Opinnäytetyön aiheena suomalaisen aito siiderin tuotekehitys

0

Harri Katajamäki tutki bio-ja elintarviketekniikan opinnäytetyössään suomalaisen aito siiderin tuotekehitystä. Kuluttajakyselytutkimuksen vastaajat olivat siiderin kuluttajia, harrastajia ja tulevia alan asiantuntijoita. Tulosten mukaan kotimaiset 18–34-vuotiaat siiderikuluttajat eivät tunteneet suomalaisen aito omenasiiderin tuotemerkkejä, kotimaisia valmistajia tai saatavuutta vähittäismyynnissä.

Opinnäytetyön aiheen valitsin sen vuoksi, että insinööri-opintojen ensimmäisenä vuonna huomasin, miten heikko on elintarviketeollisuuden jalostamisen aste ja siitä saatava lisäarvo tuotteelle. Lisäksi haaveissani oli oman siideriyrityksen perustaminen.

Tutkimuksen aikana Harri huomasi, että virvoitusjuoma- ja panimoteollisuudessa alkoholittomat juomat menestyivät parhaiten, vaikka esimerkiksi käsityöläisoluista oli ollut mediassa paljon näkyvyyttä. Lisäksi opintojen alussa hän havaitsi, että suurin osa Suomen alkoholijuomia tuottavista yrityksistä on pieniä ja niistä vain muutamilla menee taloudellisesti hyvin, vaikka julkisuus voi antaa toisenlaisen mielikuvan .

Halusin olla omalta osaltani nostamassa tai parantamassa suomalaisen aidon siiderin tunnettavuutta, läpinäkyvyyttä ja jalostusarvoa sekä esittää se Lähiruoka-trendin mukaisena aitona mietona lähialkoholijuomana. Samalla halusin tuoda esille, miten haastavaa on olla mietojen alkoholijuomien pientuottaja Suomessa.

Harri on seurannut vuosien ajan aktiivisesti alkoholihuomatrendejä, silti hänkään ei ollut kuullut suomalainen aito siideristä ennen vuotta 2018. Suomalainen aito siideri valmistetaan luonnollisesti käymisteitse vähintään 95 % tuorepuristetusta omenamehusta.

Maistaessani suomalainen aito siideriä ensimmäisen kerran, ymmärsin miten korkealaatuisesta tuotteesta on kysymys. Kyseessä on ihan eri tuote kuin teolliset siiderit. Puhdas luonto, kasvukauden lyhyys, valoisat kesäyöt ja syksyn voimakkaat lämpötilan vaihtelut saavat raaka-aineisiin aikaan ainutlaatuisia ominaisuuksia.

Opinnäytetyöllään Harri halusi tehdä näkyväksi siiderin määritelmän puuttumisesta aiheutuvat ongelmat, miten suomalainen aito siideri valmistetaan, miten sen hinta muodostuu ja mitkä ovat sen haasteet tärkeimmillä kuluttajaryhmillä.

Harri Katajamäki tutki suomalaisen aidon omenasiiderin tunnettavuutta ja sen kuluttajakohderyhmiä piensiiderituottaja Terissaari Oy:lle, opinnäytetyön ohjasi lehtori Pekka Rantakylä, Tutkimustulosten perusteella yrityksen on löydettävä menetelmät ja kanavat suomalaisen aidon omenasiiderin markkinoinnin ja saatavuuden parantamiseksi.
Opinnäytetyö kokonaisuudessaan: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005047104

>> Bio- ja elintarviketekniikan koulutuksen kotisivu

 

henkilökuvaHarri on opiskellut monipuolisesti bio- ja elintarvikealaa. Takana on jo bioanalyytikon (AMK), biotekniikan maisterin ja ammatillisen opettajan (AMK) opinnot. Bio- ja elintarviketekniikan insinööri (AMK) -opintoihin hän hakeutui, koska oli kiinnostunut kotimaisten luonnon raaka-aineista ja niiden jalostamisesta. Parhaillaan Harri etsii bio- ja elintarvikealan työtehtäviä ja uusia haasteita.

Olen luonteeltani tutkija. Minulle ei riitä, että joku toimii näin, vaan minä haluan selvittää perusteet, periaatteet, mahdollisuudet parantaa ja jalostaa asiaa edelleen. Opintoni ja työhistoriani ovat muokanneet minusta analyyttisen, innovatiivisen, poikkitieteellisen, systemaattisen ja optimistisen bioalan ammattilaisen.

Lisätiedot: Lisätiedot: Harri Katajamäki, 0409632686.  LinkedIn-profiili 

Leave A Reply