”Piti lähteä kauas nähdäkseen lähelle”

0

Annukka Mäntynen valmistui kesäkuussa 2016 HAMKista muotoilun koulutuksesta pääaineenaan vaatetus. Annukka tutki opinnäytetyössään tyypillisesti huonekaluissa ja sisustustuotteissa käytettäviä paperinaru-puuvillakankaita, ja niiden hyödyntämistä vaatetuskankaina. Lisäksi osana opintojaan hän teki vaatemallistoprojektin, jossa Mäntynen toteutti vaatteet ja jalkineet Lyriikka-mallistoonsa kyseisistä paperinaru-puuvillakankaista. Kyseinen Lyriikka-mallisto esiteltiin muotoilun opiskelijoiden W16 Kajo -muotinäytöksessä toukokuussa 2016.

Miten päädyit HAMKiin?

Olen kotoisin Seinäjoelta ja taustakoulutukseltani vaatetusalan artesaani ja vaatturi. Opiskelin hetken lifestyle-muotoilua, mutta opiskelujen aikana huomasin, että minulla oli vielä vahva halu kehittää taitojani vaatetusalalla, joten hain HAMKiin opiskelemaan vaatetusmuotoilua.

Mikä opiskelussa on ollut parasta?

Lyriikka-mallistoa
Kuva: Studio C3, Atso Arat / HAMK

Opettajat ovat helposti lähestyttäviä ja mukavia. Heiltä saa myös tärkeää tukea opiskelun eri vaiheissa ja projekteissa. Tärkeintä on ollut kuitenkin se, että opiskelijoilla on mahdollisuus vaikuttaa opintoihinsa ja suunnata niitä omien kiinnostuksen mukaisiksi. Opiskelujen tiimoilta kohokohtina on jäänyt mieleen työharjoittelu New Yorkissa, W16 Kajo -muotinäytös sekä Seija Puusaaren puvun suunnittelu ja valmistaminen Linnan juhliin.

Entä haastavinta?

Tämä ei ole ehkä ollut itselleni haastavaa, mutta opiskelijoiden on tärkeää ymmärtää, että onnistuakseen ja oppiakseen täytyy oikeasti tehdä töitä. Ei voi tulla vain kouluun ja ajatella että penkissä istumalla ja kuuntelemalla voi muutaman vuoden päästä olla ammattilainen.

Mitä haluat tehdä valmistuttuasi?

Valmistumisen jälkeen pidän pienen hengähdystauon ja katson mitä esimerkiksi Saksan messumatka tuo tullessaan. Saksaan Tendence-messuille minun suunnittelemani paperinarupuuvillakangas-mallisto on valittu nuorten lupaavien suunnittelijoiden Talents-osastolle esille. Näin jo opiskeluaikana luodut ideat jatkavat elämistään myös valmistumisen jälkeen. Sain itseasiassa idean tähän materiaaliin ollessani New Yorkissa, jossa käytettiin paljon erikoisiakin materiaaleja vaatetuksessa. Palattuani Suomeen pesin laiturilla paperinarumattoa ja pohdin, että tästähän voisi kokeilla tehdä vaatteita. Näin mallistoni ja tutkimusprojektini sai alkunsa – piti siis lähteä kauas nähdäkseen lähelle.

Tulevaisuudessa haluaisin perustaa oman design-studion. Minua kiinnostaa myös teatteripuvustus, stailaus sekä erilaiset kokeilevat projektit. Hienoa olisi, jos jossain vaiheessa voisin myös opettaa alaa esimerkiksi kurssitoiminnan muodossa. Muotoilun alalla työllistymistilanne on hyvin pitkältä omasta itsestä ja aktiivisuudesta kiinni.

Mitä hyötyä HAMKissa opiskelusta on ollut?

Annukka Mäntynen, Lyriikka-mallisto
Kuva: Riiva Photography / Annukka Mäntynen

On ollut tosi mukava työskennellä ja opiskella hyvässä ilmapiirissä. Parhaimmillaan HAMKista saa mahtavia verkostoitumismahdollisuuksia. Koulu mahdollistaa sen, että pääsee mukaan erilaisiin projekteihin, harjoitteluihin ja vaihtoihin, joihin ei muuten pääsisi. Näiden mahdollisuuksien hyödyntäminen vaatii kuitenkin oma-aloitteisuutta, joka on ehdottoman tärkeää.

Mitä haluaisit sanoa muotoilun opiskelua suunnitteleville?

Tärkeimpiä ominaisuuksia ovat oma-aloitteisuus, motivaatio ja palo työskentelyyn. Alussa kannattaa ottaa vastaan sellaisiakin töitä, mitkä eivät välttämättä ole niitä suosikkeja, sillä vain tekemällä oppii ja kehittyy. Esimerkiksi piirtämistä ei tarvitse alalla kuitenkaan pelätä. Itsekin aluksi ajattelin, että omat rahkeet eivät siihen riitä, mutta tämänkin oppii vain tekemällä. Luovuus ei ole se tärkein asia, vaan rohkeus kokeilla erilaisia asioita – tästä hyvänä esimerkkinä oma paperinarupuuvillakangas-mallistoni, jollaista ei ole ennen tehty.

Tutustu tarkemmin HAMKin muotoilun koulutukseen täältä.

Leave A Reply