Tiesitkö, että Google Chromen kehittäjän työkaluilla on mahdollista arvioida sivuston saavutettavuutta erilaisilla testausohjelmilla?
Näitä ovat esim.
- Suorituskyky (Performance),
- Progressiivinen verkkosovellus (Progressive Web App),
- Parhaat käytännöt (Best Practices) ja
- Hakukoneoptimointi (SEO).
Tässä postauksessa tutustumme tarkemmin saavutettavuustestaus (Accessibility) -työkaluun. Työkalulla on mahdollista testata sivuston saavutettavuus kokonaisuudessaan.
Google Chrome kehittäjän työkalut
Google Chromen kehittäjän työkalut sisältävät lukuisia ominaisuuksia, joita kuka vain voi käyttää. Suurin osa ominaisuuksista tarvitsee enemmän tietoa tai kokemusta käyttääkseen näitä työkaluja. Tunnetuin näistä ominaisuuksista on sivuston koodirakenteen tarkistaminen, joka aukeaa yleensä oletuksena, kun painaa tarkoituksella tai vahingossa F12-näppäintä.
Google Chrome saavutettavuustestaus
Linkkinä on luomani 10-vaiheinen pdf-ohje kyseisen saavutettavuustestauksen toteutukseen: Google Chrome saavutettavuustesti (ohjeessa käydään läpi vain testin toteuttaminen, mutta ei itse testitulosten selitystä.)
Muita ohjeita
Tämä ohje tuotettu DigiCampus-hankkeen Estettömyys ja saavutettavuus -osahankkeessa. DigiCampus-hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö, ja osahanketta toteuttavat Hämeen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu.
Sähköposti: dominik.karvonen@hamk.fi