Windows 10 – konepellin alla tapahtuu

0

Windows 10 on jo kaikille tuttu, mutta se muuttuu ja kehittyy jatkuvasti.

Win10 julkaistiin alunperin kesällä 2015 mutta sen jälkeen siitä on julkaistu jo 4 uutta versiota.

Normaalien korjauspäivitysten lisäksi julkaistaan Branch Update nimisiä versiopäivityksiä, missä koko käyttöjärjestelmä päivitetään uuteen versioon ja tässä yhteydessä tulee myös uusia toimintoja ja ohjelmia – samalla joitain toimintoja ja ohjelmia voi poistua. Näitä isoja päivityksiä pitäisi tulla pari kertaa vuodessa.

Alustava suunnitelma Win10 päivityksistä (Microsoft 2017)

HAMK käyttää tietokoneissa Windows 10 Education versiota ja Current Business Branch versiopäivityksiä.
Kotikoneissa taas on Home/Pro versioita ja kuluttajien Current Branch versiopäivitykset mitkä julkaistaan useita kuukausia aikaisemmin kuin yrityspuolen vastaavat – voidaan tulkita että kuluttajat testaavat kaikki päivitykset ennen kuin ne otetaan yrityksissä käyttöön.
Tästä syystä jotkin toiminnot näkyvät kotikoneilla selvästi aikaisemmin kuin työkoneilla.

Palvelintuotteissa ollaan siirtymässä samantyyliseen käytäntöön, Windows Server 2016 on jo saanut ensimmäisen ison sisäisen versiopäivityksen viime syksynä.

Eli jatkossa versiot vaihtuu konepellin alla, mutta tuotenimet pysyvät samoina.

Tällä hetkellä HAMK tietokoneissa on käytössä versio 1607 ”Anniversary Update” ja alkuvuodesta tulemme siirtymään 1709 ”Fall Creators Update” versioon, tämän testaus on parhaillaan menossa.

Muistakaa kotikoneilla asentaa uusimmat päivitykset

Nyt on ollut hyvin kiireistä aikaa tietoturvakorjausten osalta, useita haavoittuvuuksia on raportoitu viimeisen viikon aikana!

 

Sami Kapanen, ict-päällikkö, tietohallinto

Leave A Reply