25 minuuttia tehokasta työaikaa

0

Vietin yli neljä vuotta lasten kanssa kotona. Vaipanvaihdon ja leikkihetkien lisäksi kaipasin kuitenkin myös jotain muuta, joten päädyin muun muassa paikalliseen kyläyhdistykseen sihteeriksi. Paperihommien tekeminen oli kivaa, mutta niihin käytettävissäni oleva aika oli rajallista. Täydellinen tehtävään keskittyminen oli mahdollista vain silloin, kun kaksi lastani nukkuivat samaan aikaan päiväunia. Kun tätä herkkua oli joskus harvoin tarjolla, käytin tilaisuuden hyväkseni. Keskityin käsillä olevaan asiaan todella intensiivisesti. Sain valmista, ja to do -lista lyheni.

Kerran luin sattumalta pomodoro-tekniikasta. Pomodoron ideana on työskennellä 25 minuuttia keskittyen vain ja ainoastaan yhteen tehtävään. 25 minuutin kuluttua pidetään viiden minuutin tauko: nouse ylös, kävele, juo vettä, tuijottele ulos ikkunasta. Taukoa ei saa venyttää, vaan työn ääreen on palattava viiden minuutin kuluttua. Sen jälkeen tehdään taas töitä intensiivisesti 25 minuuttia. Neljän pomodoron jälkeen pidetään 20 minuutin tauko.

Ajanhalllintamenetelmän on kehittänyt italialainen Francesco Cirillon. Pomodoro on italiaa ja tarkoittaa tomaattia. Nimi juontuukin tomaatin muotoisesta munakellosta. Menetelmä toimii parhaiten kirjoittaessa, opiskeltaessa tai muissa itsenäisissä tehtävissä. Samalla hahmottaa, paljonko erilaisiin tehtäviin kuluu aikaa.

Tajusin, että olin tietämättäni noudattanut pomodoron kaltaista menetelmää. Oma tomaatin muotoinen munakelloni tosin olivat päiväunia nukkuvat lapset. Heitä ei voinut ajastaa, mutta motivaatioina toimi aika: kun lapset heräsivät, hommat jäivät siihen. Siksi työskentelin tehokkaasti silloin, kun siihen oli mahdollisuus.

Vanhempainvapaiden jälkeen palasin töihin ja aikaani eivät enää säädelleet lasten päiväunet, vaan työpäivän pituus. Koko työpäivää ei ehkä kannata rakentaa pomodoron rytmiin, mutta muutamia 25 minuutin tuokioita kannattaa kokeilla. Keskity käsillä olevaan tehtävään: älä vilkuile sähköpostia, laita puhelin äänettömälle. Sulje somet, skypet ja teamsit, jos ne haittaavat keskittymistäsi. Tarvittaessa voit vetää työhuoneen ovenkin kiinni.

Joskus pomodoro-menetelmä auttaa vaikean tehtävän alkuun. Jos et pääse ryhtymisen suunnittelua pidemmälle, pakota itsesi kyseisen tehtävän pariin 25 minuutiksi. Usein työ lähteekin luistamaan. Jos paras flow on päällä 25 minuutin kohdalla, anna palaa äläkä välitä minuutti-säännöistä. Tärkeintä on, että asia etenee ja työ luistaa.

Elina Wathén

Lisää aiheesta:
http://www.kokonaisvaltainenkirjoittaminen.fi/2010/05/31/teoriaa-tomaatista/
https://francescocirillo.com/pages/pomodoro-technique

Comments are closed.