Projekti vaihdossa kevät 2020 – Johtajuuden tärkeys kriisitilanteessa

0

Kirjoittajat: Nummisto Maija, Männik Milja, Rouhiainen Mira ja Törmälehto Eveliina

Lähdimme vaihtoon Pohjois-Irlantiin, Derryyn (Ulsterin yliopistoon) helmikuussa 2020 ja alkuperäisen suunnitelman mukaan olisimme olleet siellä kolme kuukautta ja suorittaneet siellä 6 opintopisteen verran projektia. Vaihtomme kuitenkin keskeytyi koronapandemian seurauksena, mutta saimme sieltä hyvän idean projektiin: johtajuuden tärkeys kriisitilanteessa.

Ohjaajamme Ulsterissa toivoi, että tekisimme projektimme liittyen ensimmäiseen koulupäiväämme. Osallistuimme isoon simulaatiopäivään pienryhmissä ja ryhmien sisällä piti valita yksi henkilö johtamaan tilannetta. Tilanteita oli erilaisia aina kemiallisen myrkytyksen uhreista itsemurhan kohtaamiseen. Kukin meistä huomasin, miten ryhmä toimi, kun johtajana oli itsevarma ja jämpti johtaja kun vertasi johtajaan, joka ei oikein uskaltanut ottaa ohjaksia käsiin.

Päätimme tehdä kyselyn, jonka avulla halusimme saada selville, minkälaisia piirteitä hyvä johtaja omaa tällaisissa tilanteissa ja arvostetaanko hyvää johtamista. Halusimme saada kansainvälistä vertailua lähettämällä kyselyn myös yhdelle opiskelijaryhmälle Ulsterin yliopistossa. Tuloksia ei voi vertailla suomalaisten kanssa, sillä suomalaisia kyselyyn vastaajia oli 100 ja pohjoisirlantilaisia 13. Ohjausta saimme sekä Suomesta että Derrystä.

Lopputulema: Johtaminen on tärkeää kriisitilanteessa ja hyvin johdettu tilanne kasvattaa ryhmän motivaatiota ja itsevarmuutta. Hyvä johtaja on itsevarma, reilu ja omaa hyvät sosiaaliset taidot. Johtajan rooli on arvostettava ja suurin osa vastaajista on halukkaita ottamaan johtajan roolin tai kehittämään omaa johtamistaan.

Kysymykset ja vastaukset englanniksi:

Leave A Reply