Agrologiopiskelijat mukana hevostutkimushankkeessa

0

Harjun oppimiskeskuksen Virolahdella sijaitsevalla kampuksella vihittiin marraskuussa 2019 käyttöön moderni ja automatisoitu, kaksiosainen aktiivipihatto. Aktiivipihatossa on tilaa noin 40 hevoselle jaettuna tamma- ja ruunalaumoihin. Aidattua ulkoilualuetta on yhteensä 0,8 hehtaaria. Ympäri vuoden käytössä oleva ulkoilualue nimensä mukaisesti aktivoi hevosia liikkumaan resurssien sijoittelulla: suoja, karkearehu, väkirehu kuin vesikin tarjoillaan mahdollisimman kaukana toisistaan. Harjun aiemmin karsinoissa asuneet hevoset ovat sopeutuneet uuteen ympäristöön ja elämänrytmiin hyvin eikä esimerkiksi ähkyjä ole nähty aktiivipihatossa kertaakaan.

Harjun oppimiskeskus on Suomen ensimmäinen hevosalan oppilaitos, joka siirsi hevosensa karsinatallista aktiivipihattoon. Vaikka Suomessa jo muutamilla talliyrityksillä, ja muualla Euroopassa vielä useammalla, on aktiivipihatto käytössään, sen vaikutuksista esimerkiksi hevosten hyvinvointiin kaivataan vielä tutkittua tietoa. Harjun oppimiskeskuksessa tähän tarpeeseen on vastattu kytkemällä uuden pihaton hankintaan kaksivuotinen hanke, Equestrian Education and Research Center Finland eli EERCF, jonka tavoitteena on kehittää kansainvälisesti toimiva hevosalan koulutus- ja tutkimuskeskus. Keskuksen tutkimus keskittyy ratsukon suorituskyvyn, uuden valmennusteknologian ja hevosten hyvinvoinnin edistämiseen. Hankkeen projektipäällikkönä toimii Juliska Storskrubb, ja monipuoliseen tutkimukseen osallistuu myös opiskelijoita eri korkeakouluista.

Myös Hämeen ammattikorkeakouluun, Mustialan kampukselle, saapui keväällä 2020 tiedustelu opiskelijoiden kiinnostuksesta hanketta kohtaan: tarjolla oli muun muassa hevosten aikabudjetin ja pihatossa kuljetun matkan tutkimista. Viesti tavoitti hevostalouden ekaluokan etologianörtit eli meidät, Johanna Äähälän ja Sandra Hännisen, ja pian jo istuimme ensimmäisessä etäpalaverissa keskustelemassa projektipäällikkö Juliskan sekä Mustialan Terhi Thunebergin kanssa projektin etenemisestä.

Punainen lanka oli jo selvillä: tutkisimme sitä, miten hevoset käyttävät aikansa aktiivipihatossa sekä sitä, miten pitkiä matkoja ne päivittäin kulkevat. Me opiskelijat olimme aivan suunniltamme innostuksesta – kuka tiesi, että ammattikorkeakoulu tarjoaisi jo ensimmäisenä vuonna näin jännittäviä mahdollisuuksia!

Päätimme aloittaa projektin alkulähteellä, ja kesäkuussa vietimme (koronavarotoimia noudattaen) perusteellisen tutustumispäivän Harjun oppimiskeskuksessa. Näimme uuden aktiivipihaton, tutustuimme opetustiloihin, kuulimme paikan historiasta ja herkuttelimme vielä kakkukahvit päälle. Saimme myös kokeilla maastoesteitä sisätiloissa ratsastussimulaattorin avulla! Kotimatkalle lähdimme entistä innostuneempina ja varustettuina pohjatiedoilla, joiden päälle voisi lähteä rakentamaan alustavaa suunnitelmaa tutkimuksemme toteutuksesta.

Kesän aikana selailimme aiheeseen liittyviä tutkimuksia, teimme muistiinpanoja, luonnostelimme etogrammia ja ahersimme alustavan tutkimussuunnitelman parissa. Syksyllä toisessa etäpalaverissa käytiin aikaansaatu suunnitelma läpi Juliskan ja Terhin kanssa. Tarvittavien tutkimuslaitteiden asennusta odotellessa aloimme jo kirjoittaa tulevalle raportillemme tutkimukseen ja kirjallisuuteen nojaavaa tietopohjaa – jokainen akateemista tekstiä tuottanut tietää, miten hitaasta prosessista on kyse. Opiskelijan näkökulmasta tällaisen projektin hienous piileekin paitsi itse aiheessa ja tekemisessä, myös siinä, että saa opetella suunnittelua ja ajanhallintaa verrattain pitkässä projektissa.

Tällä hetkellä jatkamme moduuliopintojen ohella tietopohjan kasaamista ja odotamme jo pian pääsevämme tutustumaan Harjun mittauslaitteisiin. Kun tiedämme, miten dataa kerätään, voimme viimeistellä suunnitelmamme ja aloittaa mittaamisen. Luvassa on tavutolkulla numeroita, tuntitolkulla pihaton livefeedin tuijotusta ja viikkotolkulla kaiken tämän tiedon käsittelyä. Työmäärä tulee varmasti yllättämään, mutta toistaiseksi ei huoleta tippaakaan: yhdessä tehden ja asiantuntevaa ohjausta kuunnellen saamme varmasti aikaan tutkimuksen, josta voimme molemmat olla ylpeitä.

>> Maaseutuelinkeinojen koulutuksen kotisivu

Johanna Äähälä on toisen vuoden hevostalouden agrologi-opiskelija

Leave A Reply