Tekoäly, 24/7-toteutukset, monimuotoisuus ja uudet digitaaliset toimintaympäristöt – siinä muutamia pääteemoja, jotka kuljettivat HAMKin LeaD+ -verkostoa läpi kuluneen lukuvuoden. Vuoden aikana ei ainoastaan jaettu ajankohtaisia asioita, vaan myös rakennettiin yhteistä ymmärrystä, jaettiin kokemuksia ja kehitettiin arjen käytäntöjä yhdessä.
Kevään viimeisessä tapaamisessa 13.5.2025 tarkasteltiin mennyttä lukuvuotta, jaettiin kokemuksia pilotoinneista ja arvioitiin verkoston yhteisiä kohtaamisia. Digipedamentoreilta ja LeaDin asiantuntijoilta saatu palaute kertoo, että LeaD+ -verkosto tarjoaa edelleen arvokasta vertaistukea, ajankohtaista tietoa ja ennen kaikkea tilaa oivalluksille ja yhteiselle kehittämiselle.
Tekoäly tukee kehittämistä ja näkyy arjessa
Tekoäly on monille yhä uusi alue, mutta LeaD+:ssa se on jo otettu luontevaksi osaksi kehittämistyötä. Se on tukenut ideointia, suunnittelua ja opetuksen arkea – toisinaan hiljaisena taustatukena, toisinaan näkyvänä keskustelukumppanina. Tekoälyosaamisen ohella vuoden aikana on kehitetty esimerkiksi 24/7-opiskelun malleja joustavan opiskelun tueksi, arvioitu Opin.fi-palvelun tuomia muutoksia ja pohdittu, miten vastata moninaistuvien opiskelijaryhmien tarpeisiin.
Tutustu tarkemmin LeaD+ -tapaamisista vuoden aikana kirjoitettuihin blogiteksteihin
Plussan puolella: Opin.fi digipedamentorin työssä – jotain vanhaa, jotain uutta
Syksyn ensimmäisessä LeaD+-tapaamisessa HAMKin digipedamentorit ja LeaD-asiantuntijat keskustelivat tulevasta lukuvuodesta ja siitä, miten digipedamentorit voivat valmistautua omassa työssään Digivisio 2030 –hankkeen ja Opin-fi-palvelun avaamiin uusiin mahdollisuuksiin.
Plussan puolella: Tekoälyavusteisen aivoriihen tuloksena lukuvuoden kehitysteemat
Mitä syntyy, kun valjastetaan tekoäly osaksi asiantuntijoiden aivoriihtä? Syyskuisessa LeaD+ -verkoston tapaamisessa keskusteltiin ajankohtaisista digipedagogiikan teemoista sekä ideoitiin mentoreiden tulevan lukuvuoden teemoja Orchidea-alustan avulla.
Plussan puolella: ammattimaiset tuotannot –palvelumalli opettajien tukena
Monimediaisuus ja oppimisen rikastaminen olivat LeaD+ -verkoston lokakuun teemoina. Monimediaisuus tarkoittaa erilaisten medioiden, kuten tekstin, kuvan, videon, äänen, animaatioiden ja pelillisten elementtien hyödyntämistä ja yhdistämistä oppimisen tueksi.
Plussan puolella: Yhteisölliset muistiinpanot seminaarista Loopin avulla
LeaD+ -verkosto jäsenet osallistuivat Saavuta-seminaariin verkon välityksellä. Samalla kokeiltiin yhteisöllisten muistiinpanojen tekemistä Microsoftin Loop-alustaa hyödyntäen seminaarin teemasta eli saavutettavuuden merkityksestä ja sen edistämisestä.
Plussan puolella: Kohti tekoälyn alakohtaisia pelisääntöjä – kokemuksia pilottityöpajasta
Joulukuisen LeaD+ -tapaamisessa pilotoitiin työpajatyöskentelyä, jossa laaditaan koulutuskohtaiset tekoälyn käytön pelisäännöt. Tulevissa koulutusten työpajoissa tavoitteena on, että yhteisistä pelisäännöistä keskustellaan alakohtaisesti, koulutukselle saadaan luotua omia tekoälyn pelisääntöjä ja samalla innovoidaan ideapankkia tekoälyn hyvistä käytänteistä.
Plussan puolella: Yhteisöllisyys ja osallisuus luovat merkityksellisyyttä
Tapaamisessa keskusteltiin digikehittäjien työn merkityksellisyydestä. LeaD+ -verkoston jäsenten mielestä merkityksellisyyttä omassa työssä tuovat yhdessä onnistuminen, toisten auttaminen ja osaamisen jakaminen. Digiasiantuntijat motivoituvat lisäksi mahdollisuudesta kehittää ja oppia uutta.
Plussan puolella: 24/7-eToteutus – avain joustavaan ja itsenäiseen opiskeluun
LeaD+ -verkoston helmikuun tapaamisessa tarkasteltiin itsenäisesti opiskeltavien toteutusten kehittämistä ja niiden vaikutuksia opiskelijoihin, opettajiin ja korkeakouluun. Tapaamisessa aloitettiin yhteisen ymmärryksen ja määritelmän rakentamista 24/7-eToteutuksista.
Plussan puolella: Yhteinen ymmärrys itsenäisesti opiskeltavista toteutuksista etenee
Kevään aikana LeaD+ -verkostossa on keskitytty muodostamaan selkeää ja yhtenäistä käsitystä itsenäisesti opiskeltavista 24/7-eToteutuksista. Mitä se tarkoittaa? Miten toteutus rakennetaan käytännössä ja miten se palvelee sekä opiskelijoita että opettajia?
Plussan puolella: Moninaisuus haastaa – ja kirittää kehitystä
Monimuotoisuus ei ole enää tulevaisuuden asia, vaan se on arkipäivää. Opiskelijaryhmät ovat kielitaustaltaan, kulttuuriltaan, oppimistyyleiltään ja elämäntilanteiltaan aiempaa kirjavampia. Tapaamisessa todettiin, että tämä haastaa meitä, mutta samalla antaa mahdollisuuden kehittää opetustamme entistä paremmaksi.
Kirjoittaja: Leena Mäkinen
Bannerin kuva: Adobe Stock