Huhtikuussa LeaD+ -verkoston tapaamisessa suuntasimme katseemme teemaan, joka koskettaa meitä kaikkia korkeakouluopettajia ja henkilöstöä: opiskelijaryhmien monimuotoisuus. Tämä on ilmiö, joka näkyy kaikkialla Suomen korkeakouluissa – ja niin myös meillä HAMKissa. Monimuotoisuus ei ole enää tulevaisuuden asia, vaan se on arkipäivää. Opiskelijaryhmät ovat kielitaustaltaan, kulttuuriltaan, oppimistyyleiltään ja elämäntilanteiltaan aiempaa kirjavampia. Tämä haastaa meidät, mutta samalla antaa mahdollisuuden kehittää opetustamme entistä paremmaksi.
Tapaamisessa käsiteltiin sitä, miten moninaisuus huomioidaan korkeakoulussamme. HAMKissa on juuri julkaistu uudet vastuullisuudenperiaatteet (Intra, sisäinen). Niissä sosiaalisen vastuullisuuden kokonaisuuden kantava ajatus on, että arvostamme jokaista ihmistä ja olemme ylpeitä yhteisömme moninaisuudesta. Opiskelijahyvinvointipalveluissamme on jo pitkään kehitetty konkreettisia muotoja, jotka auttavat ja tukevat kaikkia opiskelijoita opiskelussaan. Jatkossa kaikki toimijat huomioivat opiskelijoiden moninaisia tilanteita, haasteita ja mahdollisuuksia entistä paremmin.
Kolme näkökulmaa monimuotoisuuteen – ja ratkaisuja käytännöstä
LeaD+ -tapaamisessa pureuduimme kolmeen tärkeään oppimiseen liittyvään monimuotoisuusteemaan: Monikielisyys ja kulttuuritaustojen kirjo, suuret opiskelijaryhmät ja opintojen yksilöllistäminen. Pienryhmissä pohdimme ja jaoimme kokemuksia käytännön opetustilanteista ja oppimisesta, joihin opiskelijoiden monimuotoisuus vaikuttaa: Millaisia haasteita, ratkaisuja ja tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksia digipedamentorit ovat havainneet omassa opetustyössään.
- Monikielisyys ja kulttuuritaustojen kirjo
Haasteena koettiin, että kielen vaihtuminen, väärinymmärrykset ja erilaiset ajattelutavat voivat hämmentää sekä opiskelijoita että opettajia. Ratkaisuna korostettiin selkeää sanoitusta: miksi ja miten meillä opiskellaan, mitä odotamme toisiltamme ja millaista tukea on saatavilla. - Suuret opiskelijaryhmät
Suurissa opiskelijaryhmissä monenlaiset tarpeet on huomioitava yhtä aikaa. Samoin tilat ja järjestelmät voivat asettaa rajoitteita suurten ryhmien sujuvalle työskentelylle. Yksilöllisen palautteen antaminen vie aikaa. Ratkaisuiksi nousivat esimerkiksi yhteisopettajuus ja pedagogiset ratkaisut ja tekoälyn hyödyntäminen opiskelijan ja opettajan tukena esimerkiksi palautteen antamisessa. - Opintojen yksilöllistäminen
Taitotasoerot ja resurssien rajallisuus haastavat opintojen yksilöllistämisessä. Ratkaisuja löydettiin ennakoinnista, multimodaalisesta pedagogiikasta ja tekoälystä. Tekoäly voi tukea yksilöllistämistä, esimerkiksi oppimisen tukena ja oppimateriaalien personoinnissa. Opiskelija voi vaikkapa pyytää tekoälyä selittämään asian yksinkertaisemmin tai paloitellusti.
Monimuotoinen oppiminen hyödyttää kaikkia
Taas kerran LeaD+ -verkoston tapaaminen ja työpaja osoittivat, että parhaat ratkaisut syntyvät yhdessä pohtien ja kokeillen, pienistä askelista suuria suuntaviivoja rakentaen. Monimuotoiset opiskelijaryhmät kannustavat meitä katsomaan opetuksen ja oppimisen käytäntöjä eri silmin, hyödyntämään uusia työkaluja kuten tekoälyä ja kehittämään toimintatapojamme entistä saavutettavammiksi, osallistavammiksi ja kaikille sopivaksi. Lopulta monimuotoinen opetus ja oppiminen hyödyttävät kaikkia opiskelijoita, sillä se tarjoaa jokaiselle opiskelijalle erilaisia tapoja omaksua tietoa, hyödyntää omia vahvuuksia ja löytää itselleen sopivia oppimistapoja. Jatkossakin kehitämme koulutuksiamme siihen suuntaan, että jokainen opiskelija voi oppia ja kerryttää osaamistaan.
Briefly in English
On the Plus Side – Diversity Challenges and Drives Development
The April meeting of the LeaD+ network focused on the growing diversity of student groups and its impact on higher education teaching. At HAMK, diversity is a concrete reality: students differ in language, culture, learning styles, and life situations. This brings challenges but also enriches teaching and encourages the development of practices. The meeting explored how HAMK is responding to this shift—at the heart of the new principles of responsibility is the appreciation of every individual and the recognition of diversity as a strength.
The workshop addressed three key perspectives:
- Multilingualism and cultural backgrounds – clear communication and making support services visible are essential solutions.
- Large student groups – co-teaching and the use of AI help meet individual needs.
- Individualized studies – anticipation, multimodal pedagogy, and AI support learning for students at different skill levels.
Diversity is seen as a resource that helps make education more inclusive and accessible—ultimately benefiting all students. We will continue to develop our teaching and learning so that every student can learn and build their skills.
Bannerin alkuperäinen kuva: Adobe stock
Seuraa Plussan puolella -postaussarjaa Digi-HAMK-blogista. Meille voi myös esittää toiveita blogikirjoitusten aiheista.