Suuntana Uganda 2023

0

Osana sairaanhoitaja koulutustani päätin hakea KV- vaihtoon Afrikkaan ja onnekseni minut valittiin yhdeksi matkalle lähtijäksi. Pääsin kokemaan jotain sellaista, mitä voi kokea vain kerran elämänsä aikana. Tässä blogitekstissä keskityn aiheeseen, ”Mitä sinun on hyvä tietää ja ottaa huomioon”- kun suunnittelet tai olet jo tullut valituksi opintoseikkailuun Ugandaan. Aivan aluksi on hyvä ottaa huomioon, että jotkut rokotukset pistetään sarjoissa ja täyden rokotussarjan saaminen voi viedä jopa kuusi kuukautta, joten valmistelut on hyvä aloittaa todellakin hyvissä ajoin. Itse otin matkalle seuraavat:

Keltakuumerokotus- Pakollinen, ilman sitä et voi matkustaa Ugandaan. Yksi rokotuskerta. Todistus hyvä pitää passin välissä ja mukana. Todistusta kysyttiin kaikilla rajanylitys paikoilla ja lentokentillä.

Tehoste poliolle: Poliorokotus on osana kansainvälistä lasten rokotusohjelmaa, tehoste suositeltavana ottaa. Yksi rokotuskerta.

Influenssa: Yksi rokotuskerta.

Koronarokote: Koronatodistus vaadittiin maahan matkaavilta ja sitä kysyttiin lentokentillä sekä rajanylityspaikoilla.

Yhdistelmä hepatiitti: Täysi rokotussarja kolme rokotusta. Suojaa A- ja B- hepatiitilta. Toinen rokotus kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Viimeinen rokotus kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Minä kerkesin ottamaan vain kaksi ensimmäistä, koska aloitin valmistelut hieman liian myöhään. Mikäli olisin ottanut ensimmäisen kaksi viikkoa aikaisemmin, kuin mitä otin, olisin kerennyt saamaan täyden rokotussarjan.

Meningokokkitaudit: Oman harkinnan mukaan otettava. Päätin ottaa Menveo- rokotteen, koska tiesin työskenteleväni sairaalassa ja paikallisessa terveyskeskuksessa harjoitteluni aikana.

Rokotuksista ja muissa terveysasioissa kannattaa ottaa yhteys YTHS:ään ja selvittää mitä kaikkea on itse mahdollisuus sitä kautta hoitaa ennen matkalle lähtöä. Rokotteista saa hyvin lisätietoa Rokote.fi -sivustolta, jossa lueteltuna maittain mitä rokotteita vaaditaan ja mitä kannattaa oman harkinnan ja tuntemuksien mukaan ottaa.

 

Passi ja viisumi:

Passin tulee olla voimassa vielä kuuden kuukauden ajan matkan jälkeen, joten tarkkana sen kanssa. Suosittelen Keniaan ja Ugandaan lähteville opiskelijoille Itä-Afrikan viisumia, mikäli suunnitelmissa tai harkinnassa tehdä lomareissua Ugandasta Keniaan/Ruandaan tai Keniasta Ugandaan/Ruandaan. Itä-Afrikan viisumi mahdollistaa liikkumisen vapaasti Kenian, Ugandan ja Ruandan välillä. Itse otimme aluksi vain Single Entrer- viisumin Ugandaan ja tämä osoittautui meille ”huonoksi” vaihtoehdoksi, koska olimme suunnitelleet lomamatkan Keniaan. Viisumien kanssa tulikin sitten melkoinen säätäminen, jonka seurauksena kolmen hengen lomamatkailijoista kaksi ei meinannut päästä takaisin Ugandaan viisumivirheiden vuoksi. Haimme siis kolmen kuukauden Ugandan viisumit enne matkaa, viisumiin kuuluu ainoastaan yksi maahan tulo ja poistuminen. Viisumi raukeaa, mikäli maasta poistuu sen voimassaolo aikana. Ennen lomamatkaamme Kenian Mombasaan haimme Itä-Afrikan viisumit, jolla piti onnistua Meno Keniaan sekä paluu Ugandaan. Saimme kuitenkin huomata joutuneemme viisumihuijauksen uhriksi palatessamme takaisin Ugandaan, jolloin jouduimme hakemaan ja maksamaan jälleen uuden viisumin. Kaiken kaikkiaan vaihdon aikana maksoimme kolmesta viisumista, eli yhteensä noin 200€. Olisimme voineet tämän ennaltaehkäistä ottamalla heti aluksi mainitsemani Itä-Afrikan viisumin ja olisimme päässeet puolet halvemmalla.

Asuminen:

Asumiseen liittyviä mahdollisuuksia on monia. Itse suosittelen lähteville talon vuokraamista AirBnb:n kautta. Näin pystyy säästämään vaivaa ja rahaa.

Safarit:

Suositus käydä mahdollisuuksien mukaan safareilla. Itse kävin kolmella eri safarimatkalla ja menisin jokaiselle uudelleen, jos mahdollisuus tulisi. Safareita varatessa ja suunnitellessa kannattaa olla tarkkana, ettei joudu huijauksien uhriksi. Safarit ovat iso markkinarako Ugandassa ja Keniassa, joten matkat kannattaa varata ja tehdä vain luotettavan matkan järjestäjän kanssa.

Liikkuminen:

Harjoittelupaikkoihin matkustaminen paikan päällä on Suomeen verrattuna edullista. Kuitenkin tähän saa menemään yllättävän paljon rahaa. Säästövinkkinä sopia luotettavan kuljettajan kanssa ”könttäsumma” esimerkiksi viikon kuljetuksista. Maksu suoritetaan aina vasta palvelun jälkeen, esimerkiksi jos sopimus kyydeistä maanantai- perjantai: maksetaan kaikki kyydit vasta perjantaina, näin voi välttyä monelta harmilta ja mahdollisilta huijauksilta.

Boda bodat, eli moottoripyörätaksit, niitä ei voi suositella käytettäväksi niiden turvattomuuden vuoksi. Boda boda onnettomuudet ovat hyvin yleisiä Kampalassa, vakavat vammautumiset ja/tai kuolemaan johtavat onnettomuudet eivät ole lainkaan harvinaisia.

Puhelimeen voi ladata Uber- sovelluksen ja/tai Safe Boda- sovelluksen, josta voi tilata turvallisen ja luotettavan auton hoitamaan kuljetuksen. Safe Boda sovelluksella voi maksaa matkat sujuvasti ja sovellusmaksulla välttyy usein lisämaksun vaatimisilta. Joskus nimittäin kuljettajat voivat alkaa pyytämään käteismaksussa lisää rahaa vedoten esimerkiksi ruuhkaan.

Kuljettajia on kohteliasta ”tipata” kyytien jälkeen.

Kannattaa myös kysyä ICU:lta saatavissa olevista kuljetusmahdollisuuksista. Esim. lentokentältä Entebbestä Kampalaan ja lähtiessä Kampalasta- Entebbeen lentokentälle.

Hyvä muistaa, että Ugandassa kulttuuri on monella tavalla erilainen kuin meillä täällä Suomessa. Epäselvyyksien välttämiseksi hyvä välttää keskustelua POLITIIKASTA, USKONNOSTA JA SEKSUAALIVÄHEMMISTÖISTÄ. Ugandassa astui voimaan laki keväällä 2023, joka kriminalisoi homoseksuaalisuuden ja käytännössä katsoen kieltää jopa siitä puhumisen. Joten tarkkoina näiden kanssa.

Leave A Reply