Mihin muotoilusta voi työllistyä? Uratarinoita HAMKin muotoilun alumneilta, Sonja Antosalo

0

Muotoilun ensimmäinen alumnipäivä järjestettiin Hämeenlinnassa 13.3.2019. Muotoilun alumnipäivässä alumnit kertoivat omia uratarinoitaan ja opiskelijat saivat kannustavia ajatuksia työllistymisestä ja sen lisäksi saivat aimo annoksen inspiroivia uratarinoita HAMKin muotoilun alumneilta. Yksi alumneista joka osallistui tapahtumaan puhujana oli Sonja Antosalo. Sonjan tarina opiskelusta ja urasta oli erityisen innostava! Mitä kaikkea Sonja HAMKissa opiskeluaikana teki? Mikä on paras muisto opiskeluajalta? Tai mitä vinkkejä hän antaisi muotoilun opiskelijoille? Lue Sonjan haastattelu ohesta.

Kuka olet ja mitä teet? Mitä olet opiskellut? 
Olen Sonja Antosalo, 30-vuotias muotoilija ja taiteen maisteri Järvenpäästä ja olen erikoistunut kestävään kehitykseen (etenkin muodissa). Olen opiskellut HAMKissa jalkinemuotoilijaksi ja University of the Arts London – London College of Fashionissa maisteritutkinnon nimeltä MA Fashion Futures.

Miten päädyit nykyiseen ammattiisi?
Kestävä kehitys oli minulle intohimo ja selvä suunta kun valmistuin HAMKista. Halusin erikoistua siihen ja päätin jatkaa opintojani. Valmistuttuani maisteriksi tein aluksi töitä projektikohtaisesti, huomaten, että taidoilleni ja erikoistumiselleni on kysyntää, mutta vakituiseen työsuhteeseen oli hankala päästä. Yrittäjyys oli tässä kohtaa melko luonnollinen valinta, lisäksi olin ihastunut valinnan vapauteen, siihen, että saan itse valita minkälaisten projektien parissa teen töitä: omien arvojen mukaisia töitä. Ja toki siihen, koska ja miten teen töitä.

Miten vaihtokokemuksesi vaikutti ajatuksiisi uran suhteen?
Opiskelijavaihto Brasiliassa avasi silmäni kestävään kehitykseen. Asuimme vaatimattomasti ja jouduimme hankkimaan kaiken tarpeellisen itse. Elimme ilman jääkaappia ja pesimme pyykit käsin. Siinä alkoi hahmottaa miten vähällä sitä pärjääkään ja, että materiaalia tärkeämpää oli iloiset ihmiset ympärilläni. Tulevana muotoilijana jouduin alkaa pohtimaan millä tavalla haluaisin tulevaa ammattiani toteuttaa. Tiesin, että haluan tehdä jotain, jolla on kestävä merkitys.

Mitä eväitä/hyötyä HAMKin opinnoista/opiskeluajasta sinulle on ollut urallasi?
HAMK koulutti minusta uteliaan ja määrätietoisen muotoilijan. Valintani ja mahdollisuudet opintojeni aikana kannustivat minua tavoittelemaan unelmaani. Lisäki HAMK valmisteli ja mahdollisti minulle kansainvälisen maisteritutkinnon tavoittelemisen. Pärjäsin siellä hyvin HAMKin koulutustaustallani.

Mikä oli parasta opiskeluaikana? Mikä haasteellisinta?
Opiskelussa parasta oli mahdollisuudet. Meillä on Suomessa mielettömän hyvät mahdollisuudet kokeilla siipiämme eri tavalla. On Erasmus-vaihto, työharjoittelut, on apu-rahoja ja opintotuet, sekä tietenkin laina. Näiden ansiosta pystyy rakentamaan monipuolisen opintopolun ja kokemukset. Opiskeluaikana luodut ystävyys suhteet ovat myös yksi hienoimmista asioista. Olen edelleenkin läheinen useamman opiskeluaikaisen kollegan kanssa.

Haasteellisinta opintojeni aikana oli ehkäpä kielimuuri opiskellessa vieraskielisessä koulussa. Feevalen yliopistolla (Brasiliassa) kurssit on ensisijaisesti Portugaliksi, toki meillä oli onni, että suurin osa opettajista puhui englantia, ja näin ollen saimme toteuttaa kurssit englanninkielellä. Mutta välillä oli harmi, kun ei pystynyt osallistumaan ryhmätyöhön yhtä sujuvasti kuin muualla missä englanti on yleinen kieli.

Paras muisto opiskeluajalta 
Jos en laske työharjoitteluani Firenzessä ja opiskelijavaihtoa Brasiliassa, niin sanoisin oman luokkani (jalkine10) mallistoprojetki. Se oli melko raskas kurssi, eteenkin loppumetreillä, mutta se aika, minkä vietimme yhdessä tehden omia mallistojamme, oli ihan mahtava. Vietimme erittäin pitkiä päiviä yhdessä jakaen niin onnistumiset kuin vastoinkäymisetkin. Meistä tuli entistä läheisempiä sillon.

Mitä haluaisit sanoa oman alasi opiskelua suunnittelevalle?
Tavoittele unelmaa ja yritä löytää oma erikoistuminen. Haasta itsesi omien mukavuusalueiden ulkopuolelle, koska sitä kautta voi löytyä juurikin sen oma ”juttunsa”. Ja toki: Tee asioita jolla on merkitys, edes itsellesi.

Kiinnostuitko Älykkään ja kestävän muotoilun koulutuksesta? Lue lisää täältä! 

Leave A Reply