Ahdistavatko julkaisutavoitteet? Kramppaavatko kirjoitussormet? Tuntuvatko aivot tahmeilta?

0

Jos vastasit ”kyllä” yhteen tai useampaan otsikon kysymykseen, saattaisit hyötyä aamusivuista. Aamusivut ovat monelle luovasta kirjoittamisesta kiinnostuneelle tuttu käsite mutta ne soveltuvat kaikenlaista kirjoittamista harrastaville, työkseen tekeville tai wannabe-kirjoittajille.

Itse tutustuin aamusivuihin ensimmäisen kerran kirjoittajayhdistyksen kiertävässä kirjoittajakahvilassa. Aamusivuja kirjoitetaan käsin vihkoon tai irtopaperille noin kolmen sivun verran ensimmäiseksi aamulla. Ajatuksien annetaan virrata paperille vapaasti ja kontrolloimatta eikä välimerkeistä tarvitse välittää. Kirjoitettua tekstiä ei ole tarkoitus näyttää kenellekään eikä siihen tarvitse itsekään palata koskaan – tekstin ei edes tarvitse olla luettavaa. Aamusivujen kirjoittamisessa ei ole myöskään olemassa oikeaa tai väärää tapaa.

Kirjoittajaohjaajamme esitteli kirjailija Julia Cameronin aamusivut vähemmän viehättävällä mutta erittäin osuvalla kielikuvalla: oksennetaan ulos luovuuden esteenä olevat asiat. Cameron kuvaa tätä oman sisäisen kriitikon vaientamisena. Moni meistä ajattelee, että ei osaa kirjoittaa, tai ettei ainakaan osaa kirjoittaa tarpeeksi hyvin. Kouluaikaiset punakynämerkinnät ainevihkossa ovat jättäneet niin vahvat muistijäljet, että sisäinen kriitikkomme on vahvasti niskan päällä.

Kannattaa kuitenkin opetella sivuuttamaan liika itsekritiikki. Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla ja aamusivut voivat toimia siinä yhtenä apuvälineenä. Sellaisina päivinä, kun on antanut kynän lennättää satunnaiset järjestymättömät ajatukset paperille, voi saada työssä tai opiskelussakin paremman vireen jatkaa ajatuksien jäsentämistä näppäimistöllä. Toimiipa tämä kuulemma luovuuden herättäjänä muissakin puuhissa kuin kirjoittamisessa.

Jos ajatus aamusivuista tuntuu liian raskaalta ennen töihin tai kouluun lähtöä, niiden kirjoittamista kannattaa kokeilla kesälomalla vaikkapa parvekkeella tai laiturinnokassa.

Viesti-blogi hiljenee hetkeksi näin kesälomakauden alettua. Toivotankin blogin kirjoittajien puolesta kaikille hyvää, rentouttavaa, puuhakasta, lämmintä, sopivan sateista tai muuten mukavaa kesälomaa!

Jaana Lamberg

Lisätietoja aamusivuista löydät Julia Cameronin kirjasta Tie luovuuteen (alkup. The Artist’s Way) tai lukuisista eri blogeista googlaamalla ”aamusivut”.

Comments are closed.