YAMK – Kotikansainvälistymistä kriisityöpainotteisessa Sosiaali- ja terveysalan johtamisen ja kehittämisen opinnoissa

0

Opiskelua YAMKissa

HAMK:ssa on mahdollisuus opiskella kriisityöpainotteisessa Sosiaali- ja terveysalan johtamisen ja kehittämisen yamk-opinnoissa. Opinnot valmistavat kriisityön koordinointiin, kehittämiseen ja johtamiseen omalla ammattialalla. Koulutus antaa valmiuksia toimia asiantuntijatehtävissä sekä lähi- ja keskijohtotehtävissä, erityisesti kriisityön näkökulmasta. Kriisityö on osa psykososiaalista tukea ja palveluja (STM 2009, 12). Opinnot alkavat joka toinen vuosi. Niiden aikana tehdään yhteistyötä muun muassa University of South Walesin kanssa.

YAMK-tutkinnossa oppimistehtävät ja opinnäytetyön voi pääosin tehdä osana erilaisia tutkimus- ja kehittämishankkeita HAMK Smart -tutkimusyksikössä tai omaan työhön ja työorganisaatioon liittyen. Oleellista on näyttöön perustuvan monitieteisen tiedon soveltamisosaaminen. Opinnot koostuvat moduuleista, jotka ovat laajuudeltaan 15 opintopistettä. Niistä kaksi toteutetaan yhdessä muiden YAMK-tutkintojen kanssa, ja niiden aiheina on johtaminen ja kehittäminen. Kriisipainotteisia moduuleja on kaksi myös laajuudeltaan 15 opintopistettä. Niiden aiheina on kriisityön koordinointi ja johtaminen sekä toimintaympäristön muutoksiin varautuminen.

Opiskelussa korostuu yhteistoiminnallisuus. Lähijaksojen välillä opiskellaan sekä ryhmissä että itsenäisesti verkko-oppimisympäristöä hyödyntäen. Ns. käänteisen oppimisen lähtökohtien mukaisesti etäjaksolla valmistaudutaan seuraavan lähijaksojen aiheisiin. Lähijaksoja on muutaman kerran kuukaudessa arkipäivisin elokuusta toukokuuhun. Koulutukseen sisältyy myös englanninkielisiä osia. Osa opinnoista on mahdollisuus suorittaa kansainvälisessä opiskelijavaihdossa.

YAMK-opiskelu tarjoaa työelämälähtöisen mahdollisuuden suorittaa ylempi korkeakoulututkinto. Monelle opiskelijalle se on ollut voimaannuttava ja jopa käänteentekevä sekä ammatillinen että henkilökohtainen kokemus.

Leena Packalén, yliopettaja & Ulla Peltonen, yliopettaja

 

YAMK-opiskelijat mukana kansainvälisen kriisi- ja poikkeusolojen hoitotyön koulutuksen intensiiviviikolle Hämeenlinnan Evolla

Virpi Hanell ja Noora Kannisto osallistuivat opinnoissaan Kansainvälisen kriisi- ja poikkeusolojen hoitotyön koulutuksen intensiiviviikolle Hämeenlinnan Evolla:

“Muistatko lapsuuden kesäleirit, joita odotit enemmän kuin mitään muuta kesän aikana? Viikkoa, jonka aikana tutustuit uusiin ystäviin, nukuit teltassa, opettelit uusia taitoja, paistoit makkaraa iltanuotiolla tai ylipäätänsä kokeilit jotain jännää ja erilaista. Tätä kaikkea, mutta paljon muutakin oli tarjolla, kun neljä suomalaista HAMKin opiskelijaa Sosiaali- ja terveysalan ylemmän AMK tutkinnon koulutusohjelmasta, (Johtaminen ja kehittäminen, kriisityö) pakkasi rinkkansa elokuussa 2018, ja suuntasi kohti Evon metsiä. Summer School -intensiivijakso on osa South Walesin yliopiston MSc Disaster Healthcare ja MSc Risk Management opiskelijoiden opintokokonaisuutta, joka toteutetaan yhteistyössä HAMKin kanssa. Tämä kurssi ei kuulu osaksi opintojamme, mutta opiskeluryhmällemme tarjottiin mahdollisuus osallistua siihen. Meidän kohdallamme se sopi mainiosti osaksi 15 opintopisteen vapaasti valittavia opintoja.

Ryhmässämme oli 21 henkilöä, joista suurin osa oli brittejä (Irlannista, Walesista, Skotlannista ja Englannista), mutta mukaan mahtui myös thaimaalainen, libyalainen, nigerialainen, uusiseelantilainen, saksalainen ja eteläkorealainen opiskelija.

Ryhmämme oli hyvin monimuotoinen ajatellen henkilöiden aiempia retkeilykokemuksia, ikää, kansalaisuutta, ammattia ja työkokemusta. Pelkästään tutustuminen opiskelijaryhmämme ihmisiin ja keskustelu heidän kanssaan oli oppimisen paikka. Vuorottain nimettiin ryhmästä johtaja, joka oli vastuussa siitä, että määrätyt asiat tehdään annetussa ajassa. Näin jokainen meistä sai hieman kokemusta myös ryhmän johtamisesta. Kesäkoulun opettajat olivat erittäin ammattitaitoisia, ja heillä oli paljon tietoa, taitoa ja kokemusta annettavanaan.

”Kesäleiri” päättyi, uudet ystävämme jäivät mieliimme. Viikon ohjelma oli erittäin intensiivinen ja hyvin suunniteltu kriisityön perusteita ajatellen. Repussamme on nyt eväitä tuleviin työtehtäviin, uudenlaista syvyyttä ajattelumaailmaamme, tärkeitä selviytymisen taitoja ja ajatus: Tämä oli mieletön kokemus!”

Virpi Hanell, Työterveyshoitaja
Sosiaali- ja terveysalan YAMK opiskelija 

Noora Kannisto, Sosionomi
Sosiaali- ja terveysalan YAMK opiskelija

 

Leave A Reply