Hevosalan opiskelua kotisohvalta käsin

0

 

 

Janita Siren opiskelee kolmatta vuotta hevostaloutta HAMKissa Mustialan kampuksella. Hevosten kanssa Janita on ollut tekemisissä jo alle kouluikäisestä: hän kilpaili ja valmentautui säännöllisesti, mutta nykyään ratsastusharrastus on hänen omien sanojensa mukaan säännöllisen epäsäännöllinen harrastus.
Kahdessa ja puolessa vuodessa Janita on saanut suoritettua 11 moduulia sekä työharjoittelut – tekemättä on enää yksi tutkintoon vaadittava moduuli sekä opinnäytetyö, sekin jo työn alla.

Janita on osallistunut opetukseen pääsääntöisesti verkon välityksellä, ja pitää 24/7-mallin mahdollisuutta hyvänä. Opinnäytetyön aihe löytyi kotikonnuilta: toimeksiantajan fyysinen sijainti helpottaa opinnäytetyön tekoa.

Opinnot sujuvat verkossa kätevästi kotisohvalta käsin ja luentoja on yhtä helppo seurata Skypen kautta kuin luentosalissakin, hän toteaa.

Aihepiirin materiaalit löytyvät oppimisalustoilta, samoin viikkotehtävät ja lukujärjestys, joten moduulien aikatauluista pysyy perillä, vaikkei läsnä olekaan.
– Haastavinta etäopiskelussa on aikatauluttaminen ja motivaation löytäminen. Kotioloissa keskittyminen saattaa herpaantua herkemmin kuin kouluympäristössä ja yhtäkkiä saattaa kesken tehtävänteon löytää itsensä imuroimasta tai selaamasta Facebookia, Janita naurahtaa. Mustialan kampuksella Janita käy jokusia kertoja kuukaudessa, riippuen moduulin ohjelmasta.

Ei vapaa-ajan ongelmia

Janita suoritti samanaikaisesti Hevosalan palveluliiketoiminta- sekä Maaseudun kehittäminen ja hankkeet -moduulit. Moduulien aikatauluttaminen oli haastavaa, sillä Janita piti tärkeänä, että pääsi osallistumaan yritysvierailuille ja hankepäiviin. Moduulien yhtäaikainen suorittaminen vaatii järjestelmällisyyttä sekä hyvää ajankäytön hallintaa, jotta tehtävät tulee suoritettua deadlineen mennessä.
– Vapaa-aikaa ei juuri ollut arkisin, varsinkin kun samaan aikaan tein täyttä viikkoa töissä. Viikonloppuisin ehti hieman hengähtämään, kun koulutehtävät oli saatu arkena pois alta ja viikonloppuna oli ”vain työt”, toteaa Janita.
Vuorokauden tunnit olivat usein tiukassa ja hommia sai tehdä yötä myöden. Tilanteen kuitenkin jaksoi, kun tiesi sen kestävän vain noin kaksi kuukautta. Yhtälö ei ole mahdoton, mutta vaatii paljon töitä, aikataulutusta sekä itsekuria, sillä etäopiskelijana koulupäivällä ja vapaa-ajalla ei ole yhtä selkeää rajaa kuin ”tavallisella päiväopiskelijalla”.
Ammattikorkeakouluopintojen loppusuoralla Janita aloitti yhteiskuntatieteen opinnot yliopistossa.
– Opiskelen oikeustieteen puolelta vero-oikeudellisia ja kauppatieteiden puolelta laskentatoimen ja verotuksen opintoja. Yliopistossa opiskelemani kurssit tukevat ja täydentävät Mustialassa opittua ja tavoitteenani onkin yliopistotutkinnon avulla laajentaa ammattitaitoani. Valmistumiseni jälkeen haluaisin työskennellä hevosalan asiantuntijatehtävissä tai erilaisten kehittämishankkeiden parissa, visioi Janita tulevaisuuttaan.

 

teksti: Terhi Thuneberg, kuva Janita Sirenin arkisto

Leave A Reply