuluu ”Me teemme elämisestä parempaa”. Tämä näkyy hyvin yrityksen toiminnassa mm. niin, että hanoihin lisättävä automaatio ja äly sujuvoittavat ihmisten elämää ja parantavat hygieniaa. Tämä näkökulma toimi hyvänä oppituntina sille, että yleensä koneinsinöörikin ratkoo erilaisia ongelmia ja tilanteita, jotka käyttäjän näkökulmasta voivat olla hyvinkin erilaisia kuin tekniikan näkökulmasta. Tämän pohjalta syntyikin hyvää keskustelua käyttäjälähtöisestä suunnittelusta ja tuotekehityksestä.

Oraksen vierailulla pääsimme tehtaalle tutustumaan hanavalmistuksen koko tuotantoprosessiin, joka olikin yllättävän monimutkainen ja paljon käsityötä sisältävä kokonaisuus. Useampikin opiskelija alkoi vierailun aikana pohtia, että miten prosessia voisi parantaa, mitä voisi tehdä toisin ja millaisia mahdollisuuksia esim. 3D-tulostus jatkossa voisi tuoda tämänkin yrityksen toimintaan. Hienoa ammatillista näkökulmaa jo näin kolmannella opiskeluviikolla!

Illan ja yön vietimme Rihtniemessä meren rannalla, josta aamulla suuntasimme Rauman Seaside Industry Park -teollisuuspuiston alueelle, jossa tutustuimme muutamiin telakka-alueen erilaisiin toimijoihin sekä itse telakka-alueeseen. Muutaman vuoden alueella toiminut Rauma Marine Constructions (RMC) jatkaa Rauman monisatavuotista laivanrakennusperinnettä ja keskittyy toiminnassaan suunnitteluun ja projektinhallintaan. RMC:n hyvä uutinen tekniikan opiskelijoille oli, että viime kesänä RMC:llä oli kesätyöpaikkoja niin runsaasti, että kaikkia paikkoja ei edes saatu täytettyä eli hyvistä osaajista on pulaa. Tästä vinkkiä kaikille tekniikan opiskelijoille ja kesätyöhakemusta heti vuoden vaihteessa sisään!

Telakka-alueella perehdyimme myös Rolls-Roycen Rauman yksikköön, joka on maailman johtava azimuth-tyyppisten potkurilaitteiden valmistaja. Rolls-Roycella on parhaillaan rakenteilla lisää tuotantotilaa ja yritys on viime vuoden ollut Suomen menestyneimpien listoilla – potentiaalista uraa silläkin suunnalla tarjolla potkureista kiinnostuneille.

Opiskelijat antoivat reissusta positiivista palautetta. ”Yritykset olivat mielenkiintoisia ja oli kiva tutustua paremmin omaan porukkaan – lisää tällaisia reissuja”, opiskelijat listasivat paluumatkalla palautetta leiristä. Aika moni opiskelija nappasi kuvan yritysvierailulla diasta, jossa oli yhteystietoja ensi vuoden kesätöihin liittyen – ehkäpä Rauman telakalla nähdään ensi kesänä hamkilaisiakin!

Teksti ja kuva:
Salla Niittymäki

Leave A Reply