Pilvenmäen raviradalla, Forssassa, sijaitsee yksi Suomen suurimmista valmennuskeskuksista. Ravivalmentaja Cathy Johansson, joka on toiminut Pilvenmäen valmennuskeskuksella jo noin 30 vuotta kertoo valmennuskeskuksen hyvästä yhteistyöstä ja oman toimintansa periaatteista.
Suomessa yksi pisimpään samalla paikalla toimineista raviradoista, Pilvenmäen ravirata on monia ravielämyksiä tarjoava aktiivinen ravirata Forssassa, Hämeen monipuolisessa hevospitäjässä. Raveja ajetaan monta kertaa kuussa: viralliset toto-ravit ajetaan radalla kaksi kertaa kuussa ja viikoittain järjestetään harjoitusraveja. Merkittäviä ravitapahtumiakin radalla järjestetään vuosittain, kuten Tammavaltikka ja Pilvenmäki Special sekä ensi kesänä neljättä kertaa Pilvenmäellä järjestettävät Kuninkuusravit. Yleisöäkin rata kiinnostaa mukavasti, siellä nimittäin vierailee noin 25 000 katsojaa vuodessa.
Pilvenmäen ravirata on tämän lisäksi yksi Suomen suurimpia valmennuskeskuksia. Radan yhteydessä toimii yli 20 ratatallia, joilla on valmennettavia hevosia satoja. Raviradan lisäksi valmennuskeskussa on metsälenkki sekä hiittisuora. Puitteet kovan luokan ravihevosten valmentamiseen siis löytyvät Pilvenmäeltä.
Ravivalmentajana valmennuskeskuksella
Pilvenmäen valmennuskeskuksen laadusta kertoo se, että ravivalmennusta sekä tallipaikkoja tarjoaja valmentaja Cathy Johansson on toiminut Pilvenmäellä jo noin 30 vuotta. Hän on ammatiltaan ravivalmentaja ja kerryttänyt vahvaa kokemusta kymmenien vuosien ajalta ravihevosten valmentamisessa.
Valmennettavia ravureita Johanssonin tallilla on aina noin kymmenestä kahteentoista hevosta. Kolmessa hevosessa Johansson on osaomistajana pienellä osuudella.
“Tulen aina kuudeksi aamulla tallille. Työnkuvaani kuuluu tietysti valmennettavien hevosten hoitaminen sekä ylläpito ja ravivalmennus sekä kilpailuissa käyminen”, Johansson kertoo.
Yhteistyötä tehdään monien tahojen kanssa
Valmennuskeskuksella tallit tekevät paljon yhteistyötä keskenään. Johanssonin valmennettavat hevoset käyvät esimerkiksi toisen tallin vesimatolla kävelemässä säännöllisesti.
Yhteistyötä tehdään myös kilpailuissa ajajien kanssa. Johansson ei aja itse valmennettaviaan kilpailuissa. Hänellä on käytössään lainaohjastajat, jotka ovat alalla ykkösmiehiä ohjastamisessa. Hän sanoo, että on parempi käyttää ohjastajia, joilla on jatkuva “tatsi” ajamiseen.
“Lainaohjastaminen on nykyään yhä enemmän yleisempää. Itse käytän lähes aina samoja ohjastajia, joiden kanssa yhteistyö on vakiintunut”, Johansson kertoo.
Hevosten terveys on avainasemassa
Johanssonin valmennettavien hevosten ikähaitari on 1-10-vuotiaisiin. Jokaisen valmennettavan kanssa päivät ovat erilaisia ja treenaaminen riippuu tietysti paljon hevosen iästä sekä kokemuksesta. Varsojen tullessa Johanssonille ne pääsevät “esikouluun”, joka kestää noin kuukauden. Tämän jälkeen varsat ovat kesän laitumella. Syksyllä kilpahevoseksi treenaaminen alkaa kunnolla.
“Nuorten hevosten treenaaminen perustuu siihen, että noin kolmevuotiaana ne olisivat kilpailukunnossa”, Johansson täsmentää.
Yleisestikin raviurheilussa hevonen on kilpaurheilija, jonka hyvinvointi on valmentajille elintärkeä asia. Johansson kertoo, että pyrkii pitämään hevosia ulkona mahdollisimman paljon sekä tarjoamaan mahdollisuuden vapaaseen heinäruokintaan, joka on lähinnä niiden lajityypillistä käyttäytymistä. Eläinlääkärit käytetään matalalla kynnyksellä tarkistamaan hevosen hyvinvointia, jotta suuremmilta ongelmilta vältytään. Tämän lisäksi hevosilla käy hierojia ja ne kävelevät säännöllisesti kävelykoneessa sekä vesimatolla, jota käytetään myös paljon kuntoutukseen.
“Hevosen täytyy olla kivuton ja hyvällä mielellä. Niiden on oltava henkisesti vahvoja, joten niistä on pidettävä kunnolla huolta”, Johansson kertoo.
Johanssonin valmennettavat hevoset ovat saavuttaneet hänen uransa aikana ainakin yli 600 sijoitusta ja startteja on takana tuhansia. Pilvenmäen ravirata onkin kovan tason urheilun keskittymä, joka toimii monen seudun ravitallin kotiratana.
Tutustu Pilvenmäen raviradan toimintaan: https://www.pilvenmaki.fi/
Teksti: Terhi Heikkinen
Kuvat: Moona Mäntyvaara