Windows-käyttäjä kokeilee Mac-kannettavaa työviikon ajan

0

Moi, minä olen Sami, luonteeltani olen humoristinen skeptikko. Tämä pätee myös suhtautumiseeni Mac-tietokoneita kohtaan. Mainosten mukaan Mac-tietokoneen käyttö säästää rahaa ja nostaa tuottavuutta +50%. Noinkohan? No, puheista tekoihin, otin Mac-kannettavan työkäyttöön viikoksi, tässä hieman kokemuksia ja loppupäätelmiä.

Taas se hankala alku

Kaksi ensimmäistä päivää olivat todella hankalia, jatkuvasti piti googlelta tai työkaverilta kysyä miten jokin asia tehdään, koska se meni erilailla kuin Windowsissa. Loppuviikko alkoi jo sujua paremmin. Jossain vaiheessa kun ilmanvaihto oli pois päältä, havahduin siihen että työhuoneessa oli todella hiljaista! Ja todellakin, Mac-kannettava ei puhise ja puuskuta, se on täysin hiljainen, ei tuulettimia. Toinen selkeä ero on akun kesto, Macissa akku kestää pidempään.

Minulla on työpisteellä kaksi isoa ulkoista näyttöä, Macin kanssa vain toinen toimi – no, tämä oli tiedossa etukäteen ja olisi korjaantunut vaihtamalla telakka erilaiseen, mutta kertoo siitä ettei yhteiselo/ristiinkäyttö ole kovin helppoa vaan tulee ihan teknisiä haasteita vastaan.

Muutamia ongelma en saanut ratkaistua ja niiltä osin pitää todeta Macin käytössä olevan ongelmia:

  • tiedostojen/kansioiden käsittely on hankalampaa, ei ole yhtä hyvää tiedostonhallintaa kuin Windows koneilla. Jos käytät paljon verkkolevyjä tai Teams-tiedostoja tiedostonhallinnan kautta niin tässä kohtaa on iso muutos huonompaan suuntaan.
  • Outlookin käyttö oli myös jossain kohdin ongelma, muutamia toimintoja puuttuu Mac-versiosta ja muiden henkilöiden kalentereiden selaaminen toimi oudosti, välillä All-Day tyyppiset merkinnät eivät näkyneet lainkaan, samoin tiimini käyttämät ”Working Elsewhere” etäpäivämerkinnät eivät aina näkyneet.
  • näppäinyhdistelmät, ne eroavat Windows puolen vastaavista ja Mac-käytössä niitä on todella paljon tarjolla! Niiden opettelu kyllä helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä selvästi.

Mutta alkaa se sujua

Perustyöskentely alkoi sujua, mutta yllä mainitut haasteet nousivat kuitenkin usein esiin. Lisäksi toki muistettava että kaikkia ohjelmistoja ei saa Mac-tietokoneelle, esim. perusohjelmistoista MS Project ja MS Visio ovat sellaisia, samoin useimmat ns. erikois/ammattiohjelmistot. Joku innokas sanoo tässä kohtaa että VDI-koneen kautta voi käyttää Windows-ohjelmia – Voi, mutta mitäs järkeä siinä on? Eikö olisi parempi vain käyttää suoraan Windows-laitetta? Jos jatkuvasti nojataan VDI-palveluun niin silloin käytetään ns. tuplaresursseja ja lisenssejä, kustannukset vain nousevat. VDI-palvelua voisi käyttää myös halvalla ChromeBook laitteella tai ns. tyhmällä päätteellä – olisiko ne vastaavia vaihtoehtoja?

Mainostettua +50% tuottavuutta en löytänyt, mutta kyllä työskentelu sujuu jos on tottunut Mac-käyttäjä tai on valmistautunut opettelemaan – mutta kannattaako siitä ilosta maksaa tuplahinta? Ei varmaankaan, mutta mieltymyksiä on monenlaisia ja eri asiat ovat tärkeitä eri henkilöille. Jossain kohdassa tuo voi olla pieni hinta siitä että saa tyytyväisen työntekijän Mac-tietokoneen äärelle sen sijaan että jatkuvasti vihaisena haukkuisi Dellin wintoosa mööpeliä!

Nyt vaihdan takaisin Windows-koneen käyttäjäksi – kesän lämpöjä odotellen!

 

Teksti: Sami Kapanen
Kuva: HAMK

Sami Kapanen, ict-päällikkö, tietohallinto

 

Leave A Reply