IB:n monimuoto-opiskelija Teemu: Vaihto-opinnot Espanjassa ovat antaneet paljon

1

Teemu Vaalio on International Busineksen monimuoto-opiskelija, jolla on takanaan työura liikuntapaikkojen hoidon saralla. Hän suorittaa tällä hetkellä vaihto-opintojaan Espanjassa.

Kerro hieman taustastasi

Suoritin talotekniikan perustutkinnon ammattikoulussa ja valmistuin kiinteistöhoitajaksi 2008. Tämän jälkeen vietin vuoden armeijassa, minkä jälkeen päädyin työelämään. Siihen aikaan olin vahvasti sitä mieltä, ettei kouluja tarvitse sen enempää käydä. 2011 pääsin Espoon kaupungille töihin liikuntapaikkojen hoitajaksi. Päädyinkin opiskelemaan liikuntapaikkojen hoitajan ammattitutkinnon ja sen jälkeen liikuntapaikkamestarin erikoisammattitutkinnon. Totesin, että töiden ohessa opiskelu sopii minulle hyvin, sillä saan opinnoista saamani taidot heti käyttöön työelämässä. Pääsin myös kuukauden työjaksolle ulkomaille, mikä oli merkittävä kokemus, ja sai minut ajattelemaan, että opintojen avullahan pääsee vaikka kuinka pitkälle!

Tein muutaman vuoden kenttähoitajan töitä, kunnes pääsin esimieheksi Espoon liikuntapalveluille. Koulutus ei siis todellakaan mennyt hukkaan! Minulla oli kova halu kehittää itseäni, joten menin avoimeen ammattikorkeakouluun opiskelemaan urheilumarkkinointia. Sain näistä aiemmista opinnoistani niin positiivisen kokemuksen, että ajattelin opiskella myös ihan kokonaisen AMK-tutkinnon. Ajattelin, että bisneksen ja sportin yhdistäminen avaisi monia ovia tulevaisuudessa. Näin päädyinkin HAMKiin opiskelemaan.

Miksi valitsit HAMKin opinahjoksesi?

Olin ollut jo niin pitkään työelämässä, että minulle monimuoto-opinnot olivat mieleisin tapa opiskella. Työnantajani on ollut onneksi myös hyvin myönteinen näiden koulutusten suhteen.

Tein aika paljon taustatyötä eri korkeakoulujen tarjonnasta ja selvitin mikä minulle sopisi parhaiten niin koulutuksen, sijainnin kuin lähipäivien määrän suhteen. Hain kahteen eri kouluun, erääseen toiseen ammattikorkeakouluun suomenkielisiin liiketalousopintoihin ja HAMKin International Businekseen. HAMKin pääsykokeista jäi todella hyvä fiilis, ja silloin jo päätin, että haluan opiskella täällä. En siis edes mennyt toisen vaihtoehdon pääsykokeisiin.

Miten opintosi HAMKissa ovat sujuneet?

Tähän mennessä opintoni HAMKissa ovat menneet hyvin ja odotusten mukaisesti. Olen saanut yhdistettyä opintotehtäviäni työelämään ja olen oppinut paljon uutta. Haastavaa on ollut tietysti perheen, opintojen, työelämän ja vapaa-ajan yhdistäminen, mutta tästäkin olen mielestäni selviytynyt hyvin. Kun vertaa monimuoto-opintoja päiväopintoihin, uskon, että päiväopiskelijoiden on helpompaa olla kontaktissa opettajiin, sillä he näkevät näitä päivittäin. Olen kuitenkin saanut hyvin apua myös sähköpostitse.

Pidän erityisesti siitä, että HAMKissa on mahdollisuus suorittaa mitä erilaisempia kursseja ja oppimistavat ovat kirjavat. Olen osallistunut mm. European Markets -opintoihin, joiden aikana matkustimme Brysseliin, sekä liikkuvalle liiketoiminnan kehittämismatka Amazing Business Trainille. Tietysti olen myös tavannut paljon uusia ihmisiä, joiden kanssa olen saanut sparrata omia ajatuksia.

Suosittelisitko monimuoto-opintoja muille?

Ehdottomasti! Monimuoto-opiskelu on mahtava tapa kehittää itseään ja pitää mielen virkeänä myös töissä, kun on jatkuvasti uusia ideoita takataskussa. Eikä mielestäni tarvitse olla valmiiksi bisneksen parissa töissä, vaan opintoja pystyy yhdistämään mitä erilaisimpiin ammatteihin. Omalla kokemuksellani suosittelen opintoja esimerkiksi itseni kaltaisille, joita ei nuorempana napannut olla koulun penkillä. Opiskelu todellakin kannattaa ja antaa mahdollisuuden mennä vaikka kuinka pitkälle!

Miten päädyit lähtemään vaihto-opiskelemaan?

