Imusarjan digiloikka

0

Sarlin Race Team on moderni huippuosaaja koneistuksen alalla. Yritys koneistaa erikoismateriaaleista monimutkaisia erikoisosia mm. autourheilun ja teollisuuden tarpeisiin.

Koska kilpa-autoja räätälöidään paljon, ei auton osia saada kaupan hyllyltä, vaan ne täytyy tehdä itse. Samoin vaativissa käyttöolosuhteissa osat joutuvat äärimmäisiin rasituksiin. Niinpä niitä myös rikkoontuu ja uutta osaa ei ole saatavilla tai sitä ei voi odottaa loputtomiin asti.

Tässä esimerkkinä kilpa-auton rikkoontunut imusarja. Alumiiniseosteisen imusarjan kauluksen repeämän korjaus ei onnistu oikein mitenkään eikä uutta vastaavaa ei ole saatavilla.

Helppo homma, sanoi skannaaja ja skannasi tuotteen, korjasi muutaman vanhan osan valmistuspuutteen ja lähetti digimallin Sarlin Race Teamille koneistukseen.

Kun osat ovat digitaalisessa muodossa, niitä voidaan nyt valmistaa, mitata ja muokata vuosien päästä uudestaan eikä alkuperäistä enää tarvita. Tiedot ovat tiedostokansiossa odottamassa. Alla video jossa esitellään kuinka skannaus yrityksessä tapahtuu.

Tämä kuvasarja kertoo, miten homma eteni:

1. Rikkoontuneiden osien valmistelu. Kohdistustarrat lisätty.

 

2. Kappale muutetaan digitaaliseen muotoon.

 

3. Skannauksen jälkeen kappale digitaalisena.

 

4. Ja edelleen digitaalisena koneistajan käsittelyssä

 

5. Todellinen kappale koneistuksessa ja miltei valmiina.
Timo Kärppä, Konetekniikan lehtori

Leave A Reply