”On ollut hienoa huomata, kuinka osaamisemme on tunnistettu!”

0

Kulunut vuosi on ollut DISP-tutkimusryhmällemme kiireinen, mutta samalla antoisa. Niille, joille DISP lyhenteenä ei kelloja soita, kerrottakoot, että kyse on HAMK Smartin Digital Solutions & Platforms -tutkimusryhmästä (Digitaaliset ratkaisut ja alustat).  DISP on keskittynyt tuottamaan teknologista tutkimusta sekä ennen kaikkea toteuttamaan ratkaisuita oman tutkimusyksikkömme, HAMKin muun tutkimuksen sekä elinkeinoelämän ja julkisen sektorin tarpeisiin.

Aloitetaan pienellä historiakatsauksella, joka ulottuu aina vuoden 2014 loppusyksylle asti. Tuolloin aloitin itse aivan tuoreessa Älykkäät palvelut -tutkimusyksikössä osa-aikaisena tutkimusassistenttina tietojenkäsittelyn opintojen ohessa. Edustin tuolloin ensimmäisenä henkilönä nimenomaan IT-osaamista. Seuraavana vuonna opintojen päätyttyä jatkoin kokonaikaisena tutkimuskoordinaattorina ja silloin myös muita teknologiataustaisia henkilöitä alkoi tulla kasvavissa määrin yksikköön, myös ensimmäiset opiskelijat harjoitteluiden ja opinnäytetöiden kautta. Kun pikakelataan tuosta nykyhetkeen, on erittäin hienoa todeta, että tätä kirjoitettaessa meitä on tällä hetkellä DISPissä minun lisäkseni 15 palkattua tekijää ja opiskelijoita on ryhmässä mukana ympäri vuoden toteuttamassa harjoitteluita sekä opinnäytetöitä. Ja onpa meillä viimeiset vuodet ollut säännöllisesti mukana myös brasilialaisia vaihto-opiskelijoita, edellisten lähdettyä kotiin kesäkuussa ja seuraavien saapuessa syyskuussa. Pääset lukemaan vaihto-opiskelijoidemme blogikirjoituksia tästä, tästä, tästä ja tästä.

Tilannekatsaus brasilialaisten vaihto-opiskelijoiden projektiin

Ryhmä ei kuitenkaan ole millään tapaa homogeeninen nörttijoukko. Ryhmässä työskentelee sovelluskehittäjiä, projekti-insinöörejä, projektityöntekijöitä, data-analyytikko, palvelukoordinaattori, ratkaisuasiantuntija sekä liiketoiminnan kehittämisasiantuntija. Vaikka porukka onkin teknologiaorientoitunutta, kaikilla on aina laajempi kokonaiskuva kulloinkin kehitettävistä asioista. Ja eipä osalla ole hajuakaan, kuinka koodata tai pistää pilvipalveluita pystyyn!

Koodauksessa yhdistyy matemaattisuus, loogisuus ja luovuus. Joskus onglemanratkaisu vaatii myös yhteistyötä. Koodarit Juuso, Jerry ja Toni auttamassa toisiaan.

Ryhmämme on pyrkinyt fokusoimaan toimintaansa, sillä fakta on, että kaikesta ei voi kaikkea tietää saati että kaikkea pitäisi pystyä tekemään. Siksi tällä hetkellä olemme tarveperustaisesti keskittyneet seuraaviin teemoihin: Internet of Things (IoT), sovelluskehitys (sisältäen mobiili- ja web-kehityksen), data-analytiikka sekä pelimoottorien hyödyntäminen teollisuudessa. Etenkin viimeisimmän kohdalla on ollut hienoa huomata, kuinka olemme pystyneet vastaamaan kysyntään ja ennen kaikkea tuomaan mahdollisuuksia eri toimijoille. Tämä toiminto alkoi viime kesänä opiskelijaprojektina, jossa teimme Visamäen C-talon mallin päälle opastussovelluksen henkilöstöpäiville. Nyt vuotta myöhemmin molemmat näistä opiskelijoista työskentelevät tiimissä, olemme tehneet erilaisia projekteja useiden toimijoiden kanssa ja saaneet aiheen edistämiselle jopa hankerahoituksen. LUE LISÄÄ TÄSTÄ!

