Hevosyrittäjätarinat vol III – Kenkiä kaikille kaviokkaille

0

Hevostalouden agrologiopiskelijat ovat opinnoissaan tutustuneet erilaisiin hevosalan yrityksiin. Juttusarja hevosyrittäjistä päättyy kolmanteen tarinaan, jossa esitellään kengitystarvikkeita myyvä yritys. Artikkelin kirjoittaja Nella Peltonen toteaa osuvasti, että  ”Hevostalouteen linkittyviä erilaisia yrityksiä on Suomessa sadoittain. Hienointa tässä on se, että ala tarjoaa monenlaiseen yrittämiseen mahdollisuuden – aina perinteisistä täysihoitotalleista hevoshierontaan, ja hevosterapiasta vaikka rehumyyntiin.”

Tämän vuoksi valinnanvaikeus meinasi iskeä haastattelukohdetta valitessa: minkälaista yritystä haluan lähteä nostamaan esille? Lopulta kengittäjätuttuni innoittamana päätin valita jotain aiheeseen liittyvää, sillä onhan hevosten jalkojen terveys hyvinkin olennainen lähtökohta mille tahansa hevostoiminnalle. Niinpä suuntasin autoni kohti Nurmijärven Kiljavaa, jossa sijaitsee kengitystarvikkeita myyvä Ratsukenkä Oy.

Alunperin vuonna 1994 Espooseen perustettu Ratsukenkä sai alkunsa varsin yksinkertaisesta syystä. 1990-luvulle asti kenkien myynti oli harvojen käsissä, joten terveelle kilpailulle oli tilaa. Näin kengittäjät saivat enemmän vaihtoehtoja mistä valita. Vuonna 1999 Ratsukengän perustaja myi yrityksensä Ratsukengän nykyiselle yrittäjälle, Virpi Erkinharjulle, joka oli päätynyt muun muassa yliopisto-opintojensa sekä entisenä maatalousyrittäjänä liiketalouselämään mukaan.

Sattumusten sarjan kautta yrittäjäksi

Kun saavun punaisen rakennuksen eteen ja astun ovesta sisään, on tiskin takana vastassa hymyilevä Virpi sekä pörröinen nelitassuinen kaveri, joka tarkkailee lattialta liikkeen tapahtumia. Esittelyiden jälkeen kysäisen Virpin hevostaustasta – eikä se varmastikaan yllätä ketään. Kuten monilla hevostalouden yrittäjillä, myös Virpillä kaikki on lähtöisin jo lapsena alkaneesta hevosharrastuksesta. Harrastus ajoi lopulta –80-luvun puolessa välissä opiskelemaan Ypäjälle hevostaloutta, jolloin myös oma hevonen oli jo kuvioissa. Tämän lisäksi löytyy myös agronomin koulutus sekä historiaa hoitohevosten kanssa. Nykyään maatilan pihalla on vain omat hevoset.

Se miten Virpi lopulta päätyi Ratsukengän yrittäjäksi on tosiaan pienten sattumusten sarjan seurausta. Kun hän tutun kautta pääsi töihin MP Centerille Vantaalle, aukesi ovet liiketalouden puolelle. Sitä kautta hän myös tutustui Ratsukengän perustajaan, joka lopulta onnistui taivuttelemaan Virpin ottamaan Ratsukengän huostaansa. Kolme vuotta myöhemmin Ratsukengän kivijalkaliike sai siirtyä Espoosta Kiljavalle Erkinharjun maatilan pihalle, johon rakennutettiin liikkeelle oma rakennus. “Se oli paras päätös, mitä olen yrityksen suhteen tehnyt”, Virpi toteaa hyväntuulisesti. Ja tottahan se varmasti on – ei kai kukaan ajele tunnin työmatkoja huvikseen jos vaihtoehto on olemassa.

