Terveydenhoitajaksi kasvetaan

0

Kirjoittajat: Emilia Parkkinen ja Niko Maukonen

Terveydenhoitajaopintomme alkoivat syksyllä 2016 ja syksyn aikana opiskeluryhmämme tutustui toisiinsa ja kaveruuksia syntyi. Jo ensimmäisen syksyn aikana tajusimme, että tulemme hyvin toimeen ja viihdymme toistemme seurassa, yhdistävänä tekijöinä meillä oli samankaltainen elämäntilanne ja vegaaniruokavalio. Samana syksynä keskustelimme opinnäytetyön tekemisestä yhdessä, aihepiirikin kiinnosti kumpaakin.

Terveydenhoitajaopintoihin kuuluu teorian ja kieliopintojen lisäksi runsaasti harjoitteluja työelämässä. Harjoittelut opinnoissa ovat tarjonneet meille paljon oppimiskokemuksia ja tilaisuuksia ammattitaidon kasvuun ja kehitykseen. Olemme kumpikin saaneet myös kesätyötä harjoittelupaikoistamme!

Sairaanhoidon opinnot kuuluvat myös terveydenhoitajan koulutusohjelmaan ja valmistuessa saakin kaksi ammattia! Sairaalamaailma tulee tutuksi harjoitteluissa ja kahtena viimeisenä vuotena pääsee tutustumaan terveydenhoitajan laajaan työkenttään. Opintoihimme kuului kolme terveydenhoitajatyön harjoittelua, äitiys- ja lastenneuvolassa, koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa sekä työterveyshuollossa.

Harjoittelujen kautta pääsimme tutustumaan Hämeenlinnan ennaltaehkäisevien terveyspalveluiden toimintaan ja ajatus opinnäytetyön tekemisestä neuvolan terveydenhoitajien käyttöön alkoi kypsyä. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää miten vegaanin ravitsemustarpeet eroavat sekaruokavaliota noudattavan tarpeista raskauden ja imetyksen aikana.

Valtioneuvoston tilaaman selvityksen (2019) mukaan yksi prosentti väestöstä noudattaa vegaanista ruokavaliota ja vegaanien määrä on kasvussa, mikä tulee näkymään myös neuvoloissa. Opinnäytetyömme idea lähti meiltä itseltämme ja teimme sen yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin ennaltaehkäisevien palveluiden kanssa.

Erilaisten ruokavalioiden yleistyessä, terveydenhoitajan voi olla haastavaa pysytellä trendien tasalla. Toiminnallisen opinnäytetyömme tuloksena oli ruokavalio-opas vegaanisesta ruokavaliosta raskauden ja imetyksen aikana terveydenhoitajien ohjauksen tueksi. Oppaaseen on koostettu monipuolisen vegaaniruokavalion tarkistuslista, jota terveydenhoitaja voi käyttää yhdessä asiakkaan kanssa ravitsemuksen riittävyyden arvioinnissa. Opas on suunniteltu siten, että se on nopeasti luettavissa. Opinnäytetyö eteni nopealla aikataululla ja valmistui joulukuussa 2019. Helmikuussa 2020 kävimme esittelemässä työmme terveydenhoitajille Hämeenlinnassa.

Opas on tämän tekstin yhteydessä vapaasti terveydenhoitajan työhön käytettävissä. Kattava lähdeluettelo on opinnäytetyön yhteydessä sähköisessä ammattikorkeakoulujen opinnäyteyö ja julkaisu sivustolla, Theseuksessa.

Opas ja opinnäytetyö.

 

 

Leave A Reply