Kehitysvammaisille suunnattu jouluinen teemapäivä

0

Osana sairaanhoitajaopintojen projektiharjoittelua, pääsimme toteuttamaan kehitysvammaisille suunnattua jouluista teemapäivää 26.11.22 Virvelinrannassa. Virvelinranta tarjotaan päiväaikaista toimintaa yli 16-vuotiaille kehitysvammaisille. Päivä toteutettiin yhteistyössä Hämeenlinnan seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n sekä Hämeenlinnan Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry kanssa.

Tapahtumaan järjestimme robotiikka- ja joulukorttiaskartelupajan. Olimme koristelleet tapahtumapaikan jouluvaloilla ja taustalla soi joulumusiikki. Tapahtuma kesti kolme tuntia. Tapahtumaan osallistui kaikenikäisiä kehitysvammaisia. Aluksi osallistujat suhtautuivat varauksella pajoihin, mutta rohkaistuivat yhdessä kokeilemaan.

Askartelupajassa askarreltiin joulukortteja erilaisia askarteluvälineitä hyödyntäen. Osallistujat vaikuttivat tykkäävän eniten erilaisista tarroista, joita kortteihin sai liimata. Robotiikkapisteillä oli muun muassa Moto Tiles –liikuntalaatat, Taikalattia ja Paro-hylje. Moto Tiles –liikuntalaatat ovat hyvinvointiteknologiaa. Liikuntalaatat laitetaan lattialle ja pelejä pelataan jaloilla koskettamalla. (Meditas Oy, n.d.) Taikalattia on laite, jonka avulla eri tasoille, kuten lattialle tai pöydälle, voidaan heijastaa esimerkiksi pelejä. Pelaaminen tapahtuu liikkumalla pelin päällä, sillä laite reagoi liikkeeseen. (aistikanava.fi, n.d.) Paro-hylje on robotti, jota voi hoivata. Paro-hylje reagoi kosketukseen ja ääneen ja ääntelee sen mukaan. Hylkeen silittely voi vähentää ahdistusta ja se rauhoittaa ja rentouttaa. (Innohoiva, n.d.)

Kehitysvammaisten kohtaamiseen tarvitsee varata riittävästi aikaa, puhua selkeästi ja kohdata jokainen yksilönä. Kehitysvamma vaikuttaa ihmiseen kykyyn oppia ja ymmärtää uusia asioita. Kehitysvamma ei ole sairaus. Kehitysvamma ilmenee ennen aikuisikää. (Verneri, 2022) Painotimme tapahtumassa siihen, että annoimme kehitysvammaisille aikaa ja puhuimme heille selkeästi. Annoimme heille aikaa tutustua pajoihin rauhassa. Osa osallistujista tarvitsi enemmän tukea ja apua.

Tapahtuma oli onnistunut ja osallistujia oli noin 30. Saimme tapahtumasta hyvää palautetta niin kävijöiltä, kuin heidän avustajiltaan sekä yhteistyötahoilta.

 

Askartelupisteellä tehtiin joulukortteja. (kuvan ottaja: Elsa Lukkala) 
Kuva 2 Moto Tiles- liikuntalaatat kokeilussa (kuvan ottaja: Aida Aaltonen).  
 Kuva 3 Taikalattialla pelattiin mm. jalkapalloa (kuvan ottaja: Alina Gyldén).  

 

Tekijät:

Milla Hakovuori, Elsa Lukkala, Essi Vuorinen, Aida Aaltonen, Alina Gylden ja Senja Innala.

 

Lähteet:

Aistikanava.fi. n.d. Herätä lattia eloon ja luo siitä osallistava peliympäristö jokaiselle. Haettu 30.11.2022. Osoitteesta: https://www.aistikanava.fi/taikalattia/

Innohoiva. N.d. Paro hyljerobotti. Haettu 2.12.2022. Osoitteesta: https://www.innohoiva.fi/

Meditas Oy, n.d. Moto Tiles-liikuntalaatat. Haettu 30.11.2022. Osoitteesta: https://www.meditas.fi/moto-tiles?

Verneri. 2022. Mitä on kehitysvammaisuus? Haettu: 30.11.2022. Osoitteesta:  https://verneri.net/yleis/mita-kehitysvammaisuus-on

Leave A Reply