Olen Kaisa Seppälä, kesäkuussa 2018 Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksiköstä valmistunut rakennetun ympäristön suunnitteluhortonomi. Tällä hetkellä päiväni kuluvat Pihastamo Oy -yritykseni luotsina, pihasuunnittelu-, viherrakennus- ja pihanhoitopalveluja tuottaen. Yritys on toistaiseksi yhden naisen yritys, joka hankkii tarvittavia lisäpalveluita yhteistyöyrityksiltä alihankintana.
Palataanpas ajassa hieman taaksepäin. Olen siis toiselta ammatiltani fysioterapeutti ja haaveilin pitkään alan vaihtoa tai laajentamista pihasuunnitteluun ja viherrakentamiseen. Fysioterapeutin koulutuksesta ja kokemuksesta on nykyisessä työssäni paljon hyötyä, koska entistä enemmän pihasuunnittelussa ja -rakentamisessa korostuvat pihojen esteettömyys, terapeuttisuus ja toiminnallisuus. Myös näkemys ihmisestä liikkujana ja toimijana erilaisissa ympäristöissä eri sairauksien ja esimerkiksi iän mukanaan tuomien toiminnanvajavuuksien kanssa helpottaa pohtimaan ympäristöä siltä kannalta, että liikkumisen ja pihaelämysten kokeminen pitäisi olla mahdollista aivan jokaiselle. Eri aistien huomioimisen pihaelämyksien tuottajana koen myös tärkeäksi.
Pienenä tyttönä ajattelin katsellessani isäni painia rakennusalalla laman keskellä, etten milloinkaan ryhtyisi yrittäjäksi. Mieluummin vieraalle turvallisesti töihin. Myöhemmin olen nähnyt perheemme maatilayrityksen painin Suomen sääoloja ja yleistä asennetta kotimaisen ruoan tuotantoa vastaan. Tästä huolimatta mielessäni kyti. Minä halusin pihasuunnittelijaksi ja pihoja rakentamaan. Päätin hakea rakennetun ympäristön koulutusohjelmaan. Aikaisempi kokemus alaan minulla oli lähinnä vain harrastuneisuutena omassa kotipuutarhassa. Oman vaikutuksensa päätökseeni teki toki mieheni maanrakennusyrittäjyys maatilayrityksen ohella ja hänen valtava innostuksella tehdä suomalaisiin pihoihin jotain mullistavaa ja normaalista poikkeavaa. Yhteistyön siemen oli kylvetty jo siinä vaiheessa.
Tein kovasti töitä pääsykokeiden eteen, mm. kertasin ja laskin matematiikkaa.
Onnekseni pääsin sisään nuoriso-opiskelijaksi. Se oli varsin huvittavaa, mutta myös virkistävää näin neljän lapsen äitinä.
HAMKin opetuksen tasoon olen ollut koko opintojen ajan todella tyytyväinen. Maailman teknistyessä opiskelijoiden erilaiset taustat tietoteknisissä taidoissa otettiin koko opintojen ajan hienosti huomioon ja nolla-tasosta lähteneenä koen saaneeni valtavasti oppia asioihin. Opin myös pärjäämään kansainvälisesti, koska osa opinnoista toteutettiin englanninkielisinä.
Perusopintojen loppupuolella, tammi-helmikuussa 2018 osallistuin Yrittäjyys puutarha-alalla -moduuliin ajatuksena, että kurssin aikana saisin valmiudet perustaa oman alan yrityksen. Halusin alun alkaen tehdä liiketoimintasuunnitelmani yksin, mutta onneksi viisaat opettajamme puhuivat minut ympäri ottamaan kaverit mukaan komppaamaan. Ja näinhän siinä sitten kävi, että tuon kahdeksan viikon aikana pyöritimme ajatusmyllyä läpi ja minulla oli valmis liiketoimintasuunnitelma kurssin päätteeksi. Uskon, että riittävällä motivaatiolla lyhyessäkin ajassa ihminen kykenee jäsentämään ja fokusoimaan ajatukset oikein siten, että syntyy järkevä tuotos. Itselläni merkittävä motivaattori oli päästä mukaan kevään piha-myyntiin, koska silloin ihmiset ovat valmiita ostamaan ja satsaamaan pihaan auringon paistaessa kohti kesää.
Yrityksen käytännön perustamisasiatkin sujuivat mutkattomasti; hyvällä liiketoimintasuunnitelmalla ja hyvillä perusteluilla kevään pihamyyntiin ehtimisestä sain myönteisen Starttiraha-päätöksen TE-toimistolta kolmessa päivässä, pankin sekä tilitoimiston puolesta alkupääomat ja muut asiat hoitoon kahdessa viikossa. Lähipiiristäni löytyi myös osaamista nettisivujen perustamiseen sekä markkinointiin, heidän ansiostaan vältyin todennäköisesti monelta kompastumiselta alkumetreillä. Yritys pääsi starttaamaan virallisesti 16.3.2018. Siitä asti on tehty töitä arjet ja viikonloput ja opeteltu asioita joka päivä tähän päivään asti, ruhtinaallisten kahden lomapäivän voimalla!
Hurjalta tuntuu, en olisi keväällä uskonut, että näin hieno startti saadaan yritykselle.
Nyt viime kevään opinnäytetyön viime hetken pakertaminen ja muut opiskeluun liittyvät asiat tuntuvat hyvin kaukaisilta asioilta, niin kotoisalta työ tuntuu jo nyt. Paljon opettelua ja kertailua, mutta työ tekijäänsä opettaa, kun vain uskaltaa rohkeasti hypätä ja puskea eteenpäin. Verkostoituminen alan tekijöihin ja muiden alojen yrittäjiin on poikinut mukavasti uusia töitä ja yhteistyökuvioita. Verkostoituminen siis kannattaa.
Nyt kun rakennuskausi hiljenee, ehdin rauhassa paneutua suunnitteluun ja jopa vähän sisustaa toimistoa viihtyisämmäksi. Niin kiire on ollut, että kahvinkeitinkin puuttuu vielä. Mukavasti talvellekin on töitä ja toisaalta, täytyy sitä ensi kesän strategiaa ehtiä myös pohtia rauhassa. Seuraavaa kesää en enää tee yksin, vaan tarvitsemme Pihastamolle tekijöitä. Lepo ja itsensä huoltaminen helposti jää, kun intohimoisesti innostuu. On aika luovuttaa osa palasista muiden käsiin ja keskittyä hallitsemaan projekteja paremmin.
Kaisa Seppälä, Pihastamo Oy