Saavuta-seminaari tarjosi tänäkin vuonna arvokkaita näkemyksiä ja keskusteluja saavutettavuuden merkityksestä ja sen edistämisestä. Hämeen ammattikorkeakoulun LeaD+ -verkosto, eli Learning Design -tiimiläiset (LeaD) ja digipedamentorit, osallistuivat seminaariin verkon välityksellä. Samalla kokeiltiin yhteisöllisten muistiinpanojen kirjaamista Microsoftin Loop-alustaa hyödyntäen.
Microsoft Loop – alusta työn organisoinnille
Loop on digitaalinen työtila, joka mahdollistaa reaaliaikaisen yhteistyön ja ideoinnin. Sen avulla käyttäjät voivat kerätä, järjestää ja jakaa ajatuksiaan helposti. Loop yhdistää sujuvasti dokumenttien muokkaamisen ja tiimiviestinnän, mikä tekee siitä erityisen hyödyllisen esimerkiksi työpajojen, kokousten ja koulutustilaisuuksien aikana.
LeaD-tiimissä Loop on otettu aktiivisesti käyttöön kuluvan syksyn aikana. Esimerkiksi erilaisten suunnittelua ja aikataulutusta vaativien tehtävien seuraaminen tapahtuu Loopissa. Myös erilaiset virtuaalitiimit ovat ottaneet alustan käyttöön muistiinpanojen ja tietojen jakamisessa. Kokemukset ovat olleet positiivisia. Uskomme, että Loop kehittyy jatkuvasti ja tietyt kankeudet tulevat poistumaan. Samalla syntyy uusia ideoita, miten alustaa voi ja kannattaa hyödyntää.
Innostavaa yhteisosallistumista
Saavuta-seminaarissa LeaD+ hyödynsi Loopia yhteisöllisten muistiinpanojen keräämiseen. Seminaarin aikana osallistujat kuuntelivat esityksiä ja kirjasivat ylös tärkeitä nostoja ja ajatuksia. Lisäksi muiden ajatuksia äänestettiin peukuttamalla ja kommentoimalla. Jokaisesta puheenvuorosta oli etukäteisvalmisteluissa muodostettu oma täydennettävä taulukkonsa, joihin myös jälkikäteen seminaarin tallennetta kuunnelleet mentorit pystyivät lisäämään havaintonsa. Taulukko syntyi näppärästi ja nopeasti Loopin tarjoamia valmiita komponentteja käyttäen.
Loop osoittautui tässäkin yhteydessä toimivaksi ja innostavaksi välineeksi. Vaikka monelle Loop oli uusi työkalu, sen käyttö tuntui intuitiiviselta. Mentorit kertoivat, että oli mielenkiintoista seurata reaaliajassa, mitä muut kirjasivat. Yksi mentoreista mainitsi, että työskentely tuntui jopa hieman pelilliseltä ja toimisi varmasti myös opiskelijaryhmien käytössä.
Kuvateksti: Esimerkki seminaaripuheenvuorojen täydennettävästä taulukosta. Sarakkeina taulukossa: nosto, kommentteja ja äänet.
Seminaarin oivalluksia – tiimityötä ja tekoälyn mahdollisuuksia
Työskentelyn päätteeksi keräsimme eniten ääniä saaneet ajatukset Loopin etusivulle ja keskustelimme seminaarin teemoista seuraavassa LeaD+ -verkoston lähitapaamisessa. Esimerkiksi Vappu Taipale korosti puheenvuorossaan saavutettavuuden olevan syvintä inhimillisyyttä, jaettua iloa ja ymmärrystä. Heli Jeskanen puolestaan painotti, että saavutettavuuden varmistaminen on tiimityötä ja sen tulee olla osa prosessien kaikkia vaiheita.
Tekoälyn rooli saavutettavuuden edistämisessä nousi myös esille, erityisesti apuvälineiden kehityksessä ja käytössä. Tekoäly tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia saavutettavuuden parantamiseen, mutta sen hyödyntäminen edellyttää rohkeutta ja harkittuja valintoja. Toisaalta tekoälyä kannattaa lähestyä kokeillen ja leikkimielellä, jotta sen mahdollisuudet tulevat tutuiksi.
Työskentelyn lopputulokset
Mentoriryhmän työskentelyn tuloksena syntyi monia arvokkaita oivalluksia. Saimme kokemusta siitä, että Loop toimii hyvin niin samanaikaiseen kuin eriaikaiseenkin yhteisölliseen muistiinpanojen tekemiseen ja sen käyttöönotto on teknisesti helppoa uusillekin käyttäjille. Loopin käyttöä tullaan varmasti jatkamaan ja monipuolistamaan. HAMKin henkilökunnalle on myös keväällä 2025 luvassa valmennusta Loopin käyttöön.
Kirjoittajat: Eeva Niemelä ja Linda Kantola
Tämän blogipostauksen kirjoittamisessa on käytetty apuna Microsoft Copilot -tekoälyä. Kaikki sisällöt on tarkistettu ja hyväksytty kirjoittajien toimesta.