Asiakas edellä – aina

Luonnollisesti yrittäjän aikaa vievin työtehtävä on koko yritys itsessään, sillä usein sen kanssa ollaan kuin naimisissa. Aukioloaikojen lisäksi Virpin eräänä valttikorttina on ajatus siitä, että hän on aina tavoitettavissa tilausten ja muiden asioiden osalta. Eräs poikkeus toki on. Tai ainakin melkein. “Jouluaattona olen yrittänyt pitää kiinni siitä, etten vastaa työpuhelimeen. Mutta ei sekään aina onnistu”, Virpi naurahtaa. Ajatuksena on, että jos asiakas onkin akuutin avun tarpeessa, ja hevoselta on vaikka lohjennut kavio pyhien aikana. Silloin mennään hevosen hyvinvoinnin ehdoilla.

Pääsääntöisesti Virpi hoitaa liikkeen aukipitämisen sekä puhelimen kautta tulevat tilaukset itse. Jos kuitenkin tulee pakkotilanne tai loman tarve, auttaa hänen isänsä ja tyttärensä liikkeen kanssa. Tämän lisäksi Virpi mainitsee erään yrityksen kannalta hyvin tärkeän henkilön: kirjanpitäjän. “Hyvä kirjanpitäjä on yrittäjän paras ystävä”, Virpi painottaa. Kirjanpitäjä mahdollistaa sen, ettei yrittäjän tarvitse olla esimerkiksi selvillä jatkuvasti muuttuvista verotuksista, mikä itsessään vähentää yrittäjälle aiheutuvia paperitöitä huomattavasti.

Värikkäitä innovaatioita myös Suomeen?

Liikkeen hyllyt ovat siistissä järjestyksessä ja täynnä erilaisia kenkiä eri käyttötarkoituksiin. Naulat, työkalut ja muut työvälineet löytyvät niille omistetuilta paikoilta, ja myös erinäisiä kavion hyvinvointiin suunnattuja rehuja ja valmisteitakin on. Amatöörihaastattelijan silmään kenkiä näyttää olevan joka lähtöön, mutta kysyn silti hevosalan trendien näkyvyyttä eri tuotteiden kysynnässä. Esimerkiksi jenkeistä tuntuu lähtevän aina jos jonkinlaista uutta villitystä liikkeelle. “Kyllähän niitä aina välillä yrittää tänne Suomeenkin levitä, esimerkkinä nyt vaikka saksalaiset Duplo-kengät. Mutta trendien leviämistä hillitsee jo se, että kengittäjät ovat usein melko järkähtämättömästi omien tapojensa sekä periaatteidensa takana”, Virpi kertoo. Suurin osa Ratsukengän asiakkaista onkin juuri kengittäjiä, vaikka toki myös hevosenomistajia käy suoraan ostamassa hevosilleen tuotteita. Myös Suomen olosuhteet vaikeuttavat joidenkin trendien leviämistä: jotkut kengät sopivat ehkä Suomen kesään, mutteivät sitten syys-kevätkauden välisiin olosuhteisiin.

Yrittämisen A & O

Lopuksi kysyn vielä, millaisella asenteella Suomessa pärjää yrittäjänä. Tähän saan kolmen kohdan vastauksen. Yrittäjän on ensinäkin oltava valmis tekemään paljon töitä sekä laittamaan itsensä likoon. Ja viimeisenä ehkä se tärkein: yrityksestään on oikeasti oltava hyvin kiinnostunut. Ilman kiinnostusta yrityksen on mahdotonta kehittyä tai menestyä. Virpi myös huomauttaa, että vaikka päätyi yrittäjäksi tavallaan sattumalta, on hän todennut yrittämisen olevan hänelle itselleen paras muoto tehdä töitä. Monella yrittäjällä lienee sama ajatus siitä, että parasta on työskennellä itsensä pomona. “Jos jossain mokaa, voi vain syyttää itseään” Virpi tiivistää. Ja toisaalta, jos jossain onnistuu, voi myös kiittää itseään.

Ratsukengän kotisivut: www.kengitystarvikkeita.fi

Nella Peltonen on HAMKin hevostalouden agrologiopiskelija

Leave A Reply