Vaihto-opiskelemaan, ihanan helppoa ja yksinkertaistako?

0

Ina Saarinen on toisen vuoden sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija HAMKissa. Ina suorittaa tällä hetkellä kuuden kuukauden vaihto-opiskelujaksoa Groningenissa, Alankomaissa.

Olen aina rakastanut matkustamista. Olen aina ollut valmiina lähtemään ulkomaille, kunhan vain rahaa löytyy takataskusta tarpeeksi. Mutta nythän ollaan opiskelijoita, ja rahaahan meiltä löytyy? Ei huolta asian suhteen! Lähde vaihto-opiskelijaksi ulkomaille ja saat toteuttaa matkailuhaaveesi ja mikä parasta, pääset asumaan pidemmäksi aikaa uuteen maahan! Vai onko asia näin yksinkertaista, mustaa ja valkoista?

Aloitettuani opintoni HAMKissa tiesin alusta alkaen, että vaihtoon on päästävä! Ja pian! Toisen vuoden opintojen alkaessa olin suorittanut jo tarpeeksi opintopisteitä päästäkseni aloittamaan hakuprosessia Erasmus-vaihdon kautta. Suunnitelmissani oli valmistua kahdessa vuodessa ja suorittaa viimeiset opintoni ulkomailla. Valintani vaihto-opiskelukohteesta tapahtui kolmen kriteerin perusteella:

  • Ei merta kauemmaksi kalaan, pysytään siis Euroopassa
  • Samasta kaupungista yliopistosta vaihto-opiskelupaikka poikaystävälleni
  • Englanninkielinen päiväkoti tyttärelleni

Hakupaikkoja löytyi Erasmus sivujen kautta useita, mutta edellä mainittujen kriteereiden jälkeen jäljelle jäi vain kolme vaihtoehtoa, joista kaksi sijaitsi Ranskassa ja yksi Alankomaissa. Tämän jälkeen alettiin tutkimaan mitä kursseja vaihto-opiskelukouluilla oli tarjota. Alankomaiden Groningenissa sijaitsevalla Hanze University of Applied Sciencella löytyi parhaimmat tarjonnat sähkö- ja automaatioalan opiskelijalle. Valinta oli tehty, Groningeniin siis!

Asunnon hakemisen vaikeus

Itse Erasmus-haku tapahtui helposti ja sen kanssa ei tullut ongelmia, mutta sitten päästiinkin Alankomaiden pimeälle puolelle. Mistä asunto opiskelijalle? Etsittyäni ja luettuani netistä kaiken maailman kauhutarinat kuinka opiskelijoille ei löydy tarpeeksi asuntoja, kuinka asunnoista rahastetaan kiskurihintoja ja tehdään vuokrasopimuksia asuntoihin; vaaditaan rahat ja asuntoja ei edes ole olemassa. Kuulostaa hyvältä, eikö?

Asuntohaku suositeltiin aloittamaan jo ennen kuin edes sai varmistusta opiskelupaikasta. Itse aloitin asuntoetsimisen heti keväällä. Melkein heti alussa kävi ilmi, että Groningenissa ei ole tarjolla opiskelija-asuntoja perheellisille ja lapsen kanssa matkustaminen Groningeniin ei olisi järkevää. Laitettuani asuntohakemuksia (paljoa valehtelematta) yli 50 paikkaan, meillä ei ollut käynyt tuuria. Vaihtoon lähtemisestä oli tulossa enemmän stressiä kuin iloa.

Tarjolla olevien asuntojen määrä Groningenissa on suuri, mutta kuten aiemmin mainitsin, hintataso on korkea. Aloitin asuntohaun ensiksi aivan liian pienellä budjetilla, 800-900 euroa enintään sisältäen veden/sähkön/kaasun. Taisin nähdä unta, kun ajattelin löytäväni tällä hinnalla kodin meille kolmelle. Myöhemmin asuntoja etsiessäni kävi ilmi, että Alankomaissa löytyy jonkinlainen lakipykälä liittyen asunnon pinta-alaan ja asukasmäärään. Tarkoittaen sitä, että meidän oli pakko etsiä vähintään kolmio ja kaksiossa eläminen ei olisi mahdollista meille. Budjettimme nousi 1200 euroon.

Kuukaudet kuluivat, vaihtoon lähteminen läheni ja asunnosta ei ollut tietoakaan. Paniikki alkoi iskeä. Kuukautta ennen saimme vihdoinkin asuntotarjouksen, ja toisen! Budjettimme nousi jälleen, mutta vain 60 eurolla. Voiko se enää haitata, kun alkuperäinen budjetti oli jo noussut puolella alun perin?

Alustava sopimus tehtiin sähköpostin välityksellä ja sovittiin tapaaminen ennen vuokrasopimuksen alkua asunnolla, missä kirjallinen sopimus tehtäisiin ja maksu suoritettaisiin. Suunnitelmissa oli saapua Groningeniin viikkoa ennen opintojen alkamista, että kerkeäisi hoitamaan kaikki viralliset asiat ennen sitä, sekä asettumaan ja tutustumaan uuteen kotikaupunkiin. Vuokrasopimuksen aloituspäiväksi onnistui vasta 3.9. eli ensimmäinen koulupäivä. Tyttäreni saapuisi Groningeniin viikkoa myöhemmin vuokrasopimuksen alkamisesta.

Tässä vaiheessa viikko siellä täällä ei tuntunut enää pahalta vaihtoehdolta, kun asunto oli tiedossa, sekä tämähän mahdollistaa yöpymisen useammassa paikassa nähden enemmän paikkoja Groningenissa ja sen ympäristössä. Vihdoinkin oli mahdollista aloittaa pakkaaminen ja valmistautua matkaamaan Groningeniin autolla! Autolla? Kyllä! Perheelliselle tämä vaihtoehto tuntui kaikista järkevimmältä vaihtoehdolta. Mutta tulevista reissuista lisää seuraavassa blogi-kirjoituksessa.

Asioilla on aina tapana järjestyä.

Leave A Reply