Infograafi elävöittää sisältöä

0

Infograafi on helppo tapa visualisoida ja elävöittää erilaista sisältöä, esim. blogipostausta. Työkaluja infograafin tekemiseen on monia, joista yksi, Venngage, on ollut pilottikäytössä HAMKissa.

Huomasitko, että edellinen Viesti-blogin kirjoitus ei ollutkaan tavallinen pelkkä teksti korkeintaan muutamalla kuvalla elävöitettynä? Jos et huomannut, käypä vilkaisemassa, ja palaa sitten takaisin tänne.

Kuva edellisetä tämän blogin postauksesta.

Eikö olekin havainnollista? Näkee parilla vilkaisulla asian, toisin kuin vaikka tässä blogikirjoituksessa, jossa joutuu lukemaan huomattavasti enemmän.
Tuo blogipostaus on tehty infograafina ja se on tehty Venngage-nimisellä sovelluksella, joka on ollut muutaman kuukauden pilottikäytössä HAMKissa. Huomaan, että sieltä nousee jonkun käsi viittaamaan innostuneesti ja sanoo, että Power Pointillakin voi tehdä kaikkea vastaavaa. Mutta, jos ihan rehellisiä ollaan, eikö aika moni ole kuitenkin nähnyt lähes väsymykseen asti Power Pointilla tehtyjä esityksiä? Eikä infograafi ole kuitenkaan sama kuin Power Point -esitys.

Näin teet infograafin

Nämä eri infograafi-työkalut, kuten vaikkapa pilottikäytössä ollut Venngage, ovat helppokäyttöisiä. Useimmiten infograafi syntyy seuraavin askelin:
1. Valitse valmis mallipohja eli Template. Mallipohja antaa polun, jota pitkin on helppo kulkea kohti valmista infograafia. Se ei kuitenkaan orjuuta, eli polulta voi poiketa oman mielensä mukaan.

Kuva venngagen templateista

2. Lisää kuvia, kuvioita, symboleja, tekstiä ja muita elementtejä, joiden avulla luot sisällön infograafiisi. Näitäkin löytyy rutkasti valmiina Venngagesta ja myös muista vastaavista sovelluksista. Tai halutessasi voit käyttää vaikkapa omia valo- tai muita kuviasi.
3. Julkaise, jaa tai lataa tietokoneelle valmis infograafi. Venngagessa infograafin voi ladata joko kuvatiedostona tai pdf:nä. Tosin ilmaisversiossa ei tätä latausmahdollisuutta ole. Se onkin varmasti ilmaisversion huonoin puoli. Mutta nyt kun Venngage on ollut pilottikäytössä, käytössä ovat olleet ohjelman täydet oikeudet.

Venngagessa voit jakaa omat infograafisi muiden ”saman luokan” käyttäjien kanssa. HAMKissa luokan muodostavat HAMKin Venngage-käyttäjät. Kun julkaiset oman tuotoksesi luokalle, kaikki jäsenet pääsevät sen näkemään. Siitä voi ottaa myös kopion ja jalostaa edelleen omaan käyttöön sopivaksi.

Jos olet ollut mukana HAMKin Venngage-pilotissa, niin käypä vastaamassa kyselyyn, joka julkaistiin juuri äsken. Ja vaikka pilotti nyt päättyykin, niin tuotoksesi eivät häviä, vaan Venngagen lisenssit ovat voimassa vielä hyvän tovin. Ja jos kyselyn tulokset sallivat, niin eiköhän käyttö jatku senkin jälkeen. Näin ainakin toivoisin, koska se on todella näppärä työkalu!

Jos kiinnostuit enemmänkin, käy katsomassa tallenne infograafi-webinaarista, joka pidettiin viime syksynä.

Jaana Nuuttila

 

Comments are closed.