Halusin suorittaa vaihto-opintoja siksi, että olen jo pitkään halunnut asua hetken ulkomailla ja halusin ottaa myös täyden hyödyn opiskeluajastani. Kun vielä kotona ja töissä näytettiin asian suhteen vihreää valoa, ja sain tuen aikuiskoulutusrahastolta, oli päätös lähteä vaihtoon helppo tehdä. Tein jälleen paljon taustatyötä aiheesta, ja lopulta päädyin valitsemaan Espanjan maaksi, sillä täällä on yliopistotasoinen yhteistyökoulu, kurssitarjonta vaikutti minulle sopivimmalta sekä isommassa kaupungissa pystyy elämään suhteellisen normaalia arkea, eikä kaikki elämä ole kampuksen ympärillä. Täältä on myös hyvät lentoyhteydet Suomeen, joten täältä pääsee helposti käymään kotona koti-ikävän iskiessä. Lisäksi ilmasto ja kulttuuri ovat mukavia, ruoka on hyvää ja pääsin aloittamaan golfkaudenkin jo tammikuussa!

Koulu, jossa täällä opiskelen, on Valencian yliopisto (Universitat de Valencia). Täällä on noin 65 000 opiskelijaa ja kampuksiakin on kolme. Minun kampukseni on Campus de Tarongers, jossa sijaitsee oikeustieteellinen, kauppatieteellinen ja yhteiskuntatieteellinen tiedekunta. Kampus sijaitsee keskustan laitamilla, mutta sinne on helppo kulkea julkisilla tai polkupyörällä. Alueelta löytyy myös erinomaiset liikuntamahdollisuudet, yliopiston kirjasto sekä kahviloita. Opiskelijoita tulee ympäri maailmaa, mutta suurin osa tulee Keski-Euroopasta. Professorini puhuvat hyvää englantia.

Miten vaihto-opintosi ovat sujuneet?

Yliopistoon lähteminen jännitti aluksi, sillä en ollut varma kuinka akateemisia ja haastavia kurssit tulevat olemaan, mutta hyvin olen tähän asti pärjännyt. Olisin itseasiassa toivonut hieman enemmän luentoja ja yliopistolla opiskelua, koska osassa kursseista meillä on paljon ryhmä- ja etätyöskentelyä. Muuten olen ollut tyytyväinen kokonaisuuteen. Vaihtelua on tuoneet esimerkiksi seminaarit vierailevilta professoreilta eri maiden yliopistoista.

Itselleni todistusnumeroa tärkeämpää on oppia uudet asiat aidosti, ja osata yhdistää teoriaa käytäntöön, jotta voin käyttää osaamistani myös lopputenttien jälkeen. Siitä syystä olen kokenut osan opinnoista täällä hieman jopa vanhanaikaisiksi. Monet opiskelijoista pänttäävätkin vain loppukoetta varten. Iso osa opiskelijoista on myös minua nuorempia, ja he viettävät täällä villiä opiskelijaelämää ja etsivät suuntaa elämälleen. Itseäni ei beer pongin pelaaminen kiinnosta, joten en ole ollut paljoa tekemisissä koulun ulkopuolella nuorempien opiskelijoiden kanssa. Olen kuitenkin tutustunut mukaviin ihmisiin muita reittejä pitkin, viettänyt vapaa-aikaani golfkentällä ja muun urheilun parissa, sekä nauttinut kaupungin lukuisista erinomaisista ruokapaikoista.

Merkittävää kulttuurishokkia en ole kokenut, mutta olen huomannut, että asuminen ulkomailla on erilaista kuin lomailu. Täällä Espanjassa olen tutustunut paikalliseen ”mañana mañana” -kulttuuriin, joka on suomalaiselta vaatinut paljon totuttelemista. Olen oppinut arvostamaan Suomea ja sen puhtautta, turvallisuutta ja sitä että sovituista asioista pidetään aina kiinni.

Mitä uutta olet oppinut vaihto-opintojesi aikana?

Vaihto-opintojeni aikana olen päässyt pitämään paljon esitelmiä eri aiheista, joten kieli- ja esiintymistaitoni ovat kehittyneet merkittävästi. Lisäksi olen päässyt hiomaan sosiaalisia taitojani, sillä kansainvälisessä ympäristössä ihmiset höpöttävät enemmän kuin Suomessa. Olen lisäksi käyttänyt paljon vapaa-aikaani uusiin aiheisiin tutustumiseen, lukemiseen ja omaan hyvinvointiini ja elämästä nauttimiseen. Ennen ajattelin, että töissä täytyy olla jatkuvasti tekemässä monta asiaa samanaikaisesti ollakseen tehokas. Mutta nyt olen huomannut, että kun itse voi hyvin, ajatus kulkee paremmin ja opinnoista ja töistä pystyy suoriutumaan tehokkaammin.

Haluatko lähettää joitain muita terveisiä?

Minulla on vielä muutama viikko täällä Espanjassa jäljellä, jonka jälkeen paluu arkeen ainakin muutama uusi ajatus rikkaampana.

Tähän sopisi vielä kliseet mukavuusalueelta poistumiseen ja vierivä kivi ei sammaloidu. Tulee pitkiä vuosia odotella eläkepäiviä, jos joutuu hampaita kiristellen lähtemään aamuisin töihin. Opiskelu ja oppiminen ovat hyvä keino hankkia sellaiset tiedot ja taidot, jotta pystyt tekemään sellaisia asioita jotka tekevät sinut onnelliseksi.

Tulihan filosofinen olo, tsemppiä ja mukavaa kesää!

Discussion1 kommentti

  1. Pingback: International Business part-time - Frequently Asked Questions - Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen

Leave A Reply