Kuka omistaa somesisältöni?

0

Ahkeran sometuksen sivussa meiltäkin unohtuu välillä sometuksen säännöt. Me kaikki annamme usein sen enempää käyttöehtoja lukematta somepalveluille paljon oikeuksia. On helppoa antaa oikeuksia, mutta vaikeaa ja todella tylsistyttävää tutustua niihin, onhan ne usein vielä kirjoitettukin mahdollisimman ympäripyöreästi. Ei ole kuitenkaan ihan sama, mitä julkaiset milläkin sometilillä, etenkin jos et halua luovuttaa muille osapuolille sisältösi muokkaus- tai jopa käyttöoikeuksia.

Eri palveluiden käyttöehdot olivat melko vaikeasti löydettävissä, ja kaikki niistä oli kirjoitettu hyvin eri muotoon. Kaikista palveluista ei edes löytynyt suomenkielisiä käyttöehtoja. Ihan kuin käyttöehtoja haluttaisiin kaunistella. Kuinka moni käyttäisikään somepalveluita eri tavalla, jos tietäisi oikeasti ehdot niiden takana? Nyt jaamme tietojamme hyvin vapaasti osoitteesta ja puhelinnumerosta ääneen, kasvonpiirteisiin, kiinnostuksenkohteisiin ja nimeemme asti. Tämä sai ainakin minut miettimään jakamaani sisältöä sekä somepalveluille antamiani tietoja, saati sitä, että olisiko ne käyttöehdot pitänyt lukea. Etenkin, jos joskus näen julkaisemaani sisältöä käytettävän tarkoituksiin, joihin en olisi halunnut sen menevän. Siinä tilanteessa ei voi enää kuin katsoa peiliin.

Milloin sinä viimeksi luit käyttöehdot?

Riikka Yrjönen – kirjoittaja toimii markkinointiharjoittelijana HAMKin strategisessa viestinnässä


Koska käyttöehdoista on kuitenkin vaikea vetää mutkia täysin suoriksi, niin tässä vielä kaikkien näiden somekanavien käyttöehtokohdat suoraan lainattuina tarkemmin:

Facebook: ”Omistat sisällön, jonka luot ja jaat Facebookissa sekä muissa Facebook-tuotteissa, eivätkä nämä käyttöehdot poista oikeuksia, jotka sinulla on omaan sisältöösi. Voit jakaa sisältösi kenen tahansa muun kanssa, koska tahansa. Tarjotaksemme palveluitamme, tarvitsemme sinulta kuitenkin joitakin laillisia lupia tämän sisällön käyttämiseen. Tarkemmin sanoen, kun jaat, julkaiset tai lataat tuotteillamme tai niiden yhteydessä sisältöä, jota koskevat immateriaalioikeudet (kuten valokuvat tai videot), myönnät meille ei-yksinomaisen, siirrettävän, alilisensoitavan, rojaltivapaan ja maailmanlaajuisen lisenssin säilyttää, käyttää, levittää, muokata, kopioida, kääntää ja esittää tai näyttää julkisesti sisältöäsi sekä luoda siitä johdannaisteoksia (yksityisyys– ja sovellusasetustesi mukaisesti). Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos jaat Facebookissa kuvan, annat meille luvan säilyttää, kopioida ja jakaa sen muille (jälleen kerran, asetustesi mukaisesti), kuten palveluntuottajille, jotka tukevat palveluamme tai muita käyttämiäsi Facebook-tuotteita. ” (Viitattu 30.05.2018 osoitteesta: https://www.facebook.com/legal/terms/update)

Instagram: ”Instagram ei omista Instagram-palvelussa tai sen kautta julkaisemaasi sisältöä. Sen sijaan sitoudut noudattamaan Instagram-palvelun tietosuojakäytännön ehtoja (luettavissa osoitteessa http://instagram.com/legal/privacy/), mukaan lukien kappaleiden 3 (Jakamamme tiedot), 4 (Sinua koskevien tietojen säilyttäminen) ja 5 (Sinua koskevien tietojen hallinta) ehdot, antamaan Instagramille ei-yksinomaisen, maksuttoman, siirrettävän, edelleen jaettavan, maailmanlaajuisen luvan käyttää mitä tahansa Instagram-palvelussa tai sen kautta julkaisemaasi sisältöä.” (Viitattu 30.05.2018 osoitteesta: https://www.facebook.com/help/instagram/478745558852511)

