Muotoilun opiskelua suomalaisena Tanskassa

0

Vietettyäni lukion jälkeen yhden vuoden kansanopistossa ja toisen liiketaloutta ammattikorkeakoulussa opiskellen, päätin, että haluan päästä opiskelemaan muotia. Muotiala oli jo kauan ollut unelmani. Tutkailin muotisuunnittelun pääainetta tarjoavia korkeakouluja ympäri Eurooppaa, ja törmäsin tanskalaiseen Via University Collegeen. Via vaikutti mielenkiintoiselta ja vakuutuin siitä, että se voisi valmistaa minut hyvin muotialan vaatimuksiin.

Monipuoliset mahdollisuudet ja hyvät puitteet

Olen viihtynyt erittäin hyvin Via Universityssä; yliopisto on kansainvälinen ja opinnot ovat olleet sisällöltään mielenkiintoisia. Kampuksen rakennukset ovat itsessään kuin moderneja taideteoksia, joten ympäristö on todellakin inspiroiva. Kuvia kampukselta voi nähdä täällä. Via Universityssä, Herningissä, englanninkieliset pääaineet ovat Fashion Design, Pattern Design, Purchasing Managment, Retail Design sekä Branding & Marketing Management.

Tanskalaisilta olen kuullut, että Via on Tanskan muotiyliopistoista eniten kaupallisuuteen keskittyvä. Koko ensimmäisen syyslukukauden, kaikki ensimmäisen vuoden opiskelijat opiskelimme yhdessä muotibisneksen eri alueita; suunnittelua, materiaalitietämystä, markkinointia, brändäystä, jne. Materiaalitietouden kurssissa toteutimme ryhmätyönä blogin, josta voi nähdä muun muassa, minkälaisia koneita pääsimme testaaman tekstiililaboratoriossa.

Kevään aikana olemme syventyneet omaan pääaineeseemme ja meille muotisuunnittelun opiskelijoille se on tarkoittanut mallistojen suunnittelua ja toteuttamista. Opinnot ovat pitkälti projektipohjaisia, ja jokaisessa projektissa tutustutaan erilaisiin tekniikkoihin ja eri alueisiin. Puitteet ovat todellakin kunnossa ja täältä löytyy niin neulontakoneita, printtityöpaja, materiaalintestauslaboratorio, 3D-tulostin, laserleikkuri sekä tietenkin myös runsaasti ompelukoneita.

Kansainvälinen ympäristö

Koulussani on noin 400 kansainvälistä opiskelijaa, eli täällä ei tarvitse tuntea itseään yksinäiseksi muukalaiseksi. Uusiin ihmisiin tutustuminen oli helppoa, kun ympärillä oli muita samassa tilanteessa olevia. Tanskaa pystyy ruotsintaidolla ymmärtämään, välillä enemmän välillä vähemmän. Tanskalaiset puhuvat kuitenkin hyvää englantia ja sillä pärjää loistavasti joka paikassa.

Ulkomaalaisena opiskelijana voi olla vaikea löytää töitä ilman tanskan kielen taitoja, mutta minulla kävi erinomainen tuuri kun löysin markkinointityöpaikan miestenasusteita myyvästä Trendhim verkkokaupasta. Harva opiskelija löytää niin hyvin omaan alaansa liittyvän työpaikan, mutta onneksi Tanska on suomalaisille oiva kohdemaa, koska useat tanskalaiset yritykset ovat kiinnostuneita myös Suomen markkinoista ja yllättäen suomen taidosta voi olla hyötyä Tanskassa!

Pyöräilyä ja hyggeä

Tanskan hyvä design maine ja englanniksi opiskelu vaikuttivat myöskin valintaani. Pohjoismaahan muuttaminen tuntui turvalliselta vaihtoehdolta; yhteiskunta toimii melko samoin kuin Suomessa, koulutus on ilmaista ja pohjoismaalaisena toiseen Pohjoismaahan muuttaminen on tehty suhteellisen helpoksi. Pyöräilyyn kannattaa totutella, sillä se on ehdottomasti kätevin tapa liikkua paikasta toiseen. Pyöräilin harvoin ennen kuin muutin Tanskaan, mutta nykyään päivittäinen pyöräily tuntuu itsestäänselvyydeltä.

Opiskelukaupunkini Herning on asukasluvultaan melko pieni, mutta yllätti minut positiivisesti koska tapahtumia kuitenkin riittää. Lisäksi vuokrat ovat edulliset suurkaupunkeihin verrattuna, mikä on mukavaa muotiopiskelijalle jolla mallistoiden materiaaleihin tulee helposti upotettua rahaa. Kaiken kaikkiaan olen ollut onnellinen kokemuksistani ja elämä täällä on ollut täynnä tanskalaista hyggeä; mukavia hetkiä hyvässä seurassa.

Stina Henriksson, muotisuunnittelun opiskelija, Via University College, Tanska

Leave A Reply