Agrologiopinnot veivät Hannan Tahko Farmille

0

Hannan opintopolku toi hänet suoraan ylioppilastutkinnon jälkeen Siilinjärveltä Mustialaan. Hevosharrastajalle hevostalouden agrologikoulutus tuntui mielekkäältä vaihtoehdolta. Ensimmäisen vuoden opinnoista Hanna jäi mieleen itseään kehittävänä ja idearikkaana opiskelijana. Lehtori Terhi Thuneberg muistelee Hannan miettineen mahdollisuutta menestyä hevosyrittäjänä, kunhan saa kehitettyä hyvän liikeidean. Jo opintojen alkuvaiheessa Hanna näki tulevaisuudessa itsensä pienyrittäjänä, jolle ammattitaito on tärkeää.

Hevostaidot karttuivat maatilaharjoittelussa

Maatilaharjoittelunsa Hanna suoritti Kylämäen tilalla Marttilassa. ”Se oli todella opettavainen kesä. Oli haasteita ja onnistumisia. Sain seurata 24/7 -yrittäjän arkea sekä tutustua monipuolisesti hevoskasvattajan tehtäviin. Lisäksi Kylämäessä oli jonkin verran hevosmatkailutoimintaa: ratsastusvaelluksia sekä majoituspalveluita matkailijoille.” kertoo Hanna ja jatkaa: ”Parasta oli, kun sain tutustua suomenhevosvarsojen elämään. Näin useamman varsan syntymän ja pääsin näkemään niiden kasvamista. Sain tutustua oriitten hyppyytykseen, tammojen siemennykseen sekä kiimojen ja tiineyden seuraamiseen. Sain tehdä paljon itsenäisesti töitä.”

Markkinointi- ja liiketoimintaosaamista asiantuntijaharjoittelusta

Asiantuntijaharjoittelupaikka löytyi Tahko Farmilta: tiedossa oli monipuolisia työtehtäviä hevosmatkailun parissa, joka oli alkanut kiinnostaa Hannaa. Jo harjoittelusopimusta tehtäessä sovittiin, että Hanna voisi jatkaa harjoittelun jälkeen työsuhteessa. ”Työ oli kuin minulle tehty. Koin osaavani niitä asioita, joita tässä työssä tarvittiin, eli hevosten ja maatilan eläinten hoitoa ja asiakaspalvelua. Lisäksi pääsin kehittämään markkinointia ja liiketoimintaosaamista, eli niitä osa-alueita joita en vielä hallinnut, mutta jotka minua kiinnostivat.” Hanna kertoo. Erityisen innostavana Hanna koki niin nuoret työkaverit kuin työnantajansa suhtautumisen työntekijöihin. Vähitellen Hanna sai vapauksia ja tilaa toimia omalla tavallaan.

Opintojen ja töiden yhteensovittamista

Aiheen opinnäytetyöhönsä Hanna sai työnantajaltaan. Hannan työ oli juuri sitä, mitä hän opinnäytetyössäänkin käsitteli, eli turvallisen ja asiakasystävällisen hevosmatkailupalvelun tuottamista. ”Sain työtä tehdessäni jatkuvasti uusia käytännön kehittämisen kohteita turvallisuuteen ja asiakaspalveluun liittyen. Opinnäytetyöni ikään kuin kokosi kaiken yhteen.”

Etäopinnot mahdollistivat sen, että Hanna sai opinnot suoritettua hyvin loppuun saakka. ”Työpaikkani oli tässäkin mielessä todella merkittävässä roolissa: työnantajani jousti ja piti opintojeni etenemistä todella tärkeänä. Viimeiset opiskelukuukaudet olivat aika rankkoja, kun päällekkäin olivat sesongin kiireet, viimeinen moduuli sekä opinnäytetyön tekeminen.” Käytännössä päivät olivat joko työ- tai opiskelupäiviä, eikä vapaapäiviä ollut. Ajatus valmistumisesta motivoi kuitenkin Hannaa ahkeroimaan – käytännönläheinen työ toi vastapainoa opiskelulle.

Yrittäjyyssiemen orastaa

Ajatus yrittäjyydestä tuli ensimmäisen kerran esille jo asiantuntijaharjoittelun haastattelussa: ”Kerroin suoraan tulevalle työnantajalleni haaveistani tulla hevosalan yrittäjäksi, ja ehkä hevosmatkailualalle.” muistelee Hanna. Ajatus jäi hautumaan Hannan mieleen. Hanna sai työnantajaltaan tukea ja eväitä yrittäjyyteen: ”Sain lähteä pomoni sijaisena yrittäjäkoulutuksiin, kävin Tahkon alueen yrittäjien tapaamisissa ja osallistuin Farmin markkinointi- ja tuotekehityspalavereihin.” Hanna kertaa. Hän sai hoitaakseen Farmin sähköpostin ja kassajärjestelmän ohella muitakin vastuutehtäviä, jotka ovat olleet hyvää valmennusta yrittäjyyteen.

Nyt tuoreena, vastavalmistuneena agrologina Hannan työt Tahko Farmilla jatkuvat ja suunnitelmissa on aloittaa oma yritystoiminta hevosmatkailualalla. Aika näyttää, missä ja milloin se tapahtuu.

 

Teksti: Terhi Thuneberg, hevostalouden lehtori ja Hanna Kraft, agrologi (AMK)

Leave A Reply