Kiertotalous pähkinänkuoressa

0

Mitä kiertotalous tarkoittaa? Sen tärkein tavoite on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää kaikki materiaalit tehokkaasti, kestävästi ja pitää ne mahdollisimman pitkään kierrossa ilman, että syntyisi jätettä.

Kestävän kehityksen arvojen mukaisesti kaikki raaka-aineet ovat kullanarvoisia ja mitään ei saa heittää hukkaan. Pitää muistaa, että luonnonvarat ovat maapallolla rajalliset ja niitä käytetään tällä hetkellä 1,5-kertaisesti.

On hienoa nähdä, miten edistyksellisesti yritykset toimivat ja muuttavat toimintatapojaan kohti resurssiviisaampaa käyttäytymistä. Esimerkkinä Järvikylän kompostoitava ruukku tai Iittalan ja Arabian jälleenmyyntipalvelu käytetyille astioille. Haasteena on kuitenkin saada kaikki yritykset toimimaan samoin. Mutta miksi yrittäjät eivät toimisi samanlailla kuin kuluttajat? Kierrättäisiin tehokkaasti, hankittaisiin kestävimpiä materiaaleja tai korjaisiin vanhaa eikä ostettaisi uutta. Tällöin säästettäisiin myös kustannuksissa.

Kun tuotteet tai materiaalit ovat mahdollisimman pitkään käytössä, säästyy luonnonvaroja eikä turhaa jätettä synny. Perusajatus on helppo: siirrymme uuden tavaran tuottamisesta ja ostamisesta kierrätettyyn. Lisäksi tuotteita voidaan vaihtaa, lainata, vuokrata tai käyttää yhteisesti. Suuret määrät valmistettavia tuotteita muuttuvat enemmänkin palveluiksi ja tällä tavoin syntyy uudenlaista liiketoimintaa.

kiertotalouden päämääriä
Kiertotalouden päämääriä.

Yritykset vastaavat kuluttajien tarpeisiin, ja me kuluttajat voimme vaikuttaa valinnoillamme, miten yritys toimii. Uusia tuotteita brändätään jo hyvin kierrätettävien tai uusiutuvien materiaalien kautta.

Kuka haluaisi enää ostaa uutta, kun hyvää käytettyä tavaraa on niin paljon saatavilla? Tai kuka haluaisi ostaa vaatteen mikä kuluu muutaman pesun jälkeen käyttökelvottomaksi? Ennen internetiä tavarat vaihtoivat omistajaansa lähinnä sukulaisten tai naapureiden kesken. Nyt voit myydä tai vuokrata tavaroitasi jakamisalustoiden kuten tori.fi kautta tai saat vuokrattua vaikka veneen kauniina kesäpäivänä. Myös vaatteita pystyy vuokraamaan. Kaikki hoituu helposti mobiilisovellusten avulla.

Haasteena on saada enemmän ”toisen jäte, on toisen raaka-aine” -periaatetta. Innovointi, brändäys, hyvät nettisivut ja tuotesuunnittelu ovat tässä avainasemassa. Kiertotalous on lisäksi yksi avain ilmastokriisin hallintaan. Sen avulla ilmastopäästöt pienenevät koska tuotteita valmistetaan jo kierrätetyistä materiaaleista tai uusiutuvista luonnonvaroista. Esimerkiksi vaatteita tehdään muoviroskasta ja puusta. Kestävän kehityksen ja kiertotalousperiaatteen mukaisia tuotteita on jo monia. Sano EI turhille tavaroille! Se on ekoteko.

Teksti: Sofia Haveri-Heikkilä, YSKEM19A2, tuleva ympäristösuunnittelija (AMK)

>> Koulutuksen kotisivu: www.hamk.fi/kestava-kehitys

 

Leave A Reply