Kansainvälistä osaamistaan kannattaa kehittää

0

Valmistuvalta opiskelijalta vaaditaan nykypäivänä yhä varmempaa otetta toimia kansainvälistyvässä työelämässä. Hämeen ammattikorkeakoulussa rohkaistaan lähtemään maailmalle opiskeluvaihtoon kannuksia ansaitsemaan.

Liikennealan opiskelija Jenna Aho iloitsee siitä, että hän lähti seitsemäksi kuukaudeksi vaihtoon Hollannin Bredaan. Hän halusi myös haastaa itseään, sillä opiskeluvaihdossa täytyy asettua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Jenna ei kaivannut kaukomaille. Hän halusi vaihtoon HAMKin Euroopassa sijaitsevaan yhteistyökorkeakouluun.

Hollanti kiehtoi minua kulttuurisesti ja myös sijainniltaan. Epäröin kuitenkinpitkään, mutta onneksi HAMKin kv-koordinaattori alkoi yhdessä opinto-ohjaajamme kanssa viemään asiaa eteenpäin, kun hakuaikaa ei ollut enää paljon jäljellä.

AMMATILLISESTI HIENO KOKEMUS

Elokuussa 2017 Jenna Aholla oli suuntana Hollanti ja siellä sijaitseva Breda University of Applied Sciences. Seitsemän kuukautta myöhemmin hän palasi liikennealan opiskelujensa pariin HAMKin Riihimäen kampukselle monta arvokasta kokemusta rikkaampana. Bredan yliopistossa opetustyyli oli hieman erilaista kuin mihin hän oli Suomessa tottunut. Tämä kuvaa mielestäni hyvin työelämää ja koin sen todella opettavaiseksi. Myös uusien tietokoneohjelmien opiskelu ja käyttö on ollut hyödyksi jälkeenpäinkin. Nyt Jenna Aholla on neljäs opintovuosi meneillään ja enää opinnäytetyö tekemättä, joten työelämä alkaa häämöttää mielessä. Tuleva liikennealan insinööri uskoo opintoihin liittyneistä kansainvälisistä kuvioista olevan monessa mielessä hyötyä.

Esimerkiksi Hollannin pyöräilykulttuuri on monelle maalle edelläkävijä, joten sen paikanpäällä näkeminen ja kokeminen oli ammatillisesti hieno asia.

KASVAMISTA JA ITSENÄISTYMISTÄ

Jenna Ahon mielestä oli mitä parhainta antia tutustua uusiin ihmisiin. Erityisesti hän iloitsee siitä, että heistämuutamaa hän voi nykyään kutsua ystäväksi. Ahkeran viestittelyn ohella on ollut myös kasvotusten tapaamisia.

Suomessa minua kävi moikkaamassa luokkakaverini Indonesiasta ja syyskuussa olin Berliinissä tapaamassa vaihtokavereitani Itävallasta, Unkarista ja Ruotsista. Jenna Aho huomauttaa, että vaihdossa voi olla toisinaan huonojakin hetkiä.

Ei se elämä vaihdossa aina helppoa ole, mutta lopulta kaikkea osaa arvostaa ja miettiä kokemaansa positiivisesti. Olen ylpeä että rohkenin lähteä, myöhemmin tällaista tilaisuutta ei olisi enää tullut. Jenna Ahon mielestä arjesta selviytyminen vieraassa maassa kehittää ongelmaratkaisukykyä ja kasvattaa itsenäiseksi, kun esimerkiksi asunto- sekä pankkiasiat pitää hoitaa itse. Hän oli säästänyt rahaa päästäkseen myös reissaamaan Hollannissa ja muualla Euroopassa vaihdon aikana.

Alkuperäinen juttu on julkaistu Etelä-Hämeen Osuuspankin OPUS-lehdessä, 02/2018. 

Teksti: Tuula Ainasoja

Kuvat: Jenna Aho

 

Leave A Reply