Anniina suoritti työharjoittelujakson Walesissa: uskallus ulkomaille lähtemisestä antaa ihmisestä avoimen ja itsevarman kuvan.

0

Anniina Tuurna opiskelee HAMKissa kolmatta vuotta terveydenhoitajaksi. Keväällä 2017 hän oli kolme kuukautta harjoittelijavaihdossa Walesissa, Isossa-Britanniassa.

Miksi päätit lähteä harjoitteluun ulkomaille?
Päätin lähteä vaihtoon, koska matkustaminen houkutteli minua ja halusin tehdä jotain ikimuistoista, kun siihen oli mahdollisuus. Ajattelin myös, että tulevan ammatin kannalta on hyödyllistä nähdä miten hoitotyötä tehdään vieraassa maassa. Halusin ehdottomasti maahan, jossa puhutaan äidinkielenä englantia.

Mitä hyötyä ulkomaan harjoittelusta oli?
Vaihdosta oli minulle paljon hyötyä! Koen, että kielitaitoni karttui, itsenäistyin entistä enemmän, sain lisää rohkeutta ja itsevarmuutta, ja tutustuin uusiin ihaniin ihmisiin. Lisäksi sain uutta näkökulmaa hoitajan työhön ja arvostukseni Suomen terveydenhuoltoa kohtaan kasvoi hurjasti.

Viivästyttikö ulkomaan jakso opintojasi?
Ulkomaanjakso ei viivästytä opintojani, sillä sain suoritettua kaikki harjoittelujaksot, jotka olin suunnitellutkin. Jonkin verran rästitehtäviä jäi vaihdon alle, mutta ne sain suoritettua nopeasti kesän aikana loppuun.

  

Miten pärjäsit englannin kielellä?
Pärjäsin englannin kielen taidollani todella hyvin. Olen aina pitänyt kielitaitoani keskivertona, ja vaihdossa ollessa sain useasti kuulla kielitaitoni olevan erinomainen. Huomasin heti, miten paljon hyötyä on siitä, että olen saanut koulussa opiskella englantia jo pienestä pitäen. Walesissa aksentti on hieman erilainen ja ehkä nopeampi kuin esimerkiksi Englannissa, mutta koen, ettei minulla ollut sen ymmärtämisessä sen suurempia vaikeuksia.

Suositteletko vaihtoa muille opiskelijoille?
Suosittelen vaihtoa ehdottomasti muille! Vaihtojaksoa suunnitellessa on hyvä tiedostaa, että järjestelemiseen ja asioiden selvittelyyn menee aikaa, ja samoja asioita saattaa joutua kyselemään ja selvittelemään moneen otteeseen. Vaihdon suunnittelussa ja esimerkiksi käytännön asioiden järjestelyssä kannattaa todellakin hyödyntää niitä opiskelijoita, jotka ovat olleet vaihdossa samassa kohteessa. Itse sain juuri muilta opiskelijoilta suurimman avun, ja hyviä vinkkejä reissua varten. Itse olin vaihdossa yksin, joten se vaati paljon rohkeutta ja uteliaisuutta uusia asioita kohtaan. Iso-Britanniassa ihmiset ovat onneksi todella sosiaalisia ja ulospäinsuuntautuneita, joten sain melkeinpä heti solmittua kaverisuhteita. Myös muista maista tulleet vaihtarit tulivat erittäin läheisiksi minulle vaihtoni aikana.

Näetkö, että ulkomaan harjoittelu edistää työllistymismahdollisuuksiasi tulevaisuudessa?
Voisin uskoa, että vaihtokokemus katsotaan erittäin positiiviseksi asiaksi työmarkkinoilla. Jos ei muuten, niin ainakin kielitaitoa arvostetaan varmasti! Mielestäni myös uskallus ulkomaille lähtemisestä antaa ihmisestä avoimen ja itsevarman kuvan.

Mikä vaihdossa oli parasta?
Parasta vaihtojaksollani oli ehdottomasti kaikki se uuden kokeminen. Uusi maa, uudet maisemat ja nähtävyydet, uudet ihmiset ja uusi kulttuuri. Kaikki tuntui jännittävältä ja hienolta! Kolme kuukautta oli siinä mielessä sopiva aika, että innostus ei ehtinyt lopahtaa ja ehti mukavasti kokea kaiken mitä halusikin. Jonkinlainen vapauden tunne tuntui myös mahtavalta, kun ei tarvinnut huolehtia samanlailla asioista kuin kotona Suomessa.

Vinkkejä vaihtoon lähtijöille?
Vaihtoon kannattaa lähteä avoimin ja uteliain mielin, eikä stressata liikaa, jos kaikki asiat eivät suju täydellisesti (mikä on hyvin todennäköistä). Itse ainakin koen, että vaihto oli yksi elämäni parhaista kokemuksista tähän mennessä!

Leave A Reply