Niina Järvinen ja Tiina Ahola esittelemässä opastussovellusta rehtori Pertti Puusaarelle

Kuluneena lukuvuonna töitä on tehty lukuisissa hankkeissa, kehittäen esimerkiksi maakunnallista tapahtumarajapintaa, mobiilisovellusta Hämeenlinnan kaupungille ja digitaalista järjestelmää heinäpaalien seurantaan. Tässä vain siis murto-osa sovelluksista ja ratkaisuista, joita olemme olleet toteuttamassa. Myös tuloksista julkaiseminen on tärkeää, siksi pyrimme panostamaan myös siihen vaikkakaan porukkamme ei mikään akateemisin ole. Julkaisuiden kautta voitkin tutustua esimerkiksi pelimoottorien mahdollisuuksiin tai luontomatkailun digitaaliseen kehittämistyöhön. Julkaisuita on kirjoitettu myös yhä enenevissä määrin kansainvälisiin konferensseihin.

On ollut hienoa huomata, kuinka osaamisemme on tunnistettu sekä koulutuksen, että HAMKin yhteisten palveluiden toimesta. Olemme olleet paljon mukana konsultoimassa koulutuksen ja yhteisten palveluiden toimijoita sekä mukana koulutuksessa kouluttamassa ja luennoimassa eri AMK ja YAMK tutkinto-ohjelmissa. Esimerkiksi tietojenkäsittelyn ICT-projekteissa olemme olleet mukana useana vuonna. Erityismaininnan saa myös hienosti käyntiin lähtenyt Design Factory, jonka kehittämiseen ja käynnistämiseen on ollut ilo osallistua. Design Factory tulee tarjoamaan hienoja mahdollisuuksia tulevaisuudessa niin opiskelijoille, tutkimukselle kuin elinkeinoelämälle. Tämä kaikki on työtä, jota toivomme tekevämme jatkossakin yhä enemmän, sillä haluamme kehittää yhdessä koko HAMKia ja tarvittaessa tarjota osaamisemme ja asiantuntijuutemme koko organisaation käyttöön.

HAMKilaisia tutustumassa Aalto-yliopiston Design Factoryyn

Vuosi on siis ollut erittäin kiireinen ja nyt meidänkin on aika hieman huilata ja nauttia kesästä. Tosin DISP ei täysin pysähdy kesänkään ajaksi, siitä pitää huolen muun muassa ahkerat kesäharjoittelijamme. Haluan kiittää kuluneesta vuodesta koko HAMK Smartin henkilökuntaa, sekä erityisesti tietenkin omaa tiimiäni. On ollut hienoa, että olemme kuluneen vuoden aikana saaneet mukaan yksikköömme myös paljon uusia tutkijayliopettajia, jotka vahvistavat yksikön osaamista ja asiantuntijuutta. Teknologia kun yksin ei ratkaise mitään. Heidän kaikkien kanssa on ollut suuri ilo työskennellä! Syksyllä ensimmäisenä käynnistämme tulevan lukuvuoden suunnittelun, toiminnan kasvaessa sitä on myös syytä tarkastella ja jopa hieman uudelleenorganisoida. Tähän on olemassa jo suunnitelmia, mutta paperille ne laitetaan vasta lomien jälkeen. Toivottavasti ensi lukuvuodesta pystymme tarjoamaan yhä laajemmin kokonaisratkaisuja, jotka koostuvat laajasta osaamisesta, ei ainoastaan teknologisista himmeleistä.

Hyvää ja lämmintä kesää kaikille toivottaen,

Joni Kukkamäki, tutkimuspäällikkö ja HAMK Smart DISP -tiimin vetäjä

Jos kiinnostuit toiminnastamme, lisää voit lukea kotisivuiltamme.

 

 

 

Leave A Reply