Snapchat: ”Monet Palveluistamme antavat sinun luoda, ladata, julkaista, lähettää, vastaanottaa ja säilyttää sisältöä. Niin tehdessäsi alkuperäiset oikeutesi sisältöön säilyvät sinulla, mutta annat meille lisenssin sisältösi käyttöön. Lisenssin laajuus riippuu siitä, mitä Palvelua käytät sekä valitsemistasi Asetuksista. Kutsumme nimellä ”Julkinen sisältö” kaikkea sellaista tarinasisältöä, joka on kaikkien nähtävissä. Tähän kuuluvat yhteisön tuottamat Palvelut, kuten Yhteinen tarinamme. Kaiken muun sisällön kuin Julkisen sisällön osalta myönnät Snap Inc:lle ja sen tytäryhtiöille maailmanlaajuisen, maksuttoman, alilisensoitavan ja siirrettävän lisenssin säilyttää, tallentaa, käyttää, näyttää, jäljentää, muuttaa, mukauttaa, muokata, julkaista ja levittää tätä sisältöä. Tämän lisenssin rajoitettu tarkoitus on mahdollistaa palvelujen tuottaminen, kehittäminen, toimittaminen, markkinointi ja parantaminen, sekä uusien palvelujen tutkimus- ja kehitystyö. Koska Julkinen sisältö on lähtökohtaisesti julkista ja esittää julkisia tapahtumia, siihen lataamaasi sisältöä koskeva lisenssi on laajempi. Edellisessä kappaleessa mainittujen oikeuksien lisäksi annat meille pysyvän käyttöoikeuden luoda julkaisuihin perustuvia muunnelmateoksia, edistää, esitellä, lähettää, yhdistellä, alilisensoida sekä esittää ja näyttää julkisesti Julkista sisältöä missä tahansa muodossa ja missä tahansa mediassa tai jakelukanavassa (nykyisessä tai tulevassa). Kun esiinnyt, luot, lataat, julkaiset tai lähetät Julkista sisältöä, annat Snap Inc:lle, sen tytäryhtiöille ja sen liiketoimintakumppaneille rajoittamattoman, maailmanlaajuisen ja pysyvän oikeuden käyttää nimeäsi, tunnistettavaa kuvaasi ja ääntäsi, myös kaupallisen tai sponsoroidun sisällön yhteydessä, siinä määrin kuin se on välttämätöntä. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että et ole oikeutettu korvaukseen Snap Inc:ltä, tytäryhtiöiltämme tai liiketoimintakumppaneiltamme, jos nimesi, kuvasi tai äänesi välittyy Palvelun kautta joko Snapchat-sovelluksessa tai liiketoimintakumppanimme alustalla.” (Viitattu 30.05.2018 osoitteesta: https://www.snap.com/fi-FI/terms/)

Twitter: “You retain your rights to any Content you submit, post or display on or through the Services. What’s yours is yours — you own your Content (and your incorporated audio, photos and videos are considered part of the Content).

By submitting, posting or displaying Content on or through the Services, you grant us a worldwide, non-exclusive, royalty-free license (with the right to sublicense) to use, copy, reproduce, process, adapt, modify, publish, transmit, display and distribute such Content in any and all media or distribution methods (now known or later developed). This license authorizes us to make your Content available to the rest of the world and to let others do the same. You agree that this license includes the right for Twitter to provide, promote, and improve the Services and to make Content submitted to or through the Services available to other companies, organizations or individuals for the syndication, broadcast, distribution, promotion or publication of such Content on other media and services, subject to our terms and conditions for such Content use. Such additional uses by Twitter, or other companies, organizations or individuals, may be made with no compensation paid to you with respect to the Content that you submit, post, transmit or otherwise make available through the Services. Twitter has an evolving set of rules for how ecosystem partners can interact with your Content on the Services. These rules exist to enable an open ecosystem with your rights in mind. You understand that we may modify or adapt your Content as it is distributed, syndicated, published, or broadcast by us and our partners and/or make changes to your Content in order to adapt the Content to different media.” (Viitattu 30.05.2018 osoitteesta: https://twitter.com/en/tos#intlTerms)

Flickr (käyttöehdot Yahoo/Oath): ”Ellei palvelun erityisissä Oath-tuotteen ehdoissa tai ohjeissa toisin määrätä, kun lataat, jaat tai lähetät sisältöä palveluihin, sinulla säilyy edelleen omistusoikeus kaikkiin kyseisessä sisällössä oleviin immateriaalioikeuksiin, ja annat Oathille maailmanlaajuisen, rojaltittoman, ei-yksinoikeudellisen, jatkuvan, peruuttamattoman, siirrettävän alilisensioitavan oikeuden (a) käyttää, ylläpitää, tallentaa, jäljentää, muokata, valmistaa johdettuja teoksia (kuten käännöksiä, mukautuksia, tiivistelmiä tai muita muutoksia), kommunikoida, julkistaa, esittää julkisesti ja jakaa sisältöä millä tahansa tavoin tai nyt tunnetuilla välineellä, tai välineillä, jotka kehitetään tulevaisuudessa sekä (b) sallia muiden käyttäjien käyttää, jäljentää, jakaa, näyttää julkisesti, valmistaa johdettuja teoksia ja esittää julkisesti sisältöäsi palvelujen kautta, kuten näiden palveluiden toiminnallisuus voi sallia (esim. käyttäjien blogissa sisältösi uudelleen julkaisemista, uudelleen lähettämistä ja lataamista varten). Osassa palveluita (esim. Flickr Pro), voi olla erityisiä ehtoja tai asetuksia, jotka mahdollistavat kyseisissä palveluissa lähetetyn sisällön eri käyttötarkoituksen. Sinulla on oltava tarvittavat oikeudet kohdan 6 (b) mukaisen käyttöoikeuden myöntämiseen mille tahansa sisällölle, jota lataat, jaat tai lähetät palveluihin.” Viitattu 30.05.2018 osoitteesta: https://policies.oath.com/ie/fi/oath/terms/otos/index.html)

Comments are closed.