Metsäasiantuntijaksi harjoittelun kautta

0

Olen Lauriina Tyrni, neljännen vuosikurssin metsätalousinsinööriopiskelija Evolta. Opinnot Evolla aloitin syksyllä 2015 ja tässä reilun kolmen vuoden aikana olen oppinut ja kokenut paljon mahtavia juttuja!

Koen, että Evolla opiskelussa vahvuus on käytäntöön perustuva opetus. Koska kampus sijaitsee retkeilyalueella, on luontainen oppimisympäristö eli metsä heti vastassa, kun astuu koulun ovesta ulos. Opetuksessa käydään siis usein maastossa harjoittelemassa opittuja asioita käytännössä.

Ensimmäisen opiskeluvuoden parhaimpia muistoja oli ehdottomasti hakkuukurssi, joka liittyi puunkorjuu ja -hankinta -moduuliin. Hakkuukurssilla pääsimme tekemään harvennushakkuuta opetusmetsään. Opettelimme moottorisahan käyttötekniikkaa, puun apteerausta ja lisäksi saimme itse ajaa kaatamamme puut ajokoneella tien varteen. Kurssin huipennuksena saimme jokainen vielä kaataa harvesterilla yhden puun.

Toisen opiskeluvuoden aikana lähdin vaihto-opiskelemaan Tšekkiin, Mendelin yliopiston metsätieteelliseen, joka sijaitsi Brnon kaupungissa. Vaihtariaikana englannin kielen taito kehittyi huimasti ja sain kursseilta laajemman käsityksen metsäalasta niin Euroopan tasolla kuin maailmanlaajuisesti. Vaihtarina sain myös tietysti uusia kavereita eri puolilta maailmaa ja mieleenpainuvia kokemuksia retkiltä, joita teimme.

Toisen vuoden jälkeen pääsin kesäharjoitteluun Metsänhoitoyhdistys Lounametsälle. Kesän aikana opin paljon uusia asioita ja pääsin käyttämään koulussa opittuja tietoja käytännön työelämässä. Harjoittelussa sain tehdä laajasti erilaisia metsätoimihenkilön töitä aina leimikoiden nauhaamisesta metsäsuunnitteluun. Kolmas vuosi koulussa sisälsi useita mielenkiintoisia moduuleja kuten metsäsuunnittelu ja puunhankinnan erityistaidot, joissa pääsi syventämään taitojansa koko opiskelun ajalta.

Tällä hetkellä minulla on opinnot siinä vaiheessa, että opinnäytetyö on ainoastaan kesken. Olen töissä Metsänhoitoyhdistys Lounametsässä määräaikaisena metsäesimiehenä kevääseen asti. Työnkuvaani kuuluu suurimmaksi osaksi korjuupalvelun pyörittämistä ja työmaiden toteuttamista. Lisäksi isona osa-alueena puunkuljetuksen organisointi tehtaille. Tässä työssä olen kehittynyt metsäalan ammattilaisena aivan huimasti ja opin edelleen koko ajan lisää uusia asioita.

Opinnäytetyötä teen töiden ohessa ja valmistun koulusta keväällä. Kaiken kaikkiaan opiskeluaika Evolla on ollut älyttömän hauskaa ja antoisaa! Olen saanut metsäalan ammattitaidon lisäksi hyviä ystäviä ja ihania muistoja. Päivääkään en ole katunut sitä, että päädyin metsäalalle opiskelemaan!

 

Metsäisin terveisin:  Lauriina Tyrni

Leave A Reply